Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

UPDATE: Vor putea medicii și profesorii să lucreze în continuare dacă au optat pentru pensie? Ce spune ministrul Muncii

Publicat

p

UPDATE: Românii care au ajuns la vârsta legală de pensionare vor putea să opteze să muncească până la 70 de ani, a anunțat, joi, ministrul Muncii. Pensia nu va putea fi cumulată cu salariul, iar cei care optează pentru pensie și vor totuși să lucreze, cum e cazul profesorilor sau al medicilor, vor putea fi plătiți cu ora.

Premierul Florin Cîţu a declarat anterior că nu este de acord cu introducerea de excepţii pentru anumite profesii, precum cadrele didactice sau medicii, în proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu în sistemul de stat.

Vezi și Mii de pensionari români s-au mutat în străinătate. Cum poți să renunți la pensia din România pentru cea din alt stat UE

Am văzut proiectul, sunt câteva lucruri care trebuie modificate, dar arată foarte bine acel proiect şi îl susţin foarte mult”, a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț legat de vârsta de pensionare: Orice român poate ieși la pensie la 70 de ani, dacă vrea

Întrebat dacă vor exista excepţii în proiect pentru profesori şi medici, premierul a răspuns: „Nu. În cadrul personalului angajat în sectorul public nu sunt de acord cu excepţii şi vom vedea dacă poate să fie o excepţie, ceva special, dar nu sunt de acord cu excepţiile”.

Pensionarea la cerere, la 65 de ani

Premierul Florin Cîțu a afirmat că proiectul de act normativ va fi în transparenţă publică.

„Acest proiect, pe lângă interzicerea cumulului de pensii cu salarii, vine cu un lucru foarte important – la cerere poţi să te pensionezi după vârsta de 65 de ani. Poţi să mergi până la 70 de ani. Eu zic că e un lucru foarte important şi schimbă total paradigma pe care am văzut-o până acum în România şi va încerca să rezolve o problemă pe termen lung cu sustenabilitatea sistemului de pensii”, a declarat prim-ministrul.

Ce spune ministrul Muncii

Ministrul Muncii a precizat că în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului.

Raluca Turcan a anunțat că persoanele care au optat pentru continuarea activității pot reveni asupra deciziei. Conforma acesteia, proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, „așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat”.

„Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare. (…) Opțiunea continuării activității după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecință suspendarea plății pensiei și este o măsură de echitate socială și juridică. (…) Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceștia se pot încadra pe durată nedeterminată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”, a mai spus Raluca Turcan.

Care sunt excepțiile de la cumulul salariului de la stat cu pensia

„Noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci, în mod evident, trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese, care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care, la data intrării în vigoare a acestei legi, sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională”, a declarat Turcan.

Sursă: agerpres, romania.europalibera.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax