Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HAVALAND la Alba Iulia: Sute de mii de euro plătiți pe ȘTRANDURI FANTOMĂ. Proiecte mutate după „poftele” primarului


Publicat

bazine exterioare baza agrement alba iuliaVine din nou vara și albaiulienii vor avea aceeași întrebare, ca în ultimii 5 ani. Unde e ștrandul mult promis? Ei, uite că nu e! Și nu e, pe bani mulți. Chinurile facerii unui ștrand la Alba Iulia a costat până acum administraţia locală, bineînțeles din taxele și impozitele trase de la populație, peste 270.000 de euro și probabil va mai costa, pentru că în fiecare an primarului îi vine câte o idee nouă care-l face să se răzgândească în privința locației. De la Schit, la Bazinul Olimpic și apoi în vârful dealului Mamut, locul în care albaiulienii ar trebui să se scalde a fost mutat în funcție de „poftele” primarului sau interesele acoliților acestuia. Ultima mișcare ce urma să fie făcută în zona Parcului Dendrologic,  acolo unde a  fost concesionat Complexul Pavilion de o firmă la care a fost asociat un apropiat al primarului, a fost „pusă în pauză” de lipsa unui aviz de la Romsilva.

Să începem cu începutul. Era prin 2014, când Primăria Alba Iulia a decis că ar fi prea multă bătaie de cap să renoveze un ștrand existent, așa cum intenționa de ani buni, pe un teren care le aparținea, și că mai bine fac unul nou. Un ștrand „ca la carte”, pentru care trebuie să cumpere teren, să facă proiect, să dea bani grei, dar care, vorba aia, la final aduce voturi mai ceva ca o mașină de ștampilat. Așa au început promisiunile realizării unei „oaze” în „natura” din mijlocul orașului.

exemplu2_strandIdeea de a renova ștrandul de la Schit a murit repede, chiar dacă din 2011 era aprobată faza DALI și în 2014 a fost inclusă suma de 2.800.000 lei, ce reprezintă aproximativ 20% din totalul investiţiei pentru modernizarea acestui obiectiv.

Toate erau deja puse pe hârtie. S-a creat și s-a aruncat în presă chiar și un album de idei mai mult decât inspirate din alte zone de agrement din Europa. Planul Urbanistic de Detaliu și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții a costat 80.183,97 de lei, mai bine de 17.000 de euro aruncați pe ceva ce nu se va mai face.

În timp ce tot albaiulianul se visa alunecând pe tobogane sau înotând în piscinele cu valuri artificiale, brusc, s-a renunţat la proiect, pe motiv că nu este spațiu suficient, că investiția ar fi prea mare, că vecini din zonă (nr. doamnele directoare din cadrul Primăriei Alba Iulia) sunt deranjați de gălăgie etc.

UPDATE: Unul dintre directorii de la Primăria Alba Iulia dezminte informațiile și susține că nu acesta este motivul pentru care s-a renunțat la proiectul construcției de la schit ci cu totul altul. Existența bisercii din zonă ar fi fost adevărata problemă întrucât în zilele de slujbă se crea un real disconfort atât în rândul celor care participau la rugăciune cât și a celor care erau la ștrand.

Directorul spune că motivul pentru care și-a construit o casă în zona rezidențială de la Schit a fost existența acelui ștrand și că nu s-a opus niciodată acelui proiect ba chiar l-a susținut. 

Tot în zonă s-a mutat în urmă cu aproximativ de doi ani și ÎPS Irineu.

Pentru a nu panica populația care urma să nu mai aibă ștrand, în 2014, s-au pus bazele unui nou proiect, cu trei bazine, cu bar, cu de toate. S-a făcut proiectul, PUD – 58.000 de lei cu SC Transilvania Construct SA Alba Iulia și imediat s-a cumpărat un teren de la un localnic. Mihai Breaz, norocosul proprietar al terenului achiziționat de Primărie a luat 200.000 de euro pe un teren pe care atunci poate nici nu se gândea că îl va vinde prea curând.

 

646x404În același timp, pentru liniștea „vecinelor” de la Schit, s-a decis ca acolo să se facă o „regenerare” a spațiului, un parc în care bunicile să-și plimbe nepoții. Tot, în liniște, pentru PUD „Zona de Agrement Schit” s-au cheltuit 80.138,97 de lei, iar, pentru elaborarea documentației tehnico-economice, încă 110.137,19 lei, ambele realizate de arhitectul Străjan.

Vezi și Modernizarea zonei de agrement de la Schit din Alba Iulia, cu 1,7 milioane euro. Iaz ornamental în locul bazinului de înot şi alte amenajări

Până aici, totul ok, dar dacă ne uităm în spate, au trecut deja 3 ani de când s-au aprobat și plătit acele proiecte și nu s-a întâmplat nimic. În anul 2015, chiar în ședința în care se aproba studiul de fezabilitate pentru „Baza sportivă și de Agrement în zona Bazin Olimpic”, primarul Mircea Hava s-a gândit că ar fi o idee bună să mute ștrandul în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici un complex sofisticat dotat cu restaurant și locuri de grătar care a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL, o societate comercială care l-a avut la un moment dat ca acționar pe Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeș, prieten al primarului Hava, fost director AIDA TL și fost șef al Gărzii Financiare Alba.

restaurant picnic mamut pista de bicicleteȘERCARia din spatele concesionării Complexului Pavilion făcut din banii primăriei

Concesionarea Complexului ”Pavilion” de pe Mamut coincide cu perioada în care Mircea Hava declara că vrea să mute proiectul ștrandului de la Bazinul Olimpic, lângă Pavilion, în zona Parcului Dendrologic.

Licitațiile pentru concesionarea Pavilionului – care face parte dintr-un proiect mai amplu, pista de biciclete, pentru care s-a plătit 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale – s-au anulat în repetate rânduri, din cauza lipsei investitorilor. Potrivit unor persoane care și-ar fi dorit să participe la licitație, în momentul în care se prezentau să ceară informații despre licitație, erau descurajați pe motiv că în zonă nu este apă și nu vor putea obține niciodată avizele necesare pentru funcționare.

dorin nistor si mircea havaAșa s-a ajuns ca, după repetate încercări și renunțări, să se negocieze direct cu firma Sercar Power, singura care rămânea interesată și în astfel de condiții.

Vezi și Baza de agrement proiectată lângă Bazinul Olimpic din Alba Iulia ar putea fi MUTATĂ pe dealul Mamut. Ce spune primarul Mircea Hava

Iată câteva date despre personajele care au trecut prin acționariatul firmei Sercar Power : Societatea s-a înființat în 2002 și avea ca obiect principal de activitate comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule. Atunci, Dorin Nistor era asociat unic în timp ce Cosmin Hațegan (finul lui Dorin Nistor și omul de bază din campania electorală de la locale) era administrator.

În 2006, este primită în societate Ana Nistor (mama lui Dorin Nistor) – 50% și i se retrage calitatea de administrator lui Cosmin Hațegan, aceasta fiind preluată de tatăl lui Nistor .

Tot atunci este schimbat sediul social la Vințu de Jos, str. Nicolae Iorga nr. 24, locuința părinților lui Dorin Nistor, acționari fiind Dorin și Ana Nistor.
Se deschide un punct de lucru în Alba Iulia, pe str Eroilor ne 11, spațiul închiriat de la firma Amissa SRL controlată de familia Ciucă (Tiporex).

În 2007, luna mai, se deschide un alt punct de lucru în Alba Mall și în 2008, luna iulie, intră în firmă Valerica Dragomir și din nou finul Cosmin Hațegan, în timp ce ies din firmă părinții lui Nistor. Atunci se retrage și Dorin Nistor din calitatea de administrator și o pune în loc pe Valerica Dragomir.

În septembrie 2008, este închis punctul de lucru din Alba Mall, dar se deschid două sedii noi – unul pe strada Arnsberg, bl. 38, apartament 23 şi unul pe Calea Moților 114 b, spațiul nr.21. Cosmin Hațegan cesionează părțile sociale către Valerica Dragomir, în martie 2014 și închide punctul de lucru de pe strada Arnsberg. În 2015, luna iulie, se adaugă la ORC în statut cod CAEN ”restaurante”. Și tot atunci firma devine interesată de Complexul de pe Mamut făcut din bani publici..

Anul trecut, în februarie, se mută sediul social al firmei de la casa părinților lui Nistor (Vințu de Jos, str. N. Iorga nr. 24) la cel de domiciliu al administratorului Valerica Dragomir.

Legătura cu Cosmin Hațegan se mai poate găsi și în firma Areside Solution SRL din Oradea, preluată în 2013 (aprilie), de la Remus și Eleonora Roșca.
Dorin Nistor și Cosmin Hațegan devin asociați în 18.04.2013, iar Cosmin Hațegan este desemnat administrator.

Deși nu mai apare ca asociat în firma care a concesionat prin negociere directă Complexul de pe Mamut, primarul Sebeșului Dorin Nistor și-a sărbătorit în iunie succesul în alegeri și ziua de naștere chiar în locația respectivă, împreună cu Mircea Hava, prietenii și colegii din partid.

Vezi și Pavilionul din zona Mamut a fost concesionat pe 5 ani. O singură firmă, la negocierea directă cu Primăria Alba Iulia

Planurile lui Hava pentru „Aqualandul de pe Mamut” s-au blocat  după ce nu s-a putut obține un aviz pentru defrișările ce urmau să fie făcute în zonă

Acum a fost reînviat proiectul de la Bazinul Olimpic. Viceprimarul Gabriel Pleșa spune că s-a renunțat la ideea ștrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai greoi decât în zona bazinului olimpic.

Astfel proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren și a fost aprobat studiul de fezabilitate este reluat în „schița” de buget pe anul 2017. Potrivit directorului de investiții, Silvia Moldovan, lucrurile nu sunt „bătute în cuie” și propunerea poate să rămână în bugetul pentru anul acesta sau poate să fie scoasă. Aceasta a precizat să există nemulțumiți în Primăria Alba Iulia, printre care și primarul, care și-ar dori un spațiu mai mare pentru acest obiectiv.

În cazul în care proiectul va rămâne în forma actuală, suma propusă spre alocare în 2017 este mai mult una de ”consolare”. Ar urma să fie alocați 335.000 de lei, din totalul de peste 24 de miliarde lei la care au fost estimate lucrările, bani care ar fi suficienți doar pentru elaborarea unei alte documentații sau poate pentru pornirea unei licitații. Așadar nici în acest an, și probabil nici anul viitor, albaiulienii nu vor avea un ștrand municipal și vor merge în continuare la piscinele private sau la ștrandurile din alte județe.

Până acum, s-au plătit pentru nimic 272.272 de euro . 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro + 17.800 euro + 24.472 euro) de Biroul de Proiectare Străjan pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar niște ștranduri și parcuri „fantomă”.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. KIK

  miercuri, 15.03.2017 at 10:32

  Hai sa fim serioși si mai terminați cu articole de genul asta.
  Noi avem nevoie de spital in primul rand nu de ștrand.
  Avem nevoie de multe altele înainte de ștrand asa ca dacă tot vreți sa il atacați pe Hava măcar veniți cu ceva ce are importanta.
  NU SUNT FAN HAVA asta sa fie clar.
  Eu zic sa ne uitam în jurul nostru ce sa făcut în acest oraș și ce mai trebuie făcut si CINE a făcut si cine are puterea necesara sa facă in continuare.

  Si lui Nistor sa ii fie rușine ca își serbează ziua de naștere si dacă mai face asa ceva pe viitor sa facă bine sa se distreze singur închis în beci .

  Ps. Nu mai suntem nici noi atât de prosti încât sa punem botul la toate prostiile

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 15.03.2017 at 13:54

   @KIK, nu ai inteles nimic sau vrei sa bagatelizezi subiectul. Aici este vorba de bani publici cheltuiti aiurea si de niste informatii care arata ca in spatele unor decizii ciudate pot sta niste interese dubioase. Si nistor sa isi serbeze victoria in alegeri pe banii lui nu pe ai fraierilor de albaiulieni

  • Vig

   joi, 16.03.2017 at 12:06

   Buna interventia ta! hai tu cu idei despre spitale! Altii au venit cu idei pentru stranduri si cum s-au cheltuit banii tai si ai mei si ai altora. Nu ai citit nimic din articol! Commenturile tale sunt pe langa subiect. A facut Hava ceva pe banii lui in orasul asta? Si da, hai spune tu ce a facut incat sa merite laudat. Poate ai argumente ca altii nu prea au. Si inca ceva, daca a facut a facut pe bani publici nu pe banii lui, ba dimpotriva, a tras la oala lui cat a putut de mult. Vezi cate si mai ales ce fel de documente au semnatura lui Hava. cele mai multe sunt semnate de altii cu „pentru”. mai verifica, kik si apoi ai liber la commenturi.

 2. ovidiu

  duminică, 19.03.2017 at 20:33

  cred ca ar trebui sa ne paraseasca Hava 1 este limitat si a furat destul ! avem nevoie de un om curat , tanar si cu viziune asupra viitorului acestui oras si a celor care locuiesc in el ! Florin Roman va fi noul primar al orasului ! Hava o sa intre la mititica .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Șofer la un pas să provoace un accident grav între Aiud și Teiuș, după o depășire „sinucigașă” pe DN 1

Publicat

Șoferul unei mașini înmatriculată în județul Alba a fost la un pas să provoace un accident grav sâmbătă, pe DN 1, după o depășire riscantă efectuată între Aiud și Teiuș. 

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, fiind surprins pe o cameră de bord de un șofer care circula pe direcția Aiud – Teiuș.

Pe filmare se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Peugeot, care circula dinspre Teiuș spre Aiud, intră în depășire fără să țină cont că de pe sensul opus se apropia o altă mașină.

Șoferul acesteia din urmă reușește să-l evite la limită, virând spre marginea carosabilului, unde se afla și un capăt de pod.

Norocul său a fost că a avut prezenţă de spirit şi a acţionat la timp pentru a se feri din fața șoferului „sinucigaș”.

sursa video, foto: Constantin Popa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe pârtia de la Vârtop – Arieșeni: Un băiat de 16 ani, suspect de fractură cervicală, preluat de elicopterul SMURD

Publicat

Un adolescent în vârstă de 16 ani a ajuns sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Oradea, victimă a unui accident grav petrecut la Vârtop – Arieșeni.

Un elicopter SMURD a fost solicitat de urgență, sâmbătă seară, pentru salvarea unui tânărului de 16 ani accidentat pe pârtia Vârtop de un prieten care se dădea cu placa.

„În urmă cu puțin timp, echipajul elicopterului SMURD nr. 342, aflat în serviciu la Jibou, a executat o misiune primară, pentru salvarea unui bărbat accidentat pe pârtia Vârtop, județul Bihor, care a suferit un politraumatism.

„Victima este suspectă de fractură cervicală. Îşi mişca membrele, dar avea dureri foarte mari”, a declarat Pinter, sâmbătă seară, pentru ebihoreanul.ro

Salvamontiştii l-au preluat pe băiat de pe pârtie şi l-au dus la baza lor din apropiere, de unde apoi adolescentul a fost urcat într-un elicopter SMURD, anume chemat de la Jibou pentru această misiune de salvare.

Un echipaj Salvamont Salvaspeo Bihor a fost primul intervenient la locul incidentului, acordându-i bărbatului primul ajutor necesar, până la sosirea echipei medicale a elicopterului.

Bărbatul a fost stabilizat, preluat de elicopter și transportat de urgență la o unitate spitalicească din municipiul Oradea”, a transmis Inspectoratul General pentru Aviație al Ministerului de Interne.

„Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I au participat, până la această ora, la salvarea a nouă persoane aflate în dificultate, victime ale accidentelor grave sau pacienți care au necesitat transferul în alt spital, precum și la misiuni în sprijinul structurilor de ordine și siguranță publică”, mai transmite IGAV.

sursa foto: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministrul Muncii: Ministerele au termen 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public

Publicat

Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citește și MODIFICĂRI majore la salarizarea bugetarilor: Plafonarea sporurilor, grilă pentru administrația locală, spor de performanță

Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice.

Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Şi aceasta este o intoxicare şi, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au.

Dar în acelaşi timp să ştiţi că sunt foarte mulţi oameni convinşi că în această perioadă sunt şi oameni politici şi alţi amatori care din asta trăiesc, din intoxicare”, a spus Raluca Turcan, scrie Agerpres.

De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice „intoxicare apare în spaţiul public” şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, „ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment”.

„Ca atare, în această conferinţă de presă vreau să afirm apăsat, aşa cum a făcut şi primul ministru, că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi (joi, n.r.) nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă.

Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice.

 Ministrul Muncii: e de datoria noastră să aducem echitate în societatea românească

Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a precizat că a văzut că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.

„Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare în mandatul meu de ministru şi mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu: este o datorie a noastră să aducem echitate şi în societatea românească, iar oamenii să ştie că legea şi instituţiile le protejează drepturile şi nu îi nedreptăţesc.

Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări.

Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.

Ministrul Muncii: unele sporuri vor intra în salariile de bază

Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională, iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.

„Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă.

Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea.

Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi. Şi dau exemplu administraţiei publice locale.

Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice”, a mai declarat Raluca Turcan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate