Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Jurnalul de izolare al unui tânăr, la Alba Iulia: Poliția mă verifică de două ori pe zi, iar la DSP trimit temperatura prin SMS


Publicat

morsanu

”Bună ziua domnule Moroșanu, de la poliție”, așa își începe ziua Alex, un tânăr din Alba Iulia, care de 10 zile s-a întors din Anglia și tot de atâtea zile se află în izolare. 

Supravegherea din partea DSP Alba se face pe încredere, iar poliția îl vizitează de două ori pe zi, dimineața și la prânz.

Seara, când luminile se sting, iar mașinile de poliție circulă pe străzi și îi anunță pe cetățeni să stea în case, Alex poate decide dacă iese afară sau nu, deoarece în zece zile nimeni nu l-a verificat pe timpul nopții. 

Dar acesta înțelege și respectă cu strictețe măsura impusă de autorități.

Mai mult de atât, este conștient de pedeapsa pe care o poate primi dacă nu stă la izolare.

Tânărul, un model care trebuie urmat de cei aflați la izolare, a povestit pentru Alba24 ce înseamnă să fii un ”izolat” în Alba Iulia, în plină pandemie de coronavirus. 

României o să îi fie foarte greu să facă față pandemiei. Se spune că cei din Diaspora ar trebui să fie mai deschiși la minte

În ultimii cinci ani, Alexandru a locuit în Warrington, la 30 de kilometri de Liverpool, Anglia. Și-a cumpărat un bilet de avion pentru data de 18 martie, dar pe la începutul lunii au apărut și primele cazuri pe teritoriul Marii Britanii.

A aterizat pe aeroportul din Cluj, unde i s-a luat temperatura, a completat un formular și a fost anunțat că următoarele 14 zile o să le petreacă în izolare.

Dar în aeroport mai erau și alți români veniți din străinătate, care se certau cu autoritățile și le spuneau că ei nu vor sta în izolare.

Atunci Alex și-a dat seama că României o să îi fie foarte greu să facă față pandemiei.

Supraveghere bazată pe încredere și vizite la ore fixe

Deși ar fi locuit, în cele 14 zile de izolare, doar cu mama sa, Alexandru a ales să închirieze un apartament în această perioadă.

După ce și-a declarat adresa pentru, izolare acesta a fost vizitat de un reprezentant de la DSP Alba. Bine, vizită e mult spus, după declarația tânărului.

Echipată din cap până în picioare, un inspector de la DSP Alba a sunat la ușă tânărului, iar de la trei metri i-a arătat – puse pe preșul de la ușă – documentele pentru izolare și cam asta a fost.

M-am simțit ca cel mai bolnav om de pe pământ când am văzut ca nimeni nu se aproprie de mine, nici măcar cu echipament de protecție.

Inițial a crezut ca va sta la izolare 5 luni, deoarece, pe documentele lăsate în fața ușii, data de ieșire era trecută 31.08.2020. După ce a sunat la DSP Alba, a aflat că este o greșeală și că va ieși pe 31 martie din izolare.

Tot atunci a aflat că se merge pe încredere la supraveghere. Mai exact, tânărul își ia singur temperatura și o trimite printr-un mesaj celor de la DSP.

Polițiștii locali din Alba Iulia îl vizitează pe tânăr de 2 ori pe zi, să se asigure că este acasă. Dimineața între 8.00 și 9.00 și apoi în jur de 16.00-17.00, dar mai întâi îl sună.

După ce îl sună, tânărul iese la geam, îi salută pe polițiștii locali, ei îl salută pe el, și cam asta e verificarea.

Din toată povestea asta cu verificarea la ore fixe, Alex își pune niște semne de întrebare: de ce numai la orele alea, de ce nu aleatoriu și, mai mult de atât, de ce seara nu se fac verificări.

Izolat nu înseamnă infectat

O altă mare problemă cu care se confruntă, încă de când a intrat în izolare, este frica oamenilor de a-l ajuta. Închis în casă, fără posibilitatea de a ieși afară pentru a-și cumpăra strictul necesar, Alex s-a aflat în situația de a apela la cunoștinte. Degeaba a sunat pe la diverși prieteni și i-a rugat să îi facă cumpărăturile, că s-a lovit doar de refuzuri.

Nici cu firmele de taxi nu a avut succes, nimeni nu a vrut să preia comisioane de la un om aflat în izolare. Singura opțiune a rămas mama lui. La două zile vine, îi lasă pe pervazul geamului (stă la parter) câte o plasă cu alimente și pleacă. În rest nimeni, nimic.

Mai mult de atât, s-a trezit și cu un vecin care i-a făcut o plângere la poliție că nu respectă programul de izolare și că seara iese afară din casă. Atunci, după un scurt ”interogatoriu”, tânărul a fost întrebat de ce iese din casă seara, el le-a răspuns că nu iese și cam asta a fost. Fără verificări suplimentare, fără nimic altceva.

Vineri, 27 martie, la nivelul județului Alba se aflau în izolare 1771 de persoane și 164 în carantină. În ultima săptămână au fost întocmite mai multe dosare penale pentru nerespectarea măsurilor de izolare. Cele mai multe sunt la Cugir. Acolo, o femeie s-a ales cu două dosare, pentru că a ieșit din izolare.

Cea mai recentă abatere este a unui bărbat din Ighiu care a revenit în țară, dar nu a stat în casă și a plecat cu mașina. A fost prins de polițiști aproape de județul Cluj.

Cazul lui Alexandru este unul fericit, venise dintr-o zonă în care nu erau confirmate infectări, iar după 10 zile starea de sănătate este una bună și nu are simptome. Tânărul respectă măsurile de izolare la domiciliu, dar dintre cei 1771 aflați în aceeași situație, câți fac la fel?

Oficial, în județul Alba există doar un singur caz confirmat de coronavirus, iar autoritățile statului, închise în bula secretomaniei, se asigură că informațiile oferite rămân așa cum sunt, puține și vagi.

 

 

 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Raul

    sâmbătă, 28.03.2020 at 14:37

    Ati venit cu sau fara virus,peste o luna sau doua plecati inapoi ,fiindca acolo viata isi va relua cursul normal.Din pacate in tara unde ati crescut va ramine boala si durerea celor afectati de acest virus.Ati dat dovada de inconstenta si nesimtire crasa,un an ar trebui sa va tina in casa.Sa aveti un sejur placut in Romania

  2. Coco

    sâmbătă, 28.03.2020 at 23:54

    Bravo, Alex! Ești un exemplu și un erou!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Programul concertelor din Piața Cetății din Alba Iulia, organizate duminică și luni. Imagini aeriene cu amenajarea zonei

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, duminică și luni, în Piața Cetății din Alba Iulia, două concerte extraordinare, primele evenimente culturale cu public organizate după declanșarea pandemiei COVID 19.

Organizatorii au anunțat că intrarea la ambele spectacole este liberă, în limita a 250 de participanți, care trebuie să respecte o serie de reguli stricte de distanțare socială, dar și de dezinfectare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Organizatorii, Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia, au pregătit, duminică, 7 iunie 2020, ora 18,00, un concert susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de interpreții Roxana Reche, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută și Dorina Narița. Dirijorul evenimentului va fi Alexandru Pal, iar în program sunt incluse suite instrumentale și vocal instrumentale din Ardeal.

Luni, 8 iunie 2020, începând cu ora 18,00, este programat un recital cameral susținut de Cvartetul de coarde „Augustin Bena” al Județului Alba.

În program sunt incluse lucrări de W.A. Mozart, A. Dvorak, F. Kreisler, D. Shostakovisch, P.I. Ceaikovski, J. Strauss, A. Piazzolla, B. Bartok.

Piața Cetății din Alba Iulia a fost pregătită încă de vineri pentru concertele care urmează să aibă loc, fiind delimitat perimetrul cu garduri de protecție, fiind marcate locurile în care va fi amplasat fiecare scaun pentru spectatori, cu respectarea regulilor de distanțare socială, și fiind stabilite zonele de acces.

Accesul la spectacol va fi deschis cu o oră înainte astfel încât spectatorii să intre pe rând respectând distanțarea socială și fiind incluși într-un triaj epidemiologic.

Astfel la intrarea în zona de concert fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată sau a celor au temperatura măsurată mai mare de 37,3°C.

De asemenea, pe toată perioada spectacolelor, fiecare participant va fi obligat să poarte mască.

Intrările în spațiul delimitat vor fi dotate cu stații de dezinfectare pentru mâini Freestand, un produs românesc inventat și construit în întregime de o firmă din Alba Iulia.

Stațiile sunt puse la dispoziție gratuit de către S.C. AVB Professional Management S.R.L., în cadrul unui parteneriat încheiat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru susținerea organizării în condiții de siguranță a evenimentelor culturale cu public.

Prin intermediul acestor stații, încărcate cu dezinfectant, spectatorii vor fi obligați să se dezinfecteze în momentul accesului în spațiul de spectacol.

„Așteptăm cu mare drag reîntâlnirea cu publicul nostru, iubitor de cultură, tradiții și folclor. În aceste vremuri avem nevoie, mai mult ca oricând, de SĂNĂTATE – sănătatea trupului, dar și sănătatea sufletului și a minții. De aceea am decis ca, în cele mai stricte condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de distanțare socială, să reluăm evenimentele culturale

cu public. Îi invităm pe toți cei care iubesc folclorul și muzica de cameră să fie alături de noi la primele evenimente organizate cu public, după declanșarea pandemiei COVID-19. Noi suntem pregătiți, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere logistic astfel încât să asigurăm două evenimente de înaltă ținută, la care spectatorii să fie în siguranță”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Evenimentele culturale sunt organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Alba Iulia.

Sursă informații și foto: Centrul de Cultură ”Augustin Bena”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mircea Cărtărescu, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020. Anunțul fondatorului ”Impedimenta”

Publicat

Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Mircea Cărtărescu, a anunţat că, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află şi scriitorul român.

„Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă.

Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen.

Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, a scris Redel pe Facebook.

Potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în El Pais, Academia Suedeză a avut o listă iniţială de 200 de candidaţi dintre care, în luna mai, au fost selectaţi cinci pentru premiul care va fi acordat în a doua joi din luna octombrie.

Din total, mai puţin de zece au fost scriitori europeni, potrivit unor surse din for – românul Mircea Cartarescu, ungurul László Krasznahorkai, franţuzoaica Nina Bouraoui, finlandeza Sofi Oksanen, norvegianul Jon Fosse şi rusoaica Liudmila Ulitskaya.

Între aspiranţi se numără kenyanul Ngugi wa Thiong’o, guatemaleza Maryse Condé şi israelianul David Grossman.

Editorii şi scriitorii consultaţi de ziarul spaniol insistă că Mircea Cărtărescu şi László Krasznahorkai sunt candidaţi foarte puternici la această ediţie a Nobelului.

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”.

„Opera” în acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuală, deși lucrările individuale sunt uneori citate în decernări. Academia Suedeză decide cine primește acest premiu în fiecare an.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Rețeta simplă de socată de la Șeușa și efectele ei terapeutice. Tanti Cuța: Flori de soc, lămâi, zahăr și apă, asta-i tot

Publicat

Pe străzile din Șeușa (comuna Ciugud) miroase a soc și e cald la început de iunie. Tanti Cuța adună în fiecare an cele mai frumoase flori deschise de soare și le pune la fermentat. Face socată, după o rețetă pe care o știu toți vecinii (pentru că le-a spus-o chiar ea), dar care ei îi iese cel mai bine.

Primul borcan, pus în urmă cu două zile, nu este încă gata, deși culoarea e bună și parfumul de soc care vine dinspre el îți face o poftă nebună.

Rețeta ei este simplă: câteva flori de soc, niște zahăr, apă… Rezultatul? Un fel de limonadă aromată dulce acrișoară, acidulată și cu un puternic gust de soc și bună la toate, semn că nu tot ce e bun e și interzis.

Este sezonul socului așa că Alba24.ro vă prezintă o rețetă de socată, numai bună să vă aducă aminte de copilărie și de gustul extraordinar al aromelor naturale.

Tanti Cuța a fost bucuroasă să ne ofere rețeta ei simplă, fără ”secrete”. Bonus, o rețetă pentru sirop.

Rețeta de socată: ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga și mai multe dacă doriți să fie mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese pe soare. Dacă socul nu este lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie să îl spălați. Rupeți tulpina și lăsați doar florile.

Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi și curățate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra și pentru a evita ca socata să devină amară).

Dacă nu dorim să punem bucăți întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor. De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii și o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă și zahăr după gust.

Cantitățile de soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm și o punem la frigider. Se servește rece.

În varianta în care folosim miere în loc de zahăr, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: Propuneri controversate ale Jandarmeriei: Se interzice perturbarea activității normale a instituțiilor publice

Publicat

jandarmerie jandarmi

Jandarmeria a elaborat un document denumit „Lege privind manifestările publice”, care aduce o serie de prevederi cel puțin controversate în domeniul organizării de proteste publice. Ministrul Vela a cerut instituției să retragă prevederile din document.

Documentul complet poate fi citit aici.

Documentul întocmit de Jandarmerie are o serie de prevederi contorversate. Deși statuează dreptul cetățenilor de a-și exprima liber opiniile prin manifestări publice, proiectul vrea să interzică „perturbarea activității normale a instituțiilor publice”.

Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care:

d) se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.

Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

b) răspândirea ori prezentarea în public, cu rea credinţă, prin orice mijloace, în mod deformat
ori tendenţios, a unor fapte/acțiuni privitoare la România ori la naţiunea română, de natură să
aducă atingere autorităţii şi prestigiului acestora;

c) utilizarea mesajelor al caror conţinut încalcă normele de convieţuire socială, indiferent de modul sau mijloacele prin care se transmit;

h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

Art. 16 – Participanţii la manifestarea publică sunt obligaţi:

c) să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei.

Încălcarea regulilor impuse poate duce amenzi de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei sau chiar 10.000 de lei: „Art. 26 – Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 50 – 300 ore de activități în folosul comunităţii, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a cerut vineri Jandarmeriei să retragă toate propunerile făcute la legea privind manifestările publice. Vela a spus că respectivele propuneri nu sunt asumate nici de MAI şi nici de Guvern și că Jandarmeria nu are niciun fel de atribuții în inițierea proiectelor de legi.

Sursă: universul.net

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate