Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Lista măsurilor economice aprobate de coaliția de guvernare: Vouchere, tichete de masă sau majorarea salariului minim

Publicat

O serie de măsuri economice menite să sprijine populația cu venituri mici a fost aprobată, marți, 5 aprilie, într-o ședință a coaliției, PNL-PSD-UDMR. Măsurile sunt menite să sprijine populația pe fondul creșterii inflației. 

Este vorba despre vouchere pentru persoane vulnerabile, vouchere pentru elevi din familii vulnerabile, reduceri la benzină pentru marii transportatori, dublarea cotei de hrană pentru bolnavii din spitale, sau majorarea salariului minim cu 200 de lei fără să fie impozitați cu CAS.

Vezi și Un nou pachet de măsuri economice pentru firme, din a doua parte a anului. Ce spune președintele PSD

Parte dintre măsurile aprobate de coaliție sunt propuse de PSD, iar premierul Ciucă le-a aprobat, susțin mai multe surse politice citate de hotnews.ro.

De asemenea, potrivit unor surse citate de g4media.ro, impactul bugetar ar fi de 17,5 miliarde de lei din care 7,5 miliarde lei – bani europeni.

Citește și Valoarea tichetelor de masă pentru salariați crește de la 1 iulie. Cum pot plăti angajatorii majorarea și pentru luna iunie

Lista măsurilor adoptate în coaliția de guvernare

  • vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022
  • vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile
  • reducere la benzină și motorină pentru marii transportatori- 50 de bani
  • prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori
  • majorarea salariului minim cu 200 de lei fără să fie impozitați cu CAS.
  • dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei.
  • creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.
  • majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei cu aplicare de la 1 iunie
  • actualizarea prețurilor la materiale de constructii pentru finalizarea proiectelor pe PNDL și pe fonduri europene

CITEȘTE ȘI: Valoarea tichetelor de masă ar putea fi majorată la 30 de lei. Se pregătesc noi măsuri de protecție pentru firme și populație

Purtătorul de cuvânt al guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, a declarat că măsurile vor fi prezentate abia lunea viitoare de liderii Coaliției, într-o conferință de presă.

”Au fost discutate în spațiul public, cele cu voucherele, vedem cum facem la transportatori, reducere pentru anumite accize și distribuitori, toate intră în acest pachet, „Sprijin pentru România”, unele au fost deja convenite în coaliție, unele vor avea o componentă, aproape 17 miliarde de lei, din acestea vreo 7 miliarde vor fi pe fonduri europene.

CITEȘTE ȘI: Vouchere de 250 de lei, la două luni – ajutor de la stat pentru românii cu venituri reduse. Măsura ar putea fi aplicată din mai

Categoric, să vedem din exercițiul financiar trecut cu 2 plus 1, unde știți că absorbția este de aproape 54%, față de media europeană, care e aproape de 65%. Toate aceste lucruri le terminăm de discutat și astăzi la ora 13, rămânând unele pentru perioada următoare, important este să le luăm cât mai repede”, a declarat liderul PSD, citat de hotnews.ro, înaintea sedinței Coaliției care s-a desfășurat la Guvern la ora 14.00.

Ciolacu: În următoarele 2 săptămâni măsurile economice vor fi puse în transparență

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, toate măsurile din pachetul economic vor fi puse în transparență și vor intra în circuitul de avizare în următoarele două săptămâni.

Marcel Ciolacu a declarat că prima măsură care trebuie luată este de a se veni cu o ordonanță de ajustare a prețurilor la investiții și la construcții.

„Avem în derulare proiecte de peste 40 de miliarde de lei și cu această ordonanță se va veni săptămâna viitoare, deblocându-se, până la urmă, 90% din șantierele de pe teritoriul României, atât din fonduri bugetare, cât și din fonduri europene”, a spus Ciolacu, la Antena 3.

Pentru aceste proiecte există un draft dat către avizare în circuitul interguvernamental.

Întrebat când intră în vigoare măsurile, Ciolacu a răspuns că părerea sa este că în următoarele 2 săptămâni toate măsurile vor fi puse în transparență și vor intra în circuitul de avizare.

„Sunt foatre multe măsuri mai ales în zona economică unde este nevoie de o infuzie de capital din partea statului, astfel încât să nu ajungem într-o criză economică”, a mai spus liderul PSD.

Ciolacu a dat și exemple de scheme de ajutor prin ministerele de resort: pentru capitalul de lucru, pentru șomaj tehnic susținut. Președintele PSD a mai spus că au fost identificate și resursele astfel încât să nu fie o îndatorare prea mare de la bugetul statului, respectiv fondurile europene.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. A

    miercuri, 06.04.2022 at 13:09

    Frumos și bine gândit. Cei cu venituri mici ne vor depăși. Copiii cu părinți angajați și cu capul pe umeri nu au nici o nevoie. Încurajați, in continuare, lenea și prostia.

  2. Adrian

    miercuri, 06.04.2022 at 17:54

    Ciucă, te rog să te uiți și în cuponul de pensie al părinților tăi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax