Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mihai Babițchi: Falsificarea Revoluției din 1989. Reacție la cartea semnată de colonelul MI Dorin Oaidă

Publicat

N-aş fi scris poate niciodată aceste rânduri dacă într-un ziar nu aş fi citit un uimitor articol semnat de o tânără profesoară de engleză din Alba Iulia. Aceasta deplânge ignoranţa tineretului de astăzi căruia i se ascunde „adevărul istoric” că, în realitate, securiştii şi miliţienii lui Ceauşescu erau adevăraţi „OAMENI (majusculele aparţin autoarei), care au oferit totul, fără a cere nimic în schimb”. Autoarea se contaminase de un respect aproape idolatru („Noi căutăm eroi în imaginea lui Superman, fără să observăm superoamenii care ne înconjoară”) faţă de instrumentele dictaturii de tip stalinist instaurate în România, tehnoredactând cartea „ADEVĂRURI ÎNCĂ NESPUSE” (o altă faţetă a Revoluţiei din judeţul Alba) scrisă şi lansată recent de colonelul (r) MI, Dorin Oaidă. Tânăra profesoară („..îi mulţumesc (colonelului) pentru lecţia de istorie pe care mi-a oferit-o”) este prima victimă nevinovată a falsului istoric tendenţios comis de fostul ofiţer de miliţie. Următoarele victime vor fi probabil elevii domniei sale…

Cartea apare într-un moment în care împotriva revoluţionarilor s-a declanşat un adevărat război mediatic, motivat în bună măsură de faptul că în rândul acestora s-au strecurat, într-adevăr, foarte mulţi impostori. Printre aceştia un loc de frunte îl ocupă şi o parte dintre foştii lucrători de miliţie sau securitate „răniţi” de populaţie în zilele Revoluţiei (principalii „eroi” ai cărţii lui Dorin Oaidă). Aceştia şi-au păstrat şi acum îndemnizaţiile de „revoluţionari” întrucât au obţinut pe uşa din dos titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Dec. ’89” în grad de „Rănit”. În timp ce adevăraţii revoluţionari, cei care şi-au riscat cu adevărat viaţa dar nu au avut „norocul” să fie răniţi în acele zile teribile au rămas prin grija Guvernelor Boc şi Ponta, fără acele îndemnizaţii.

Pe la mijlocul anilor ’90 am fost invitat, în calitate de conducător al Revoluţiei din Dec.’89 din Alba Iulia, la sediul garnizoanei Alba pentru a participa la lansarea unei cărţi despre revoluţie, scrisă de un colonel din Bucureşti. Spre surpriza mea, reieşea din cartea respectivă că revoluţia în Alba fusese iniţiată şi condusă de… armată. În realitate (se vede pe caseta evenimentului) armata apăruse pe treptele unde eu citeam mulţimii Programul refăcut al Frontului Patriotic Libertatea, după orele 13, adică după fuga lui Ceauşescu (orele 12,09 în 22 decembrie 1989). În urma ordinului pe care i l-am dat, comandantul garnizoanei Viorel Bârloiu şi-a mutat statul major în propriul meu secretariat şi mi-a dat un ajutor de nepreţuit pentru ca trecerea de la un sistem aberant spre unul democratic să se facă cu cât mai puţine suferinţe pentru populaţie. De aici însă până la…! Constatam, deci, că începea falsificarea istoriei Revoluţiei române, dezlănţuită mai întâi în paginile revistelor „România Mare” şi „Europa” editate de C.V. Tudor, apoi în paginile unor cărţi scrise de foşti ofiţeri de securitate (Filip Teodorescu este cel mai relevant).

Nu am fost invitat la lansarea cărţii colonelului Oaidă – abia după citirea ei aveam să înţeleg de ce – şi acest fapt m-a nedumerit. În zilele Revoluţiei luasem măsuri excepţionale de protecţie a cadrelor de miliţie şi securitate, măsuri unice la nivel naţional şi recunoscute ca atare. De altfel, unii dintre ofiţerii de atunci mi-au rămas prieteni până azi. Ani de zile după aceea, ca un semn de recunoaştere, am fost invitat să particip la „Ziua Poliţistului” ţinută la sediul Inspectoratului judeţean.

Proaspăt-numitul ministrul de interne Mihai Chiţac a ţinut în acele zile să-mi mulţumească personal, telefonic, pentru poziţia adoptată. Ura populaţiei faţă de sistemul de represiune ceauşist era atât de puternică, atât de adâncă încât populaţia ataca cu furie aproape orice lucrător cunoscut de miliţie sau securitate. Prin anii ’80, pentru a ţine populaţia în frâu, Ceauşescu acordase securităţii şi miliţiei puteri discreţionare iar pentru a le stimula devotamentul, lucrătorii MI se bucurau de privilegii incredibile, nesfârşite. Mai mari chiar decât ale activiştilor de partid. Un sergent de miliţie devenise mai important decât un colonel de armată sau un director de întreprindere. Se şi comporta ca atare. Aşa se explică ura populaţiei şi armatei manifestată în zilele Revoluţiei. Primeam telefoane disperate de la familiile cadrelor MI, care reclamau că li se sparge uşa de la apartamente şi aveau nevoie de ajutor. Am organizat într-o primă fază echipaje mixte din gărzi patriotice şi soldaţi, care se grăbeau să liniştească spiritele şi să salveze familiile celor atacaţi. Încă din primele momente, pe treptele consiliului judeţean făcusem un apel insistent (caseta amintită o confirmă) ca miliţienii în uniformă să fie lăsaţi să-şi facă meseria, pentru că în momentele de disoluţie a puterii prima ameninţată este securitatea cetăţeanului.

Ulterior, deoarece populaţia accepta cu greu hulita uniformă albastră, patrulele mixte au fost completate cu un miliţian-poliţist. Nici o asemănare între miliţienii de ieri şi poliţiştii de azi – mult mai instruiţi, mai inteligenţi şi de cele mai multe ori, foarte corecţi. În „Adevăruri încă Nespuse” autorul descrie cu un patetism lacrimogen „suferinţele nesfârşite”, „umilinţele degradante”, „teroarea” la care au fost supuşi lucrătorii de securitate şi miliţie reţinuţi în „Crama” din zidul Cetăţii. Botezată de autor „Grota Groazei”. Admite că au primit mâncare suficientă şi bună de la cantina armatei dar că au dormit pe saltele şi în condiţii de igienă precare. Probabil că era adevărat – eram preocupat să asigur hrană, lumină, căldură, medicamente în primul rând populaţiei – şi îmi cer scuze că în acele zile nu am putut să asigur un confort sporit celor aflaţi acolo. Soldaţii care îi păzeau, se plânge colonelul Dorin Oaidă aflat printre cei reţinuţi, se uitau „fioros” la ei, îi însoţeau chiar şi la toaletă, pregătiţi în orice moment să-i împuşte. Cumplită tortură şi abominabilă umilinţă pentru foştii mici Dumnezei, obişnuiţi ca alţii să tremure în faţa lor şi nu invers. Autorul nu ascunde totuşi că cei răniţi la Cugir au fost aduşi la Alba Iulia, unde li s-a improvizat un spital de campanie şi au fost bine trataţi; nu ascunde nici faptul că Emil Negruţiu, mâna mea dreaptă în acele zile, i-a vizitat şi le-a dăruit (Oaidă spune că „la preţ oficial, desigur”- o altă minciună) o grămadă de bunătăţi alimentare din vagoanele sosite cu ajutoare din străinătate. Vreau să precizez un lucru cunoscut de cei din comandament: mulţi miliţieni au ales SINGURI să plece la „Cramă”, deoarece ACEASTA A FOST ORGANIZATĂ PENTRU PROTECŢIA LOR. La un moment dat aici se aflau 87 securişti şi 27 miliţieni, dintre care mulţi ne ceruseră realmente să-i protejăm. „Crama” era suficient de încăpătoare pentru toţi şi putea fi bine apărată în eventualitatea unui atac.

Acolo se aflau de-a valma miliţieni care, îngroziţi de cele întâmplate la Cugir, nu mai voiau să iasă pe stradă şi nici să meargă acasă, cei suspectaţi de terorism – 12 lucrători MI nu au putut să justifice, la predarea armamentului, absenţa unor cartuşe – precum şi câţiva civili, ridicaţi din exces de zel de pe stradă de patrulele militare. Acesta a şi fost motivul pentru care i-am cerut generalului Iulian Topliceanu să-mi trimită imediat o echipă de procurori militari care să trieze şi să elibereze pe cei nevinovaţi. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dorin Oaidă a fost scos oarecum „pe şest” după numai două sau trei zile de „detenţie”, fără nici o cercetare, de colegul său colonelul Adrian Mateşoi, numit de mine şef al Inspectoratului judeţean de poliţie. Îi semnasem lui Mircea Grava, căruia îi încredinţasem Serviciul de Siguranţă al judeţului(fosta securitate) o listă cu 26 ofiţeri de contrainformaţii, care urmau să fie eliberaţi. Doream ca aceştia să preia sediul fostei securităţi şi să reactiveze reţeaua contrainformativă întrucât serviciile secrete străine încercau, prin intermediul numeroaselor delegaţii care ne vizitau, să profite de dezagregarea securităţii naţionale. Tânărul Mircea Grava a „riscat” trecând pe lista respectivă şi cinci miliţieni „prieteni”. Am remarcat de altfel, pe parcursul întregii cărţi grija autorului de a nu-mi rosti numele. Nici măcar atunci când am ordonat ca un căpitan de miliţie rănit, care îmi solicita sprijinul, să fie eliberat şi dus imediat la spital. Eram doar „un membru al Comitetului Revoluţionar intrat întâmplător în sala unde acesta era legat cu sârmă – un alt neadevăr flagrant – de calorifer”. Nu aminteşte – deşi o încriminează – nici titlul cărţii mele „Revoltă în labirint. Decembrie ’89”, declarată „Cartea Anului” în 2011, şi recompensată cu „Premiul Naţional” din partea Institutului Revoluţiei Române şi Fundaţiei Titulescu, Bucureşti.

În prefaţa cărţii „Adevăruri încă Nespuse” scrisă de autor însuşi, colonelul Oaidă îşi etalează credinţa nestrămutată : lucrătorii din securitatea şi miliţia română au fost la fel de năpăstuiţi, la fel de frustraţi şi lipsiţi de drepturi, au suferit la fel de mult de foame, de frig, de lipsuri, de teamă ca orice cetăţean al României. Pare incredibil ca cineva în toate minţile să susţină aşa ceva!.. Aceasta este însă opinia colonelului Oaidă şi o afirmă răspicat. Ţinta sunt tinerii – un exemplu este profesoara cu pricina – vulnerabili la orice truc al unui prestidigitator bine instruit. El împarte istoria securităţii şi miliţiei în două etape.

Prima este perioada anilor ’50 când aceste organisme, îndeosebi securitatea „după modelul NKVD – ului sovietic, au devenit un crunt aparat de represiune” şi perioada de după 1964 când, după retragerea trupelor şi consilierilor sovietici din ţară, după eliberarea deţinuţilor politici şi preluarea puterii de către Ceauşescu „securitatea a devenit românească, pentru România, cu alte persoane, alte mentalităţi… Noua securitate românească a apărat interesele naţionale, a apărat ţara de duşmani – spioni, sabotori…iar pe oponenţii regimului sau pe cei care îl criticau, ofiţerii acestei instituţii se limitau să-i demaşte, să-i avertizeze, fără privare de libertate…”. Incredibil!!! Te întrebi atunci, oare cine alcătuia sistemul represiv al dictatorului? Autorul afirmă că uneori (sic!!!) ofiţerii de securitate îşi excedau competenţele, adică „trăgeau de mânecă pe unii salariaţi din unităţile economice de care răspundeau pe linie contrainformativă pentru: întârzieri de la serviciu, chiul, mici furturi de la locul de muncă…trecând chiar la măsuri de sancţionare, ceea ce nu era atributul lor”. Altfel, securiştii ca şi miliţienii erau nişte cetăţeni prietenoşi şi cumsecade. Doar comportamentul din anii ’50, concluzionează autorul, „rămas în mentalul poporului român, a făcut ca securitatea să fie în continuare „bau-baul”-ul României”. Colonelul susţine că „Securitatea şi Miliţia erau percepute ca făcând parte dintr-un aparat de represiune, nu prea iubite de către cei care încălcau legea (sic!!!)” iar faptul a fost exploatat de către „regizorii Revoluţiei” „pentru a adânci prăpastia dintre Armată şi Ministerul de Interne, şi a determina astfel un război civil între cele două forţe înarmate”. Aşadar „istoricul” Dorin Oaidă susţine că „atunci când se vorbeşte de „temniţele comuniste” totul se limitează până la primăvara anului 1964”.

Colonelul Oaidă nu poate fi acuzat de naivitate sau prostie; nu poate fi acuzat nici de dezinformare premeditată. Cred doar că orgoliul trufaş, „umilinţa” îndurată când a fost reţinut i-au deformat percepţia corectă asupra evenimentelor. Îl înştiinţez pe domnul Dorin Oaidă că eu am fost aruncat într-o „temniţă comunistă” în anul 1984. Printr-o înscenare pusă la cale de către colonelul de securitate Iosif Tofană şi executată de echipa colonelului de MILIŢIE, Ioan Pop (securitatea nu ieşea la suprafaţă întrucât oficial nu existau deţinuţi politici). Aceasta pentru „infracţiunea”că trimisesem o grămadă de memorii critice pe la diverse foruri şi la „Europa Liberă”. Patru luni am fost bătut, anchetat aproape zilnic de căpitanul de securitate Simion Paşca, hrănit cu zeamă din buze şi intestine de vaci, fierte şi mămăligă stricată. Pe post de toaletă în celulă – o găleată. În nopţile celei mai geroase ierni din ultimii 50 de ani mă înveleam cu o păturice, completată prin mila unui gardian cu un cearceaf. Abia după 8 luni mi s-a vindecat tremurul mâinilor agonisit după cele 4 luni de anchetă „prietenoasă”. Iar afară, fiul meu de 12 ani rămăsese la mila vecinilor. L-aş întreba pe colonelul Oaidă unde crede că au fost”cazaţi” şi anchetaţi, pardon, „traşi de mânecă” conducătorii Revoltei din 1987 de la Braşov? Câţiva au dispărut definitiv, nimeni nu ştie unde…

Consider regretabilă fără îndoială fiecare moarte petrecută în zilele Revoluţiei, inclusiv moartea căpitanului de miliţie Valentin Pop din Cugir şi a locţiitorului său, Ilie Staicu. Numai că autorul distorsionează grav faptele mizând pe trecerea anilor şi memoria scurtă a unora. În realitate prima sticlă incendiară asupra sediului miliţiei a fost aruncată abia după ce gloanţele trase preventiv LA ORDINUL COMANDANTULUI POP (recunoşte însuşi autorul) ricoşate din pereţii blocului vecin au rănit câţiva manifestanţi („dar nu grav”, ne linişteşte el) iar acelaşi Pop, din balconul sediului s-a bătut cu palma peste pistolul de la şold făcând celor din stradă un semn sfidător să plece, altfel!…Comandantul şi adjunctul său au fost ucişi nu pentru că au ieşit afară să negocieze cu atacatorii cum susţine colonelul Dorin Oaidă ( există zeci de mărturii în acest sens). Au ieşit pe rând trăgând – greşeală fatală! – pe deasupra mulţimii cu pistoalele mitralieră, încercând să fugă printre cei care s-au aruncat la pământ. Când li s-a terminat încărcătorul câţiva, probabil interlopi, i-au placat ca la rugbi şi hidra cu o mie de capete i-a ucis. Ceilalţi miliţieni pe care mulţimea a pus mâna au fost bătuţi, unii cumplit, dar nu a mai murit nimeni. Au fost însă, inclusiv la Cugir, miliţieni de care nu s-a atins nimeni. Ceea ce spune multe…Dar, dacă la Cugir nu a curs mai mult sânge, MERITUL – susţine autorul cărţii – este exclusiv al MILIŢIEI (pag.125). „…miliţienii anului 1989, nu cei ai anilor ’50 aserviţi Moscovei şi care doar cu numele făceau parte din Miliţia Română. A nu se face confuzii!”. Acesta este „marele adevăr nespus”, care a dat titlul cărţii.

Pentru a stârni şi întreţine compătimirea contemporanilor, domnul (de acum) colonel inventează dialoguri patetice şi situaţii inexitente. Descrie cum revoluţionarii au invadat spitalul unde miliţienii bătuţi erau trataţi „cerând să le fie predaţi teroriştii”, şi doar refuzul ferm al doctoriţei Rodica Beudean le-a salvat acestora viaţa. Eu însumi nu pot decât să aplaud din toată inima poziţia profesională şi fermitatea demnă a doctoriţei Beudean. Numai că astfel este deconspirată încercarea autorului de mistificare a realităţii şi abundenţa de inadvertenţe şi inexactităţi, evidentă în carte. Cuvântul „terorist” a apărut pentru prima dată în Comunicatul către ţară citit de Ion Iliescu în noaptea de 22 spre 23 decembrie. Evenimentele de la Cugir s-au petrecut în 21 decembrie când nimeni nu vâna terorişti şi termenul nu intrase încă în uzul public.

Spaţiul nu îmi permite să insist asupra altor neadevăruri din cuprinsul volumului. Îi mulţumesc domnului colonel Dorin Oaidă pentru dedicaţia scrisă pe cartea dăruită (chiar dacă după multe insistenţe) mie. Ne cunoaştem destul de bine şi pot afirma că am făcut această analiză cu tristeţe şi nu cu plăcere. Sunt obosit şi eu de necurmata veghe întru apărarea visului pe care l-am avut în decembrie 1989 şi a adevărului despre acele zile. Cine ar fi crezut că speranţele şi încrederea noastră vor fi îngropate de o clasă politică meschină, incompetentă, pusă pe chiverniseală, lipsită de patriotism, incapabilă să înţeleagă ceea ce este bine pentru ţară şi ceea ce îşi doreşte cu adevărat poporul.

Mihai Babiţchi

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Cretu

  duminică, 13.01.2013 at 19:08

  Multumesc Mihai Babitchi, pentru ca ai ramas la fel de curajos si lucid. Stiu ca nu este usor. Cum mai rezisti?! Eu am fost acolo in acele zile si stiu ce am trait toti…

 2. Bliga Dorel

  duminică, 13.01.2013 at 19:56

  Pentru cine ai facut revolutia si pentru ce ? Ca majoritatea romanilor sa o duca mai rau, pentru ca aceeasi „politicieni meschini”, sub nivelul de moralitate si simt al datoriei al activistior pcr, sa fie la ros ciolanul ,in ultimii 23 de ani? Care este diferenta intre revolutia matale si revolutia comunista din Rusia ? Nici una ! Ambele au inceput pe cadavrele fostilor conducatori ! Au inceput cu crime odioase !!!
  Si in situatia asta mizere tu ce faci ? Sari in barca lui basescu si ne dai lectii de patriotism ??! Te-ai ajuns, ai firme, vila si tot ce vrei ,iar 95% dintre romani mor de foame. Nu te mai intereseaza soarta lor ? Ce te intereseaza ,de fapt, domnule Babinschi ? Ce tot polavragesti prin ziare ? Fa ceva omule, Revolutionarule ! Ori revolutia ta s-a terminat dupa ce te-ai vazut cu sacii in caruta?

 3. Babitchi

  luni, 14.01.2013 at 10:23

  Dle Cretu
  Nu mai am nici o firma, le-am vandut cu niste ani in urma. Nu m-am „ajuns”, din martie 1990, am muncit enorm, zi si noapte, ca sa imi construiesc firmele respective si sa dau de lucru si la alti 40 salariati. NU am avut contracte cu statul. Am castigat si am trait decent, nu am ramas dator nimanui. Important – in 23 de ani nu am luat nici un salariu de la stat, nu am ocupat nici o functie publica. Da, mi-am cumparat o casa…si cam atat. Ce ati vrea sa fac acum?! Sunt la fel de nemultumit ca si dvs. de clasa politica – nu am reusit sa ocup nici functii de parlamentar, nici director de intreprindere de stat, nici macar de consilier local sau judetean. Nu am fost lasat. Mi-a ramas doar scrisul…Vreti sa renunt si la el? Daca ar fi sa ies in strada – sunt tentat uneori sa o fac – credeti ca m-ar urma cineva? Eu nu cred…

 4. Corina

  luni, 14.01.2013 at 14:03

  Reactia este extrem de evidenta ca si implicatii personale ale bietului si curatului „revolutionar” Babitschi. Cartea colonelului ii lezeaza grav interesele si mai mult decat atat…acum ca ” i-a ramas doar scrisul” el nu a fost niciodata laudat asa ca si autorul cartii. Asadar doar invidie marunta si calomnie josnica…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

CFR Călători: pot fi cumpărate bilete online până în momentul plecării pentru o parte din cursele InterRegio, Regio, Expres. LISTA

Publicat

CFR Călători anunță că a extins sistemul de vânzare bilete online, până în momentul plecării trenului. Facilitatea este valabilă pentru aproximativ 440 de trenuri.

Se pot cumpăra bilete online până la ora plecării trenului pentru 75% din trenurile InterRegio, pentru 65% din trenurile Regio Expres și pentru 32% din trenurile Regio, a anunțat compania.

În aplicaţiile online ale CFR Călători, serviciul „Bilete online până la plecare” este marcat cu o pictogramă dedicată cu simbolul “0m”.

Serviciul “Bilete online până la plecare” este disponibil deja pentru călătoria cu vagoane cușetă/dormit, precum și pentru trenurile de pe ruta Bucureşti Nord – Aeroport Henri Coandă, Brașov – Constanța etc.

Vezi LISTA completă a trenurilor cu bilete ce pot fi cumpărate online până în momentul plecării AICI.

La cumpărarea biletelor online atât direct din pagina web www.cfrcalatori.ro, cât și din aplicația mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery), CFR Călători aplică o reducere de 5% din tariful de transport.

Recomandări pentru călători

”Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la fluxul de călători prognozat, CFR Călători recomandă pasagerilor planificarea din timp a călătoriei, inclusiv cumpărarea legitimaţiilor de călătorie. Biletele pot fi achiziţionate în trafic intern cu o anticipație de maxim 30 zile.

Înainte de efectuarea călătoriei, recomandăm călătorilor să se asigure că au bilet de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare”, precizează CFR Călători.

Informații actualizate despre circulația trenurilor sunt disponibile la:

 • 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
 • numerele de telefon de la gările CFR sunt publicate pe cfrcalatori.rola secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
 • în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), introduceţi numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Obtineţi informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
 • pe site-ul administratorului infrastructurii cfr.rosunt funcționale și actualizate permanent camerele web http://cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/4023-camere-web-2 din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
 • pe site-ul pe cfrcalatori.ro, în modulul Mers tren trafic intern.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: barajele din țară vor fi verificate în regim de urgență. Măsuri CNSU după incidentul de la Tăul Mare – Roșia Montană

Publicat

În urma avariei de la lacul Taul Mare, Roșia Montană, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus verificări tehnice a calității construcției și siguranței exploatării la barajele aflate pe teritoriul României.

CNSU a fost convocat luni, de premier, ”în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie, la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba, care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană”, a anunțat Guvernul.

Vezi și Operațiunile de la barajul lacului Tăul Mare, Roșia Montană: cât a scăzut nivelul apei și ce au descoperit specialiștii

”În scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare care ar putea avea consecințe negative la nivelul comunităților, este necesară o evaluare actualizată, la nivel național, a calității construcției și siguranței în exploatare a barajelor”, se arată în hotărâre.

HOTĂRÂREA nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU – măsuri

Art. 1 – (1) Se desemnează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Romane și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Inspectoratul de Stat în Construcții, să efectueze, în regim de urgență, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcției și siguranței în exploatare a barajelor, din aria de competență.

(2) Acțiunile de control/verificare se desfășoară la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător.

(3) Controalele/verificările menționate la alin. (1) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse.

(4) Autoritățile publice menționate la alin. (1) pot coopta specialiști care să facă parte din comisiile de control/verificare din cadrul altor instituții sau organizații publice sau private ce dețin competență și atribuții în domeniul menționat la alin. (1).

(5) Autoritățile publice prevăzute la alin. (1) întocmesc un raport, care cuprinde starea de fapt, concluziile verificărilor, precum și recomandările necesare.

Art. 2 – Controalele/verificările menționate la alin. (1) se realizează până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022.

Art. 3 – În termen de 10 zile de la emiterea prezentei hotărâri, instituțiile centrale sau organizațiile publice precum și cele de la nivelul unităților administrative teritoriale, pun la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C și D, aflate în administrare.

Art. 3 – Instituțiile publice centrale desemnate la art. 1 alin. (1) transmit Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, centralizat, rezultatele controalelor/verificărilor, la adresa de poștă electronică dsu@mai.gov.ro.

Art. 4 – Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne colectează datele și rezultatele centralizate ale controalelor/verificărilor și le prezintă Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru analiză și decizie.

Art. 5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru punere în aplicare prin ordine/dispoziții sau alte acte administrative.

AICI hotărârea CNSU integral.

Toate informațiile despre ce s-a întâmplat la Roția Montană, aici: VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acționat autoritățile

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunile de la barajul lacului Tăul Mare, Roșia Montană: cât a scăzut nivelul apei și ce au descoperit specialiștii

Publicat

ISU Alba a transmis, luni seara, noi detalii despre intervenția de la barajul lacului de acumulare piscicolă Tăul Mare – Roșia Montană, unde a fost semnalată o fisură, în weekend. Continuă operațiunile cu motopompe, pentru scăderea nivelului apei din lac, utilajele urmând să fie mutate spre mijlocul locației, pe o rampă.

Până luni seara, nivelul apei a scăzut cu aproape un metru.

Toate informațiile despre ce s-a întâmplat la Roția Montană, aici: VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acționat autoritățile

Specialiștii de la Administrarea Apelor au făcut măsurători la baraj și au verificat adâncimea apei cu sonar. Au descoperit o colmatare pe șase dintre cei 18 metri înălțime din zona turnului de manevră.

Vezi și DOCUMENT: barajele din țară vor fi verificate în regim de urgență. Măsuri CNSU după incidentul de la Tăul Mare – Roșia Montană

Au fost formate echipe de informare a populației; s-au autoevacuat 158 dintre cei 268 de localnici din zona de risc.

Informarea ISU Alba:

”Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18.30 de reprezentanții SGA.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.

CLSU Roșia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe în vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului deoarece, ca urmare a scăderii nivelului apei, nu vor mai putea face absorbție.

Luni s-au efectuat diferite activități în vederea identificării unor soluții cât mai optime și eficiente de organizare a intervenției, astfel:

 • Personal ABA Mureș și SGA Alba (15 persoane) au monitorizat și măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului cât și la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistența barajului, s-a verificat cu un sonar adâncimea apei. În urma acestor măsurători se concluzionează faptul că, din cei 18 m înălțime din zona turnului de manevră, circa 6 m sunt colmatați. Marți se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare și reactualizarea curbelor volumetrice.
 • Personalul Hidroelectrica Sebeș (3 pers cu 1 auto) au verificat integritatea galeriei de golire
 • Personal STPS (1 cadru cu 1 auto) și MAPN (2 cadre) au realizat o recunoaștere pentru a identifica soluții în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei.

Forțe și mijloace angrenate:

 • ISU Alba: 13 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 1 microbuz, 2 autoturisme, 1 autospeciale de interventie, 1 barcă BP 4
 • ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă
 • ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă
 • ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă
 • ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă
 • IJJ Alba –  4 jandarmi cu 2 auto
 • IPJ Alba – 4 politisti cu 2 auto
 • SGA- 2 persoane cu 2 auto

În ultimele zile, la Stația meteorologică Roșia Montană s-au înregistrat următoarele precipitații:

 • 30 septembrie 2022 ora 6.00 – 01.10.2022 ora 6.00 = 0.4 l/mp
 • 1 octombrie 2022 ora 6.00 – 02.10.2022 ora 6.00 = 17.0 l/mp
 • 2 octombrie 2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 6.00 = 3.4 l/mp
 • 3 octombrie 2022 ora 6.00 – 03.10.2022 ora 16.00 = 6.4 l/mp”

Operațunea va dura probabil mai multe zile. Pompierii au de scos aproape 270.000 de metri cubi de apă, pentru a goli lacul de tot.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bazinul Olimpic din Alba Iulia, închis pentru agrement, de joi până duminică. Se desfășoară o competiție sportivă

Publicat

Bazinul Olimpic din Alba Iulia va fi închis pentru agrement, în perioada 6-9 octombrie. Se desfășoară o competiție sportivă.

”Începând de joi, 6 octombrie 2022, ora 14.00 și până duminică, 9 octombrie 2022 (inclusiv), Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi închis pentru agrement și inițiere înot.

În această perioadă, se desfășoară Turneul internațional de polo pe apă ”Cupa Regelui”, la care participă echipe masculine și feminine din Bulgaria, Moldova, Slovacia și România.

Intrarea este liberă”, a anunțat primăria.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax