Connect with us
Publicitate

Economie

Valoarea tichetelor de masă pentru salariați crește de la 1 iulie. Cum pot plăti angajatorii majorarea și pentru luna iunie

Publicat

Camera Deputaților a votat proiectul de lege care majorează valoarea tichetelor de masă la 30 de lei. Votul din plenul Camerei Deputaților este decisiv, după ce proiectul a trecut deja de Senat.

Deputații au votat miercuri, valoarea maximă a tichetului de masă va crește, de la 1 iulie, cu 9,83 lei față de de cei 20,17 lei/zi din prezent.

Tichete de masă: Creștere de la 443,74 lei la 660 de lei/ lună pentru salariați

În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 20,17 lei, iar valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar (pentru 22 de zile lucrătoare) unui angajat este de 443,74 de lei. După ce va fi majorată la 30 de lei, valoarea lunară ar urma să fie de 660 de lei / per angajat.

Vezi și Guvernul pregătește noi taxe pentru români: crește acciza la țigări, ”taxa pe zahăr”, impozit mai mare pe locuințe. LISTA MĂSURILOR

Astfel firmele care vor și au suficiente fonduri pot crește valoarea tichetelor acordate salariaților începând cu 1 iulie. Dacă aleg să o facă, angajatorii vor putea să dea salariaților în luna iulie, în plus față de cuantumul aferente zilelor lucrate în iunie, diferența dintre valoarea actuală și cea de 30 lei/zi.

Ce trebuie să facă angajatorii pentru a putea acorda diferența la tichetele de masă pentru iunie

Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege, ce conține majorarea tichetului de masă și care se îndreaptă spre șeful statului pentru promulgare, conține următoarea mențiune:

„Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună”.

Mai exact, angajatorii care au plasat deja comanda pentru tichetele de masă ce vor fi acordate în luna iulie (la cuantumul actual de 20,17 lei), vor putea acorda apoi salariaților diferența dintre cuantumul vechi și cel aplicabil de la 1 iulie.

DOCUMENTUL AICI: Proiect lege tichete de masa

Dacă tichetele de masă acordate salariaților sunt la valorile maxime, asta înseamnă că vor putea acorda în plus 9,83 lei pentru fiecare zi muncită.

Cuantumul de 30 de lei va fi valabil până în martie 2023, fără a mai exista posibilitatea ca până la acea dată valoarea să fie majorată printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Muncii, așa cum s-a întâmplat până acum.

Majorarea valorii tichetului de masă fusese anunțată încă din aprilie de către Guvern în cadrul programului „Sprijin pentru România”.

Reamintim că tichetele de masă, ca și orice alte biletele de valoare, de altfel, se acordă din februarie doar pe card.

Majorarea valorii tichetului de masă nu este obligatorie pentru firme

Schimbarea adusă de proiectul de lege, respectiv majorarea valorii tichetului de masă la 30 de lei, nu este obligatorie pentru firme.

Cei 30 de lei reprezintă valoarea maximă a unui tichet de masă, dar nu înseamnă că firmele vor trebui să dea această valoare, dacă nu își permit, ele putând acorda orice sumă, dar până în 30 de lei.

Indiferent dacă vor crește valoarea tichetelor de masă sau nu, angajatorii trebuie să știe că sumele acordate pentru tichetele de masă sunt deductibile limitat, fiind incluse în limita unei cote de până la 5% aplicată cheltuielilor sociale, doar dacă sunt oferite pentru zilele în care salariatul a fost la muncă, și nu în concediu fără plată, de odihnă sau medical.

Pentru tichetele acordate salariaților, firmele trebuie să rețină și să plătească către stat 10% din valoarea lunară acordată, respectiv impozitul pe venit.

Angajatorii care majorează valoarea tichetelor de masă nu pot reduce salariul de bază al angajaților

Pe de altă parte, dacă majorează valoarea tichetului de masă acordată salariaților, angajatorii nu pot reduce salariul de bază primit de angajați.

„Art. 160 din Codul muncii definește clar salariul, în ansamblul său, precizând că el cuprinde salariul de bază, sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri, în funcție de negocierea părților sau de dispozițiile actelor normative cu caracter special care reglementează salarizarea anumitor categorii de salariați.

În privința tichetelor de masă, chiar dacă acestea au un regim fiscal special și o utilizare prevăzută clar de lege, oricare ar fi valoarea lor, acestea nu fac parte din salariul de bază, ci din salariu, adică din drepturile salariale”, scria, la scurt timp după anunțarea intenției Guvernul de a majora valoarea tichetului de masă, Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate