Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Jurnal COVID-19” – mărturiile unei asistente din Alba Iulia: „Cadrele medicale, devenite pacienți”


Publicat

Asistenta șefă Marcela Vîlcan, de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba, continuă seria mărturiilor publicate pe rețeaua de socializare despre experiența în lupta cu noul coronavirus. De data aceasta, în „Jurnal COVID-19” a pus accentul pe cadrele medicale care au devenit fără voia lor pacienți. 

Potrivit acesteia, oboseala și stresul au început să își pună amprenta asupra cadrelor medicale, care au devenit astfel vulnerabile în fața bolii. „Aceste multe luni de muncă fără pauză (în sănătate nu închidem ușile la ora 16.00 și nici în weekend sau în sărbătorile legale) încep să își pună încet, încet, amprenta peste fiecare dintre noi”, a explicat Marcela Vîlcan.

„JURNAL COVID-19 – CADRELE MEDICALE, DEVENITE PACIENȚI

V-am vorbit despre pacienți, v-am vorbit despre colegi, v-am vorbit despre oamenii cu suflet mare, care au sărit în ajutorul nostru și al pacienților, cum au putut ei mai bine. A venit vremea să vă vorbesc despre o categorie aparte de pacienți: cadrele medicale căzute de cealaltă parte a baricadei și devenite fără voia lor, pacienți.

Este o poveste pe cât de adevărată, pe atât de greu de citit și de acceptat.

Despre prima colegă, devenită pacientă în secția noastră, v-am vorbit, undeva în luna aprilie. Era colega cu foarte mult bun simț, de la Câmpeni, mama unui băiat excepțional, care îmi scria timid, îngrijorat fiind pentru aceasta, interesându-se de starea ei. Am primit bucuroasă o poză pe Whats App, cu familia lor, reîntregită, poză făcută în mașină, în drum spre casă și mulțumirile lor sincere.

De atunci, au căzut mulți colegi la datorie, colegi din toate spitalele din județ, colegi medici, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare de curățenie, brancardieri, registratori medicali.

Am să mă opresc acum asupra colegilor mei direcți, colegi din secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Știam că va veni acea zi în care vom pica și noi, dar nu eram pregătită nici eu, nici ceilalți colegi pentru acest lucru. Au trecut lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie și au trecut bine, fără astfel de evenimente peste secția noastră, însă, a apărut acea zi nefastă.

5 octombrie 2020

Sosesc rezultatele testării personalului.

2 colege, asistente medicale, pozitive.

Nici dacă mă lovea un tren nu m-aș fi simțit așa cum m-am simțit. Stăteam și priveam neputincioasă culoarea roșie care îmbrăca numele colegelor mele, culoare pe care am ajuns să o urăsc atât de mult.

Una dintre colege, mamă a unui băiat de 14 ani, cu simptome ușoare, nu a necesitat spitalizare. Am ținut legătura cu ea zilnic, iar Domnul a iubit-o, căci n-a lăsat urme asupra ei.
Cealaltă, mamă a doi copii (fetiță de 14 ani și băiat de 9 ani) a devenit pacientă în secția noastră, împreună cu fiica ei. După câteva zile, a părăsit spitalul, simțindu-se mai bine.
5 octombrie a fost doar începutul.

Zilnic aveam emoții imense în momentul în care apăreau rezultatele noastre și mă bucuram să constat că numele noastre purtau negrul sumbru, pe care am ajuns să îl iubesc atât de mult!

La o săptămână diferență, culoarea roșie a îmbrăcat din nou numele unei colege. Brava mea colegă a avut o formă severă de boală, care a necesitat spitalizare îndelungată și multă recuperare, ea aflându-se și astăzi acasă, cu necesitate de oxigenoterapie. Ne-am îngrijorat pentru ea, dar am știut că Dumnezeu ne iubește și ne va ajuta s-o facem bine. O așteptăm să revină între noi.

Următoarea căzută a fost o altă colegă asistentă medicală, mama unei fete, devenită de curând mamă, la rândul ei. Pozitivă atât ea, cât și soțul ei. Au trecut cu bine peste boală.

A urmat primul medic, bărbat, tânăr și totuși virusul nu l-a ocolit nici pe el. Ne-am întristat toți. Este genul acela de „om de omenie, bun la toate”. Este medicul care, de gardă fiind, îți spunea : „Pregătește perfuzie cu X, Y, Z, branulă și cele necesare pentru recoltare. Fac eu tot.” Este medicul cu care ți-e drag să faci echipă pentru că știi că te va ajuta necondiționat. E încă în recuperare…

Alte 3 colege, asistente medicale, o colegă, îngrijitoare de curățenie și o altă colegă, registratoare, au devenit mici, în fața bolii. Două dintre asistente nu au necesitat spitalizare, cea de-a treia se află încă internată. Colega registratoare și îngrijitoare de curățenie s-au externat deja.

Am suferit pentru fiecare în parte, am plâns pentru fiecare dintre ei și l-am rugat pe Dumnezeu să fie drept și să salveze, salvatorii! Și Dumnezeu ne-a iubit de fiecare dată și ne-a ajutat mereu, întinzând o mână medicinei.

Colegii mei sunt mame și tați, sunt soții sau soți, sunt simpli oameni, nu sunt Dumnezei. Își practică fiecare profesia cu pasiune, dar oboseala și stresul au început să își pună amprenta asupra tuturor. Un sistem imunitar slăbit este vulnerabil în fața bolii, iar aceste multe luni de muncă fără pauză (în sănătate nu închidem ușile la ora 16.00 și nici în weekend sau în sărbătorile legale) încep să își pună încet, încet, amprenta peste fiecare dintre noi.

Un lucru comun a caracterizat toate cadrele medicale, ajunse pacienți: toți, dar absolut toți, ne-au dat o mână de ajutor atunci când au putut. Am văzut medici (pacienți fiind) care îi ajutau pe ceilalți pacienți din salon să se hrănească sau care anunțau fiecare schimbare în starea acestora de sănătate, am văzut asistenți medicali (pacienți fiind) care îi însoțeau pe cei care aveau nevoie la toaletă sau care supravegheau o perfuzie, știind că asistentul de tură are mai multe saloane de supravegheat, am văzut multă unitate și solidaritate, am văzut empatia la rang înalt și dorința de a da o mână de ajutor, chiar dacă erau la rândul lor … bolnavi”, a scris Marcela Vîlcan, pe pagina de Facebook.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate