Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Locatarii blocului ”Turturica” din Alba Iulia au 60 de zile să își părăsească locuințele. Primăria, dată în judecată de un ONG

Publicat

t

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia au fost acționate în instanță de către reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, în cazul exproprierilor din blocul ”Turturica”.

Centrul reprezintă doi dintre cei șase locatari care au apartament în blocul pe care primăria vrea să îl ia în proprietate și apoi să îl dărâme. În locul lui ar urma să se ridice o parcare etajată. 

Patru locatari au acceptat oferta primăriei, iar cei doi vor să meargă în instanță.

Consilierii locali din Alba Iulia au votat recent în favoarea exproprierii, urmând ca locatarii din blocul G2 să primească suma de 6.000 de euro pe apartament.

În ședința din 13 septembrie, consilierii au votat pentru începerea exproprierilor și notificarea locatarilor. Aceștia vor avea, potrivit primarului Gabriel Pleșa, 60 de zile la dispoziție să părăsească locuințele.

CITEȘTE ȘI: Aproape 800.000 de lei despăgubiri în total pentru proprietarii de apartamente din blocul G2 ”Turturica” Alba Iulia. Proiect în CL

După ce vor părăsi locuințele, vor ajunge în stradă. Primarul Gabirel Pleșa susține că abia după ce vor fi expropriați, cei care rămân fără locuințe vor fi ”obiectul unui pachet social”.

Mai exact, după ce locatarii vor rămâne fără case, atunci primăria le va pune la dispoziție containerele sociale. Însă mai rămâne o problemă: unde vor fi montate containerele, deoarece acestea trebuie racordate la utilități.

Între timp, Centrul de Resurse Juridice, un ONG din București care urmărește de ani de zile cazul, a acționat autoritățile din Alba Iulia în instanță. Au deschis două procese pe rolul Tribunalului Alba, în care cer anularea a două hotărâri de Consiliu Local.

Un proces privește anularea hotărârii prin care a fost aprobat avizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru demolarea blocului G2. În al doilea proces a fost atacată hotărârea prin care consilierii locali au votat pentru expropriere.

Mai există o altă problemă: parte dintre locuințele în cauză sunt ipotecate la bănci, iar primarul Pleșa a spus că se așteaptă la procese cu insituțiile bancare.

CITEȘTE ȘI: Consilierii locali din Alba Iulia au votat expropierile din ”Turturica”. Apar noi probleme: Mai multe locuințe, ipotecate la bănci

Asta va complica procedura de expropriere; cel mai probabil, băncile vor ataca în instanță Primăria pentru a-și recupera banii pe care i-au împrumutat proprietarilor.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

foto: Prime Arts

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasă de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. gelu stoian

    joi, 15.09.2022 at 20:06

    Ce ONG ii apara pe Romii din Blocul „Turturica ” ? Unul al lui Gelu Duminica ?????

  2. Bogdan

    joi, 15.09.2022 at 22:12

    Tampitii din Primarie au auzit de Constitutia tarii si dreptul la proprietate…garantat…de Constitutie? Sau de la droguri au impresia ca e in regula sa clace pe Constitutia tarii asa cum au calcat si pe dreptul la Libera circulatie …pe timpul noptii…tot garantat de Constitutie? Voi nu aveti decat solutii care incalca Constituia in ultima perioada la toate problemele…medicale sau civile? NU VA MAI DROGATI BUGETARILOR! Orban / Putin sunt niste modele „pozitive” pt voi?!

  3. facsimil

    vineri, 16.09.2022 at 01:59

    locuitorii blocului turturica au votat în unanimitate ca sediul primăriei să fie eliberat în vederea începerii lucrărilor de demolare și amenajare a unui spațiu verde cu facilități de recreere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax