Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: ”Pâinea care ne unește”. Eveniment la sediul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, în Luna Diasporei

Publicat

În cadrul unui program mai amplu, Luna Diasporei, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care se desfășoară pe întreg teritoriul țării și cuprinde diferite activități și concursuri destinate românilor din diaspora, la Blaj va avea loc joi, 19 august, la ora 17.00, evenimentul ”Pâinea care ne unește”.

Acesta se va desfășura la sediul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, în Piața 1848.

La eveniment vor participa atât reprezentanți ai clerului, cât și laici, din țară și din străinătate.

Vor lua cuvântul Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar și Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din diaspora, care va adresa un cuvânt de bun-venit, Prof. Univ. Dr. Ion Buzași, care va rosti un discurs despre Țipăul în literatură și memorialistică, un preot greco-catolic din diaspora, care va aduce o mărturie despre comunitățile românești din străinătate, secretarul de stat Oana Ursache, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Pr. Lect. Univ. Dr. Anton Rus, care va vorbi despre Țipăul din punct de vedere teologic și istoric, pâinea care unește de secole.

Rețeta autentică de preparare a acestei pâini deosebite, țipăul, și totodată surpriza evenimentului, va fi oferită de familia Muntean, una dintre cele mai vechi familii de brutari din Blaj.

La această discuție deschisă în jurul pâinii care ne unește, vor fi invitați profesori ai Facultății de Teologie Greco Catolică din cadrul Universității „Babeș – Bolyai”, Cluj – Napoca, studenți ai Seminarului Major Arhieparhial „Bunavestire”din Blaj, surorile din Congregația Maicii Domnului, membri ai parohiei Blaj II, păstorită de Pr. Cristian Rus, precum și alți invitați.

Pâinea poate fi considerată un simbol al dorului și al urărilor de bun-(re)venit acasă al celor plecați, un mod călduros de întâmpinare, tipic românesc, dacă ne gândim la pâinea și sarea întinse pe un ștergar celor care ne calcă pragul. Pâinea a stat mereu nu doar în centrul mesei, ci și al universului nostru, familial sau religios, transmit organizatorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax