Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MOŞII de VARĂ 2020, sărbătoarea din ajunul Rusaliilor. Obiceiuri, tradiţii şi credinţe populare în Sâmbăta Morților


Publicat

cirese pomi cires

Sâmbătă, cu o zi înainte de sărbătoarea Rusaliilor, sunt pomeniţi cei trecuţi în nefiinţă. Potrivit credinţei populare, sufletele morţilor (moşilor) părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), rătăcesc printre cei vii şi se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor.

Momentul poartă denumirea populară „Moşii de vară” sau „Sâmbăta Morților”.

Citește și Mesaje, Felicitări, Urări și SMS-uri de Rusalii pentru cei dragi. Ce nume se sărbătoresc cu acest prilej

Pe parcursul Anului Bisericesc (1 septembrie-31 august), creștinii ortodocși îi pomenesc în biserici și mănăstiri pe moșii și strămoșii lor adormiți în 18 sâmbete din an. Totodată, în acest interval există două sâmbete când se oficiază slujbe speciale pentru pomenirea generală a morților (cunoscute în tradiția populară cu numele de ”Moși”).

Una dintre cele mai importante pomeniri generale pentru toți morții se oficiază în ajunul Rusaliilor, sub numele de Moşii de Vară sau Moşii Cireşelor.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor (Rosalia, Sărbătoarea Trandafirilor, era o zi închinată cultului morţilor, se aduceau ofrande: alimente şi trandafiri pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruţi). Este considerată că fiind ziua de naştere a Bisericii creştine.

În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinţilor Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colţurile lumii.

Credinţa populară arată că Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile de la Stratul de Rusalii până la Duminica Mare. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi să pună la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. În satele din Bărăgan, credincioşii spun că acestea sunt în stare să ia minţile oricui.

Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii.

Sâmbăta Rusaliilor este momentul de comemorare a morţilor. Se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană. Pentru ca trecerea lor să fie liniştită, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni bogate.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi.

De Rusalii, se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Tradiția spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă în vase noi de lut , cumpărate pentru această ocazie.

Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.

La porţile cimitirelor, se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir, pentru a sfinţi fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, sătenii îşi dăruiesc unii altora ofrandele sfinţite de către preot sau le împart săracilor.

În această zi de sărbătoare, femeile merg la biserică cu ramuri de nuc şi de tei care se aşează la icoană, pentru a le feri gospodăria de lucruri rele. Unele ramuri de tei de la Rusalii sunt păstrate peste vară, ca să fie folosite în ritualuri de alungare a furtunilor şi a grindinii.

Credinţele populare spun că în această zi nu se mătură, întrucât morţii vor primi praf în loc de mâncare şi nici nu se spală.

Chiar dacă stai la casă, este interzis să dormi în afara casei, pentru că te poţi întâlni cu spiritele morţilor care cutreieră pe pământ. De asemenea, nu este bine să treci pe lângă fântâni sau printr-o răscruce de drumuri, pentru că pe acolo trec duhurile rele.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă. Stările date de modul în care şi-au dus viaţa pe pământ durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de acestea.

Moşii de Vară mai sunt numiţi şi Moşii Cireşelor, având în vedere anotimpul în care sunt sărbătoriţi. Reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor.

În ziua praznicului, se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori de tei şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

La sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei de Rusalii. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare anumite ofrande: colivă, colaci, vin şi cireşe. Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfât sau a Cincizecimii.

Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo ei vor să vadă ce bucate au primit de pomană, până la Rusalii, atâta vreme cât au lipsit. Răposații care nu găsesc pomană pe Valea cu Dor se retag triști în mormânte lor și țin în braţe doar multe crengi cu flori de tei.

De Moşi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, iar după ce sunt binecuvântate de preoţi, acestea se pun la streaşina casei sau la icoană pentru a ocroti acea gospodărie de pagubă şi de boală. Mai mult, potrivit acestei datini străvechi, după ce au fost sfinţite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindecă surzenia.

Totodată, credincioşii pot scăpa de necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

O tradiție care se împlinește mereu spune că, dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogat.

Pentru praznicul Moşilor de Vară, în multe zone din țară se organizează târguri tradiţionale, aprovizionate cu produse artizanale și cu alimente specifice pentru pregătirea praznicului. Din aceaste târguri, credincioșii se aprovizionează cu cele necesare pentru ziua de prăznuire.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Instabilitate atmosferică accentuată și ploi, până marți

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat sâmbătă atenționările de vreme rea valabile pentru această perioadă.

Astfel, sâmbătă, 12 iunie, între orele 11:00 și 21:00 este în vigoare un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în Alba și alte județe din țară. 

Pe parcursul zilei de sâmbătă (12 iunie) în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și pe intervale mai scurte de timp.

Duminică, 13 iunie, între orele 02:00 – 10:00 este în vigoare un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabil în Alba și alte județe din țară. 

Potrivit meteorologilor,  în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 – 30 l/mp și izolat 35 -40 l/mp.

Începând de duminică, 13 iunie, ora 10:00 – până marți, 15 iunie, ora 23:00 este în vigoare o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate, valabilă pentru toate județele din țară.

În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 – 20 l/mp și, pe arii restrânse, 25 – 50 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO-VIDEO: Săptămână specială pentru preșcolarii Grădiniței nr. 13 din Alba Iulia. Poveste citită de primarul Pleșa și flashmob

Publicat

Săptămâna aceasta a fost una specială pentru preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 13 din Alba Iulia. 

Potrivit directoarei instituției, prof. Laura Mihaela Fotin, miercuri, primarul Gabriel Pleșa, în calitate de invitat, a citit micuților povestea săptămânii „Pete Motanul. Ador tenișii albi” (din cadrul proiectului național „Citește-mi 100 de povești”, în colaborare cu Asociația OvidiuRo).

„O serie întreagă de aventuri îi colorează tenișii motanului, astfel încât, de fiecare dată, este nevoit să își reconsidere „adorația’’ și să se conformeze noii culori, pe care o adoră. Este o mini-lecție de acceptare a inevitabilului, de obișnuință cu un lucru care nu mai poate fi schimbat și de evoluție spre noi idei, spre noi proiecte. De altfel, morala poveștii ne-o spun chiar autorii, în mod amuzant: <În orice ai călca, trebuie să mergi mai departe>”, a explicat prof. Laura Fotin.

Vineri, 11 iunie, în Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 din Alba Iulia a fost mare distracție. În cadrul programului educațional Kalokagathia, îndrumați de educatoare, cei mici s-au  organizat într-un flashmob, dansând sincron pe melodii foarte apreciate de toți participanții.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ambulatoriu mobil și asistență medicală mobilă pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori. Proiect, la Senat

Publicat

Persoanele care trăiesc în zone izolate sau care au acces mai greu la servicii medicale ar putea beneficia de asistență medicală mobilă, prin intermediul unor ambulatorii mobile și al caravanelor medicale, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost înregistrată miercuri, 9 iunie, la Senat.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR – PLUS, PNL, UDMR și PSD, asistența medicală mobilă are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu cu acoperire deficitară cu servicii medicale, pentru prevenţie și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general și de specialitate.

„Asistența medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate. Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Această prevedere, alături de posibilitatea acordării asistenței medicale prin intermediul cabinetelor şi unităţilor medicale mobile deja stipulate în lege, contribuie la conturarea unei noi paradigme de acordare a serviciilor medicale, asistența medicală mobilă, cea în care sistemul medical vine către pacient şi nu invers.

Astfel, medicii specialisti îşi vor putea exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindule recunoscut ca parte a normei de lucru și remunerat serviciul medical prestat în cadrul caravanelor.

Potrivit parlamentarilor, ambulatoriu mobil este definit drept unitatea sanitară în care se acordă pacienților asistență medicală, ce presupune transformarea unui spațiu aflat la distanță față de sediul de bază al ambulatoriului propriu-zis într-un spațiu adecvat pentru a furniza servicii medicale în regim mobil, cu caracter temporar.

Caravana medicală reprezintă ansamblul echipei de personal medical care se deplasează împreună cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară cu servicii medicale pentru a furniza asistența medicală mobilă.

De asemenea, se consideră zonă cu acoperire deficitară cu servicii medicale o localitate sau o zonă compactă dintr-o localitate unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din rațiuni sociale –
zone cu un capital uman scăzut și conditii improprii de locuit, teritoriale – situate la peste 20 km de cel mai apropiat spital public sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale.

Parlamentarii susțin că aceste servicii medicale mobile sunt complementare medicinei de familie, iar prin adresabilitatea lor în special în zonele rurale lipsite de infrastructură medicală, corelarea cu asistența medicală comunitară (asistent medical comunitar, moașă, mediator sanitar) este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea accesului populației defavorizate la serviciile de sănătate.

Principale prevederi sunt următoarele:

  • introducerea în Legea 95/2006 printr-un nou titlu a conceptului de ambulatoriu mobil prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate;
  • includerea activității de asistență medicală mobilă în programul normal de lucru al medicilor;
  • posibilitatea efectuării în caravane a stagiilor de practice pentru studenți;
  • includerea medicilor rezidenți și a studenților în caravane și colaborarea cu medicina de familie și cu ceilalți furnizori de asistență medicală;
  • includerea furnizorilor de servicii conexe actului medical în caravanele medicale;
  • menționarea și asigurarea unei surse de finanțare;
  • crearea cadrului legal pentru decontarea serviciilor medicale acordate prin intermediul asistenței medicale mobile;
  • crearea mecanismului de colaborare între asistența medicală comunitară și asistența medicală mobilă de specialitate;
  • crearea mecanismului de colaborare între moașe și asistența medicală mobilă de specialitate.

„Asigurarea de sănătate este obligatorie, dar de ea beneficiază doar aproximativ 86 % din populație. Persoanele asigurate au dreptul la un pachet cuprinzător de servicii, în timp ce persoanele neasigurate au dreptul la un pachet minim de servicii medicale, care acoperă urgențele ce pun viața în pericol, bolile infecțioase predispuse la epidemie și asistența în timpul sarcinii. ImpactuI social și financiar al nedepistării la timp a problemelor de sănătate publică se reflectă în invaliditate, costuri suplimentare ale serviciilor de sănătate publică, incapacitate temporară sau definitive de muncă până la pierderea de vieți omenești.

Depistarea timpurie a afecțiunilor cronice prin metode de screening, detectarea unor noi patologii prin consult medical de specialitate, reconsiderarea planului terapeutic pentru pacienții cronici în urma unei reevaluări de etapă ce are ca scop final fie prevenirea decompensărilor fie direcționarea acestora către unitățile medicale de profil în vederea evitării episoadelor de acutizare, precum și accesul la educație pentru sănătate, pot fi asigurate prin intermediul caravanelor medicale”, explică inițiatorii proiectului.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune de ecologizare făcută de angajați ai Primăriei Aiud, la Aiudul de Sus. Ce cantitate de deșeuri au strâns

Publicat

Peste 40 de saci de deșeuri menajere și 9 metri cubi de deșeuri provenite din resturi de construcții au fost adunate din zona Poligon (Aiudul de Sus). Acțiunea de ecologizare s-a derulat cu angajați ai Primăriei municipiului Aiud, ai Serviciului Public Administratia Patrimoniului Local (SPAPL) și cu sprijinul operatorului de salubritate.

Reprezentanții Primăriei au reamintit faptul că amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor au crescut anul acesta de la 200 lei la 1.000 – 1.500 lei.

„În perioada 28 februarie 2021 – 26 mai 2021, Poliția Locală Aiud a aplicat amenzi în cuantum total de peste 25.000 lei inclusiv pentru astfel de fapte.

Cu riscul de a ne repeta, vă transmitem din nou faptul că vom avea zero toleranță pentru cei care murdăresc sau degradează domeniul public”, au transmis reprezentanții administrației locale, într-o postare pe rețeaua de socializarea Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate