Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INSP: Peste 100 de cadre medicale din România, DIAGNOSTICATE cu coronavirus

Publicat

Conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică (INSP( din teritoriu, în prezent, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID-19.

Potrivit INSP, au fost infectați cu coronavirus un număr de:

  • 43 de medici (27 de medici din Suceava)
  • 45 de asistenți medicali (30 asistenți medicali din Suceava)
  • 14 infirmieri (13 infirmieri din Suceava)
  • 1 îngrijitoare

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 186 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, numărul total al cazurilor confirmate fiind de  762, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, marți, 24 martie, ora 13:00.

Citește și OFICIAL, 24 martie: 186 de cazuri noi de coronavirus în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 762

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cota apei din Tăul Mare de la Roșia Montană a scăzut cu 80 de centimetri în cursul nopții. Pompierii continuă intervenția dificilă

Publicat

Refularea apei din lacul de acumulare piscicola a continuat pe parcursul nopții cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregatită să intervină în rezerva operativă, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană.

Cota apei în lacul Tăul Mare a scăzut cu 80 cm conform măsurătorilor efectuate în aceasta dimineață de reprezentanții SGA, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Toate informațiile despre ce s-a întâmplat la Roția Montană, aici: VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acțioant autoritățile

Operațunea va dura probabil mai multe zile. Pompierii au de scos aproape 270.000 de metri cubi de apă, pentru a goli lacul de tot.

În gospodăriile din zona din aval locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate la acest moment:

ISU Alba: 23 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de interventie;

ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;

IPJ Alba – 4 politiști cu 2 auto;

SGA – 2 persoane cu 2 auto.

Totodată, au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.

Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Deschiderea anului 2022-2023 La Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

Deschiderea anului universitar 2022-2023 la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are loc luni, 3 octombrie. Festivitatea are loc de la ora 10:00, la Casa de Cultură a Studenților din municipiu. 

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1991, prin Hotărârea Guvernului României nr.474/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Anul 1991, Nr.160. Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare cu caracter public, de stat, cu personalitate juridică, dispunând de autonomie, care îşi desfăşoară activitatea în baza Constituţiei României, a Legii nr.1/2011 (cu modificările și completările ulterioare), a Cartei Universitare şi a regulamentelor proprii de funcţionare elaborate potrivit Legii.

Numele instituţiei este unul simbolic, strâns legat importanţa istorică a oraşului, Alba Iulia fiind prima capitală a celor trei provincii româneşti. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României.

În anul 1922 a avut loc, la Alba Iulia, ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria, moment care a consfinţit importanţa istorică a oraşului şi rolul de capitală istorică.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este organizată, actualmente, în cinci facultăți: Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Informatice și Inginerie, Facultatea de Drept și Științe Sociale și Facultatea de Teologie Ortodoxă.

În cadrul celor 5 facultăți ale instituției sunt constituite 11 departamente, în cadrul cărora se desfășoară activități didactice, de cercetare științifică și de formare continuă.

În instituţie sunt organizate în cadrul IOSUD-UAB 4 școli doctorale în domeniile Istorie, Filologie, Contabilitate şi Teologie.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acțioant autoritățile

Publicat

Ceea ce părea o seară obișnuită de weekend, s-a transformat rapid în cea mai amplă acțiune de mobilizare a forțelor de intervenție, din județul Alba. 

Alarma s-a dat sâmbătă seara, după un apel la 112 al primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Acesta fusese anunțat că în barajul lacului Tăul Mare a apărut o groapă, care arată prăbușirea spre interior a solului.

Groapa, de dimensiunea unui canal, a pus imediat pe jar autoritățile.

Exista riscul ca groapa respectivă să fie doar partea vizibilă a unei probleme de structură a digului de pământ, construit acum foarte mult timp între două stânci.

Digul stă între satul Roșia Montană și 280.000 de metri cubi de apă. Asta a alertat imediat autoritățile.

La Roșia Montană s-a format rapid un comitet pentru situații de urgență, condus de prefectul Nicolae Albu și gestionat în teren de șeful ISU, Ovidiu Costea, sprijinit de șefii Jandarmeriei și ai Poliției.

La fața locului au sosit rapid și primarii localităților învecinate, care s-au oferit să ajute cum pot, mai ales că se punea problema evacuării populației.

Primarii din Abrud și Câmpeni au pus la dispoziție infrastructura, însă puțini oameni au dorit să își părăsească casele și să o folosească.

Autoritățile au comunicat puțin în noaptea respectivă. Situația era incertă: nimeni nu știa precis dacă groapa respectivă reprezintă un risc mare pentru sat, sau un aspect minor, însă nimeni nu își putea lua în spate o altă decizie decât evacuarea.

Șeful DSU, Raed Arafat și-a anunțat plecarea din București spre Roșia Montană. Între timp, autoritățile au format echipe mixte, care s-au dus pe la casele oamenilor pentru a le cere să plece, sau să își asume în scris faptul că rămân.

S-au emis și 4 mesaje RO-Alert, însă degeaba. Majoritatea au dorit să rămână în case.

Spre dimineață, la fața locului a sosit și Raed Arafat. Împreună cu specialiștii de la Apele Române, a luat decizia golirii lacului.

UPDATE VIDEO: Cum arată spărtura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Ulterior, Arafat a vizitat și Tăul Mare. Acesta a venit pe jos o bucată de drum, pe porțiunea pe care urmau să ajungă pompele ISU, pentru golirea lacului.

Acolo s-a întâlnit cu expertul chemat special de la Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației. Toate momentele au fost surprinse de reporterii Alba24.ro, aflați la fața locului.

Expertul a confirmat că starea digului reprezintă un pericol pentru populație și a recondat golirea lui pentru a se putea face o evaluare tehnică amănunțită.

Ulterior, pompierii de la ISU Alba, ajutați de colegi din mai multe județe, au rămas cu misiunea cea mai grea: golirea lacului cu ajutorul unor pompe, o operațiune extrem de dificilă din cauza reliefului.

Citește și FOTO-VIDEO: Avaria de la barajul din zona Roșia Montană. Operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare

Vezi și Cota apei din Tăul Mare de la Roșia Montană a scăzut cu 80 de centimetri în cursul nopții. Pompierii continuă intervenția dificilă

Operațiunea va dura probabil mai multe zile. Pompierii au de scos aproape 270.000 de metri cubi de apă, pentru a goli lacul de tot.

În gospodăriile din zona din aval locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sebeș: Zeci de participanți la sesiunea de comunicări științifice ”Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”

Publicat

Zeci de specialiști, muzeografi, cercetători și cadre didactice au participat la a XIV-a ediție a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Evenimentul s-a desfășurat vineri, la Sebeș. A fost organizat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeş

În cadrul deschiderii oficiale a sesiunii de comunicări științifice, au fost lansate două dintre publicațiile științifice recente editate de personalul muzeului:

  • „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 13/2021, prezentată de lect. univ. dr. Călin Anghel, și Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu
  • „Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş”, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, prezentată de dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia).

Ca punct final al deschiderii festive, a urmat prezentarea în plen de către dr. Mirel Drăgan și Timotei Hotea, de la Universitatea Politehnica Timişoara, a comunicării „Despre porţi şi oameni. Valorificarea elementelor de patrimoniu arhitectural istoric şi spaţiu urban destructurat din Sebeş”.

Au supus atenției atât specialiștilor prezenți, cât şi publicului interesat, propuneri de identificare şi de punere în valoare a ruinelor Porţii de Vest a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, dezafectate în secolul al XIX-lea şi care, parțial, se păstrează sub asfaltul străzii. De asemenea, au fost oferite soluții de restructurare a unor spații publice din cartierele mai noi ale orașului Sebeș.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în prezența unui public numeros, a avut loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia a fost pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Începând cu ora 14.00, s-au desfășurat lucrările celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări, „Arheologie”, „Patrimoniu” şi „Istorie”, în cadrul cărora, cei 39 de participanți au prezentat colegilor și publicului rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

La eveniment au participat 39 de specialiști, muzeografi, cercetători și cadre didactice de la: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax