Connect with us
Advertisement

Eveniment

RESTAURAREA Sălii Unirii din Alba Iulia. Parteneriat între CJ ALba şi Universitate pentru renovarea completă a clădirii până în 2018

Publicat

degradare sala unirii 2 Consiliul Judeţean Alba demarează un parteneriat cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea lucrărilor de conservare, restaurare şi reorganizare a Sălii Unirii. A venit şi rândul clădirii – simbol al oraşului să fie reabilitată, în condiţiile în care monumentul istoric se degradează vîzând cu ochii, în plin centrul Cetăţii Alba Carolina. Ideea este ca această clădire să fie complet renovată până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 2018.

Acordul de parteneriat între Consiliul Județean Alba și  Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia intră la vot pentru aprobare în şedinţa Cj din 30 octombrie. Motivul acestei colaborări este faptul că o parte din spaţiul clădirii este administrat de UAB.

În cadrul acestui parteneriat, Consiliul Județean Alba va asigura resursele financiare din bugetul propriu şi din alte surse atrase pentru realizarea studiilor, expertizelor, avizelor, acordurilor, DALI, proiectul tehnic precum şi execuţia lucrărilor la obiectivul „Conservare, restaurare şi reorganizare Sala Unirii din Alba Iulia”. De asemenea acesta va asigura managementul investiţiei, va pune la dispoziţie spaţiul și va asigura suportul logistic necesar pentru derularea obiectivului. Totodată, va organiza licitaţiile şi va contracta lucrările/serviciile. Va urmări încadrarea lucrărilor în graficele de timp stabilite, modul de execuţie a lucrărilor cantitativ şi calitativ și respectarea clauzelor contractuale privind aspectele de natură tehnică, economică şi juridică.

Administrând o suprafață de 512 mp din clărire, Universitatea ”1 Decembrie 1918” va pune la dispoziţie spaţiul pentru derularea obiectivului „Conservare, restaurare şi reorganizare Sala Unirii din Alba Iulia” și va asigura suportul logistic necesar pentru derularea proiectului.

Acordul de parteneriat între Consiliul Județean Alba și Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se întinde până la 1 decembrie 2018.

Reamintim faptul că, în septembrie, Consiliul Județean Alba a solicitat alocarea a 6.500.000 de lei pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia. Reprezentanții CJ Alba au declarat că sunt necesare lucrări de refacere a șarpantei și a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltrațiilor, înlocuirea tâmplăriei, refacerea interiorului Sălii Unirii și reconstruirea picturii originale ce împodobea sala, mai ales că o mare parte dintre portretele de voievozi români și personalități din viața culturală românească, realizate de pictorul francez Pierre Bellet, în perioada 1921 – 1922, încă există în depozitele Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, dar au nevoie de restaurare. De asemenea, aceștia au precizat că se impune și reorganizarea expoziției din aripile laterale și din subsolul monumentului cu exponate având ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România.

Citește și FOTO: CJ Alba cere 6,5 milioane lei pentru restaurarea Sălii Unirii de la Alba Iulia. Clădirea, monument istoric, a început să se degradeze

Clădirea Sălii Unirii din Alba Iulia, ridicată în perioada anilor 1898 – 1900 este locul în care în anul 1918 s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, având valoarea unui simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.

Pe lângă importanţa de nivel naţional, Sala Unirii este în acelaşi timp un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia şi judeţul Alba, iar accesul este gratuit, persoanele interesate să o viziteze fiind scutite de plata unui tarif.

În Sala Unirii au loc numeroase evenimente cu caracter cultural, precum expoziţii, spectacole, concerte, dar şi evenimente de însemnătate socio-economică pentru judeţul Alba precum semnarea unor protocoale de colaborare între judeţul Alba sau municipiul Alba Iulia cu parteneri externi sau interni. Un exemplu recent de astfel de eveniment este vernisajul expoziţiei „Comoara regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia” care constă în 7 tablouri reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

În raportul de specialitate se precizează că, având în vedere vechimea clădirii, precum şi deteriorările apărute, este necesar să se realizeze investiţii în ceea ce priveşte conservarea, restaurarea şi reorganizarea clădirii, pentru ca acest edificiu de mare însemnătate pentru istoria ţării noastre să poată fi vizitat şi peste generaţii, să-şi păstreze caracterul de simbol naţional, dar şi pentru ca expoziţiile şi evenimentele care au loc aici să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Astfel, pentru a asigura lucrări unitare în ceea ce priveşte conservarea, restaurarea şi conservarea clădirii în suprafaţă totală de 1777 mp este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Judeţul Alba prin Consiliul judeţean Alba cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, administratorul unei suprafeţe de 512 mp din clădire, astfel încât la 1 Decembrie 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Sala Unirii să îşi primească vizitatorii complet restaurată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement