Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Lege prin care părinții cu copiii de până la 8 ani vor avea program redus de muncă. Vot în Senat

Publicat

Legea prin care părinții cu copii mici pot beneficia de programul flexibil de lucru a fost aprobată în ședința de marți a Senatului. Anunțul a fost făcut de Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului.

Astfel părinții cu copii până în vârsta de 8 ani au dreptul la patru zile pe lună de muncă de acasă sau în regim de telemuncă.

„Legea privind programul flexibil de muncă pentru părinții care au copii de până la 8 ani este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii.

Alina Gorghiu: legea să fie adoptată în regim de urgență și de Camera Deputaților

Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a precizat președintele interimar al Senatului.

Alina Gorghiu a anunțat că după votul din Senat de astăzi „legea să fie adoptată în regim de urgență și de Camera Deputaților”. Președinta interimară a Senatului a explicat că prin această lege „practic, salariaţii vor decide cum e mai bine pentru familiile lor, dacă îşi vor lua liber aceste zile succesiv sau la anumite intervale de timp, eventual o zi pe săptămână”.

„Posibilitatea realizării activității de muncă la domiciliu/telemuncă reprezintă o măsură specială care vine în sprijinul părinților care au responsabilități de îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani și facilitează concilierea vieții profesionale și a vieții de familie.Totodată, vine în sprijinul părinților în ceea ce privește șansele pe piața muncii, egalitatea de tratament la locul de muncă și promovarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, în expunerea de motive se arată că „echilibrul între viața profesională și cea privată reprezintă o provocare considerabilă pentru mulți părinți care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă”.

Directiva UE trebuia aplicată din august 2022

Comisia Europeană a anunțat că, începând din 2 august 2022, toți părinții din statele UE care au copii în vârstă de cel puțin 8 ani au dreptul să ceară program de muncă redus, precum și program flexibil. Totodată, Directiva Europeană prevede că fiecare părinte are dreptul la cel puțin patru luni de concediu pentru creșterea copilului, din care două luni plătite și netransferabile.

Potrivit documentului europeanoți părinții din România au dreptul să ceară angajatorilor, fie că sunt de stat sau privați, program de lucru redus și flexibil, potrivit unei Directive Europene care a intrat în vigoare. Singura condiție este ca vârsta copiilor să nu depășească opt ani.

Potrivit Comisiei Europene, toate statele membre earu obligate de la începutul lunii august 2022 să aplice Directiva, pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori.

Aceste norme stabilesc standarde minime pentru concediul de paternitate, concediul parental și pentru îngrijitori și stabilesc drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul să solicite aranjamente flexibile de lucru, care să-i ajute pe oameni să-și dezvolte cariera și viața de familie, fără a fi nevoiți să se sacrifice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax