Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Jurnal COVID-19” – mărturiile unei asistente din Alba Iulia: „Cadrele medicale, devenite pacienți”

Publicat

Asistenta șefă Marcela Vîlcan, de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba, continuă seria mărturiilor publicate pe rețeaua de socializare despre experiența în lupta cu noul coronavirus. De data aceasta, în „Jurnal COVID-19” a pus accentul pe cadrele medicale care au devenit fără voia lor pacienți. 

Potrivit acesteia, oboseala și stresul au început să își pună amprenta asupra cadrelor medicale, care au devenit astfel vulnerabile în fața bolii. „Aceste multe luni de muncă fără pauză (în sănătate nu închidem ușile la ora 16.00 și nici în weekend sau în sărbătorile legale) încep să își pună încet, încet, amprenta peste fiecare dintre noi”, a explicat Marcela Vîlcan.

„JURNAL COVID-19 – CADRELE MEDICALE, DEVENITE PACIENȚI

V-am vorbit despre pacienți, v-am vorbit despre colegi, v-am vorbit despre oamenii cu suflet mare, care au sărit în ajutorul nostru și al pacienților, cum au putut ei mai bine. A venit vremea să vă vorbesc despre o categorie aparte de pacienți: cadrele medicale căzute de cealaltă parte a baricadei și devenite fără voia lor, pacienți.

Este o poveste pe cât de adevărată, pe atât de greu de citit și de acceptat.

Despre prima colegă, devenită pacientă în secția noastră, v-am vorbit, undeva în luna aprilie. Era colega cu foarte mult bun simț, de la Câmpeni, mama unui băiat excepțional, care îmi scria timid, îngrijorat fiind pentru aceasta, interesându-se de starea ei. Am primit bucuroasă o poză pe Whats App, cu familia lor, reîntregită, poză făcută în mașină, în drum spre casă și mulțumirile lor sincere.

De atunci, au căzut mulți colegi la datorie, colegi din toate spitalele din județ, colegi medici, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare de curățenie, brancardieri, registratori medicali.

Am să mă opresc acum asupra colegilor mei direcți, colegi din secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Știam că va veni acea zi în care vom pica și noi, dar nu eram pregătită nici eu, nici ceilalți colegi pentru acest lucru. Au trecut lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie și au trecut bine, fără astfel de evenimente peste secția noastră, însă, a apărut acea zi nefastă.

5 octombrie 2020

Sosesc rezultatele testării personalului.

2 colege, asistente medicale, pozitive.

Nici dacă mă lovea un tren nu m-aș fi simțit așa cum m-am simțit. Stăteam și priveam neputincioasă culoarea roșie care îmbrăca numele colegelor mele, culoare pe care am ajuns să o urăsc atât de mult.

Una dintre colege, mamă a unui băiat de 14 ani, cu simptome ușoare, nu a necesitat spitalizare. Am ținut legătura cu ea zilnic, iar Domnul a iubit-o, căci n-a lăsat urme asupra ei.
Cealaltă, mamă a doi copii (fetiță de 14 ani și băiat de 9 ani) a devenit pacientă în secția noastră, împreună cu fiica ei. După câteva zile, a părăsit spitalul, simțindu-se mai bine.
5 octombrie a fost doar începutul.

Zilnic aveam emoții imense în momentul în care apăreau rezultatele noastre și mă bucuram să constat că numele noastre purtau negrul sumbru, pe care am ajuns să îl iubesc atât de mult!

La o săptămână diferență, culoarea roșie a îmbrăcat din nou numele unei colege. Brava mea colegă a avut o formă severă de boală, care a necesitat spitalizare îndelungată și multă recuperare, ea aflându-se și astăzi acasă, cu necesitate de oxigenoterapie. Ne-am îngrijorat pentru ea, dar am știut că Dumnezeu ne iubește și ne va ajuta s-o facem bine. O așteptăm să revină între noi.

Următoarea căzută a fost o altă colegă asistentă medicală, mama unei fete, devenită de curând mamă, la rândul ei. Pozitivă atât ea, cât și soțul ei. Au trecut cu bine peste boală.

A urmat primul medic, bărbat, tânăr și totuși virusul nu l-a ocolit nici pe el. Ne-am întristat toți. Este genul acela de „om de omenie, bun la toate”. Este medicul care, de gardă fiind, îți spunea : „Pregătește perfuzie cu X, Y, Z, branulă și cele necesare pentru recoltare. Fac eu tot.” Este medicul cu care ți-e drag să faci echipă pentru că știi că te va ajuta necondiționat. E încă în recuperare…

Alte 3 colege, asistente medicale, o colegă, îngrijitoare de curățenie și o altă colegă, registratoare, au devenit mici, în fața bolii. Două dintre asistente nu au necesitat spitalizare, cea de-a treia se află încă internată. Colega registratoare și îngrijitoare de curățenie s-au externat deja.

Am suferit pentru fiecare în parte, am plâns pentru fiecare dintre ei și l-am rugat pe Dumnezeu să fie drept și să salveze, salvatorii! Și Dumnezeu ne-a iubit de fiecare dată și ne-a ajutat mereu, întinzând o mână medicinei.

Colegii mei sunt mame și tați, sunt soții sau soți, sunt simpli oameni, nu sunt Dumnezei. Își practică fiecare profesia cu pasiune, dar oboseala și stresul au început să își pună amprenta asupra tuturor. Un sistem imunitar slăbit este vulnerabil în fața bolii, iar aceste multe luni de muncă fără pauză (în sănătate nu închidem ușile la ora 16.00 și nici în weekend sau în sărbătorile legale) încep să își pună încet, încet, amprenta peste fiecare dintre noi.

Un lucru comun a caracterizat toate cadrele medicale, ajunse pacienți: toți, dar absolut toți, ne-au dat o mână de ajutor atunci când au putut. Am văzut medici (pacienți fiind) care îi ajutau pe ceilalți pacienți din salon să se hrănească sau care anunțau fiecare schimbare în starea acestora de sănătate, am văzut asistenți medicali (pacienți fiind) care îi însoțeau pe cei care aveau nevoie la toaletă sau care supravegheau o perfuzie, știind că asistentul de tură are mai multe saloane de supravegheat, am văzut multă unitate și solidaritate, am văzut empatia la rang înalt și dorința de a da o mână de ajutor, chiar dacă erau la rândul lor … bolnavi”, a scris Marcela Vîlcan, pe pagina de Facebook.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Expoziție temporară la Museikon, cu ocazia aniversării a 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de la Alba Iulia

Publicat

Vineri, la ora 12, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia,  clădirea Museikon, va fi vernisată expoziția temporară: 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de la Alba Iulia.

Înființat în anul 1622, la inițiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Transilvania secolului al XVII-lea.

La invitația principelui la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuți la nivel european: Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld.

Principele Bethlen și-a pus biblioteca personală la dispoziția celor care învățau la Colegiul Academic și tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învățământ.

În cadrul expoziției temporare vor putea fi admirate manuale folosite la Colegiul Academic tipărite la Alba Iulia și Oradea, diplome prin intermediul cărora principii Transilvaniei au făcut numeroase donații instituției de învățământ, manuscrise în care se regăsesc numele studenților care au frecventat cursurile Colegiului.

Printre piesele cele mai importante se numără lucrarea lui Johannes Duns Scotus, ”Quaestiones in quartum librum Sententiarum Petri Lombardi” (Strassbourg, 1474), un volum care i-a aparținut profesorului Johann Heinrich Bisterfeld sau un atlas geografic din anul 1592 cu o însemnare a principelui Gabriel Bethlen.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 mai – 5 iunie 2022.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Biblioteca Documentară „Bethlen Gábor” Aiud, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Mureș – Biblioteca Teleki-Bolyai.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concediu 2022: Grecia, pe locul doi în lume la numărul de plaje cu steag albastru. Cele mai multe sunt în Halkidiki

Publicat

Grecia se menţine pe locul doi al ţărilor cu cele mai multe plaje cu steag albastru anul acesta, cu 581 – cu 14 mai multe decât în 2021, după Spania aflată pe primul loc, a anunţat marţi Societatea elenă pentru protecţia naturii citată de EFE.

În timp ce Spania şi-a doborât din noul recordul cu 621 de steaguri, Grecia şi-a instalat steagurile albastre în 581 de plaje, 15 porturi sportive şi 6 ambarcaţiuni turistice.

Vacanță în Grecia 2022: Reguli de călătorie anunțate de autoritățile elene pentru noul sezon. Ce restricții au fost eliminate

Astfel, 14 % dintre cele peste 4.000 de plaje premiate în 49 de ţări, care participă la această clasificare a Fundaţiei pentru Educaţia de Mediu (FEE), se află în Grecia.

Zona din Grecia care a acumulat cele mai multe steaguri albastre anul acesta este peninsula Halkidiki din nordul ţării, cu 96 de steaguri repartizate de-a lungul litoralului, urmată de insula Creta, regiunea Attica şi insula Rodos, potrivit Greekcitytimes.

Ce este steagul albastru

Steagul albastru este un certificat pentru calitatea de mediu acordat anual din 1987 de FEE, cu sediul în Danemarca, şi care se acordă pentru curăţenie, frumuseţea peisajului şi infrastructura bine dezvoltată.

Printre alte criterii necesare pentru a obţine steagul albastru se numără şi siguranţa celor care se scaldă şi a vizitatorilor, calitatea serviciilor, alături de protejarea şi gestionarea sustenabilă a bogăţiei naturale a zonei de coastă, potrivit Agerpres.

Portokali Beach Sithonia – Alba24

Deşi se are în vedere mai ales protecţia mediului, steagul albastru are şi o amplă valoare turistică, întrucât este vorba despre unele dintre zonele cele mai vizitate.

Anul acesta, Grecia înregistrează cifre semnificative de turişti şi se aşteaptă ca, după restricţiile impuse de pandemie, vara aceasta cifrele să fie comparabile cu cele din 2019, considerat cel mai bun an din istoria turismului elen.

Vacanța 2022. Concediul în Grecia va fi mai scump anul acesta. Cât va costa un gyros, o bere sau o cină cu fructe de mare

Prețurile în Grecia au înregistrat rate de creștere foarte mari în ultimele luni, aproape cele mai mari din ultimele două decenii, potrivit presei elene. Totuși, țara rămâne una dintre cele mai ieftine și plăcute destinații de vacanță și în 2022.

De exemplu, celebrul gyros grecesc costă deja 4 euro, dar dacă este servit pe farfurie, poate ajunge și la 7 euro, scrie și publicația sârbă Telegraph Business.

Prețuri estimate pentru Grecia 2022

Siteul specializat nomadicmatt.com a făcut o analiză a ceea ce ar trebui să aștepte turiștii sezonului 2022 în Grecia. Prețurile sunt exprimate în euro.

 • Cameră privată de la hostel: 30-60 euro/noapte (deși, pe Santorini sau Mykonos poate ajunge până la 75 de euro)
 • Dormitor comun la hostel: 15-20 de euro
 • Hotel cu buget redus: 40-60/noapte (deși, uneori, puteți găsi pensiuni de până la 25)
 • Gyros (și alte mâncăruri ieftine de mâncare): 2-3-4 euro
 • Pahar de vin la restaurant: 2,5–4 euro
 • Apă îmbuteliată la magazin alimentar: 0,30 euro
 • Apă îmbuteliată (într-un restaurant): 1 euro
 • Salată grecească: 5,50–8 euro
 • Felul principal grecesc: 8-12 euro
 • Cina fructe de mare: 15-20 euro
 • Prânz: 10-12 euro
 • Cocktail-uri: 12-15 euro
 • Bere: 2-4-5 euro
 • Tururi turistice: 15-50 euro
 • Tururi cu barca: 10-35 euro
 • Feriboturi: 25-70 euro
 • Autobuze/metrouri publice intraurbane: 1-2 euro/cursă
 • Muzee majore/situri istorice: 10-20 euro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: INCENDIU pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Autoutilitară distrusă de flăcări, șoferul, cu atac de panică

Publicat

O autoutilitară a fost distrusă în incendiu, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș, în apropiere de tunel, joi după-amiaza. Traficul rutier a fost blocat temporar.

UPDATE, ora 19:00 – Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier pe Autostrada A1 a fost reluat.

Potrivit ISU Sibiu, pompieri militari din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD pe autostrada A1, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară.

La sosirea forțelor incendiul se manifesta generalizat la cabina autoutilitarei.

Șoferul a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale din partea  echipajului SMURD. A refuzat transportul la spital.

Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este blocat din cauza acestui incident pe A1, km. 264, Sibiu – Sebeș, înainte de intrarea în tunel, zona Cristian – Săcel.

Infotrafic Poliția Română a anunțat la ora 18.30 că traficul rutier este oprit pe benzile sensului de mers Sibiu – Sebeș – Deva, valorile de trafic fiind în creștere.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi de vară, o furtună. Prognoza meteo de weekend, 20-22 mai

Publicat

Vremea se încălzește din nou în județul Alba, în acest weekend. Vor fi maxime de 28-29 de grade Celsius, în zonele joase. Sâmbătă, este anunțată furtună.

Dacă sâmbătă va fi cea mai caldă zi din weekend, cu temperaturi ce se apropie de 30 de grade, duminică va fi mai răcoros.

La munte, maximele se vor încadra între 12-18 grade la Oașa, respectiv 17-22 grade la Arieșeni.

Prognoza meteo de weekend, 20-22 mai, în localități din județul Alba

Vineri, 20 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Sâmbătă, 21 mai

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună

Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime 18 grade Celsius; o furtună

Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună

Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună

Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună

Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună

Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună

Duminică, 22 mai

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax