Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE| Şedinţă la Consiliul Judeţean Alba. Planul de iarnă pentru drumuri, restaurarea Sălii Unirii şi modificări în transport


Publicat

sediu Consiliu Judetean Alba

Consiliul Judetean  AlbaConsilierii judeţeni din Alba s-au reunit joi, 30 octombrie, de la ora 11.00, în şedinţă ordinară, cu 14 proiecte pe ordinea de zi. Vor vota planul de acţiune pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă, pentru combaterea înzăpezirilor, parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea demarării lucrărilor de conservare, restaurare şi reorganizare a Sălii Unirii din Alba Iulia şi modificări în transportul public judeţean de persoane în zona Cugir – Săliştea.

UPDATE: Proiectul de la punctul 7, referitor la modificarea structurii organizatorice, Organigramei şi a Statului de funcţii ale Spitalului de pneumoftiziologie Aiud a fost retras de pe ordinea de zi. Motivul este că avizul primit de la Ministerul Sănătăţii nu este complet. Va fi repus în discuţie într-o şedinţă viitoare.

De asemenea, a mai fost introdus pe ordinea de zi şi aprobat un proiect privind stabilirea preţurilor medii la principale produse agricole pe baza cărora se calculează veniturile din arendă în anul 2014.

Celelalte proiecte au fost aprobate de consilierii judeţeni.

Proiectul ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însuşirea documentaţiilor tehnice cadastrale pentru înscrierea dreptului de proprietate publică a Judeţului Alba asupra a două parcele din terenul aferent Staţiei de pompare apă brută Petreşti, situat în extravilanul comunei Săsciori – judeţul Alba, precum şi asupra construcţiilor edificate pe acestea (parcela de 1.926 mp din terenul de 4.211 mp aferent staţiei; constructii edificate de 399 mp)

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba a unui spaţiu în suprafaţă utilă de 12 mp, din imobilul în care funcţionează Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, Judeţul Alba (spaţiu scos la închiriere prin licitaţie cu preţ de pornire 4,14 lei/mp/lună pe trei ani, pentru cabinet medical de psihiatrie, deservit de medic de specialitate cu contrac cu CAS, având în vedere numărul mare de beneficiari persoane adulte cu afecţiuni psihice sau mentale cornice, instituţionalizate în structurile rezidenţiale DGASPC din localităţile Sâncrai, Galda de Jos, Cricău, Alba Iulia şi Vinţu de Jos; funcţionarea acestui cabinet ar reduce costurile cu deplasările pacienţilor în ambulatoriile de specialitate din Alba Iulia sau Aiud)

3. Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2013, în Judeţul Alba, prelungit prin Hotărârile Consiliului Judeţean Alba nr. 230 din 23 decembrie 2013 şi nr. 105 din 29 mai 2014 (introducerea unei curse pe traseul Cugir – Săliştea, destinată elevilor şi modificarea unor ore din grafic, în concordanţă cu cerinţele locuitorilor din Săliştea, respectiv reducererea timpilor de deplasare, având în vedere că, odată cu darea în folosinţă a autostrăzii, s-a decongestionat traficul pe DN7; operatorul de transport este Livio Dario)

4. Proiect de hotărâre pentru aprobarea „Planului operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2014-2015” (pentru cei 1.068,211 km de drumuri administraţi de CJ Alba se va utiliza material antiderapant format din nisip şi 10% sare; valoarea maximă estimată a lucrărilor de întreţinere în perioada 20 octombrie 2014 – 31 martie 2015 este de 6.083.200 lei; vor fi necesare 15.530 tone de nisip şi 700 tone de sare, 100 tone de motorină pentru utilajele DPL Alba (69 proprii şi închiriate); 17 sectoare de drumuri cu lungime totală de 191 km vor fi închise pe perioada iernii, având asigurate rute ocolitoare

5. Proiect de hotărâre privind modificarea Statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

6. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.

7. Proiect de hotărâre privind modificarea structurii organizatorice, Organigramei şi a Statului de funcţii ale Spitalului de pneumoftiziologie Aiud.

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu privire la realizarea obiectivului de investiţii „Conservare, restaurare şi reorganizare Sala Unirii din Alba Iulia„. (UAB administrează 512 mp din totalul de 1.777 mp al sălii; parteneriat până la 1 decembrie 2018)

9. Proiect de hotărâre privind completarea Articolului 3 din Acordul de cooperare încheiat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba pentru implementarea Proiectului de prevenire a accidentelor de circulaţie rutieră „Alba dă prioritate vieţii” aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 38/27.02.2014.

10. Proiect de hotărâre privind îndreptarea erorii materiale din cuprinsul anexei la Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 124 din 31 iulie 2014.

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie ale bugetului local al Judeţului Alba, bugetului creditelor interne şi bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, pentru trimestrul III al anului 2014.

12. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general al Judeţului Alba, a bugetului propriu al Judeţului Alba, a bugetului creditelor interne şi a bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, pe anul 2014. Acest proiect a generat o ceartă cu atacuri cu tentă politică, între consilierul PSD Ioan Florea și vicepreședintele Consiliului Județean Florin Roman. Consilierul a ținut să sublinieze faptul că, de aproximativ 9 ani niciun guvern nu a făcut acest gest, lăudând Guvernul Ponta. În replică, Florin Roman i-a reamintit faptul că, Victor Ponta este singurul prim-ministru care nu a alocat fonduri pentru Ziua Națională de la Alba Iulia și nici pentru sănătatea locuitorilor din Alba Iulia.

”De nouă ani niciun guvern nu a făcut același gest.” a precizat consilierul PSD, Ioan Florea.

”Ne bucurăm că avem o rectificare pozitivă. Victor Ponta este singurul prim-ministru care nu a alocat niciun ban pentru Ziua Națională de la Alba Iulia și nici pentru sănătatea locuitorilor din Alba Iulia.” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea finanţării unor centre de zi pentru copii.

14. Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 53/27.02.2014.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

  • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
  • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
  • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
  • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate