Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Motivul pentru care Arhiepiscopia Romano-Catolică nu a primit clădirile principale ale Universității din Alba Iulia


Publicat

universitate

În luna octombrie a anului 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia privind retrocedarea corpurilor A şi B ale Universităţii ”1 Decembrie 1918”. Motivarea magistraților de la instanța din Alba Iulia a avut la bază faptul că imobilul nu a fost în trecut proprietatea Consiliului Arhidiecezei Romano-Catolice. 

Arhiepiscopia a solicitat, pentru Consiliul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, restituirea imobilului compus din două corpuri de clădire şi curte în suprafaţă de 3.423 m.p. Prin Decizia nr. 7503/15.11.2017, Comisia Specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea de retrocedare întrucât imobilul solicitat nu a fost proprietatea Consiliului Arhidiecezei Romano-Catolice.

Reprezentanţii instituţiei religioase au solicitat în instanţă anularea acestei decizii şi, în subsidiar, dispunerea retrocedării celor două clădiri din Cetatea Alba Iulia. Comisia guvernamentală a arătat prin decizia din noiembrie 2017 că imobilul solicitat nu a fost proprietatea actualului solicitant, neexistând identitate între acesta şi titularul de carte funciară. La această concluzie a ajuns şi magistratul de la Curtea de Apel care a judecat cauza civilă.

CITEȘTE ȘI: Universitatea din Alba Iulia își păstrează sediile. Cererea de retrocedare către Biserica Romano-Catolică, respinsă

”Esenţial pentru justa soluţionare a cauzei este faptul că solicitantul din cererea de retrocedare nr. 6453/28.02.2003, respectiv Consiliul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba lulia, nu a fost proprietarul imobilului solicitat, fiind o persoană juridică distinctă de proprietarul tabular al imobilului. Potrivit cărţii funciare nr, 1155 a localităţii Alba lulia, proprietar al imobilului identificat cu nr. top. 1982 si 1983/1 a fost «Fondul de Studii administrat de Ordinariul Catolic de rit latin de Alba Iulia». Potrivit cărţii funciare nr. 909 a localităţii Alba lulia, proprietar ai imobilului solicitat, identificat cu nr. top. 1984, a fost «Fondul de Burse administrat de Ordinariul Catolic de rit latin de Alba Iulia». La data de 10 mai 1927 a fost semnat Concordatul între Regatul României pe de o parte şi Sfântul Scaun de cealaltă parte, ratificat ulterior prin Legea din 12 iunie 1929 (act denunţat prin Decretul nr. 151/17.07.1948). În articolul IX din Concordat au fost enumerate instituţiile catolice cu personalitate în România, Statusul nefiind enumerat expres (la sfârşitul enumerării se specifică şi alte organizaţii canonic şi legal constituite»)”, se precizează în conţinutul deciziei de la Curtea de Apel.

Înscrierea din CF demonstrează existenţa dreptului de proprietate în beneficiul unei alte persoane juridice Potrivit magistratului, textul art. 1 din O.U.G. nr. 94/2000 stipulează, că retrocedarea se dispune doar în favoarea foştilor proprietari, nu şi a unor titulari ai altor drepturi reale, cum este dreptul de administrare.

”De altfel, dreptul de proprietate al Bisericii Catolice nu a fost recunoscut nici de Ministerul ungar de culte, care a arătat că imobilele trebuie să fie proprietatea fondurilor, ca subiecte cu personalitate juridică distinctă, create de către stat, aşa încât, urmare a Tratatului de la Trianon, Statul Român este cel care a preluat acelaşi statut independent al fondurilor. Această situaţie rezultă şi din sentinţa nr. 51/1933 a Tribunalului Cluj, care a arătat că toate fondurile de studii sau de pensii sunt fonduri publice ale Statului Român, şi nu sunt în proprietatea Statusului romano-catolic. Aşadar , trebuie pornit de la premisa că însăşi înscrierea din CF demonstrează existenţa dreptului de proprietate în beneficiul unei alte persoane juridice decât reclamanta, iar chestiunea ce se impune a fi rezolvată este cea a identităţii dintre persoanele juridice implicate, dacă este cazul, respectiv a preluării şi contopirii patrimoniilor lor în urma dizolvării pe cale legală, într-un cuvânt, a continuităţii în drepturi între cele două persoane juridice vizate. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, în calitate de persoană care a depus cererea de retrocedare, conform art. 1 din O.U.G. nr. 94/2000, este ţinută să justifice împrejurarea, în ipoteza în care Fondul de pensii şi-a încetat existenţa, că este succesoarea în drepturi a acestui proprietar de la care imobilul a fost preluat de stat. Reprezentativitatea Statusului Romano Catolic, ca organism recunoscut al cultului catolic, este mai puţin relevantă în speţă, căci nu acesta a fost proprietarul de la care imobilul a trecut la stat, ci Fondul de studii/Fondul de burse, bunul aflându-se doar în administrarea ordinariului. O dovedeşte înscrierea operată în CF, înainte de preluarea de către stat”, se susţine în document. În motivare, instanţa de la Curtea de Apel face şi o istorie a evoluţiei Fondului de Studii şi a Fondului de Burse, de la înfiinţare şi până la încetarea lui, ”pentru a determina cine este persoana îndreptăţită a revendica proprietatea imobilului”.

”Argumentându-şi cererea, reclamanta a arătat că regimul juridic al fondului în litigiu este guvernat de regulile dreptului bisericesc din Codul dreptului canonic, arătând că, în biserică persoanele juridice sunt fie ansambluri de persoane, fie ansambluri de bunuri, constituite de autoritatea ecleziastică competentă în vederea îndeplinirii misiunii încredinţate. Totodată, la încetarea persoanei juridice, publice sau private, situaţia drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale ale acesteia este decisă de drept şi statut, respectiv persoana juridică imediat superioară sau propriul său regulament; este afirmat şi dreptul de proprietate ce revine acelei persoane juridice, sub autoritatea supremă a Papei de la Roma, precum şi caracterul de bunuri ecleziastice.

Respectând această linie de gândire, dacă Ordinariul Catolic de rit latin de Alba Iulia este reprezentantul de drept al acestui fond, se conchide că Fondul de pensii este persoană juridică subordonată acestuia, potrivit can. 1276 din Codex juris canonici. În acest caz devin aplicabile şi normele can. 114, căci personalitatea juridică se acordă unor grupuri de bunuri de către autoritatea clericală competentă.

Or, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia era ţinută să probeze, astfel, că Fondul de studii şi respectiv Fondul de burse au fost înfiinţate, ca persoane juridice ale bisericii, formate din grupuri de bunuri, de o autoritate clericală, dar această împrejurare nu este dovedită”, se mai susţine în motivarea hotărârii pronunţate în octombrie 2018. Arhiepiscopia nu a demonstrat dreptul de proprietate Instanţa mai afirmă că dreptul de proprietate asupra bunurilor administrate de Ordinariul Catolic de rit latin de Alba Iulia a fost si a rămas garantat în favoarea celor două fonduri menţionate.

”Tocmai pentru a evidenţia proprietarul bunurilor şi faptul că dreptul de proprietate aparţinea şi era garantat în favoarea fondurilor prevăzute expres la art. V alin. 2 din Acord, s-a dispus rectificarea inscripţiilor din cărţile funciare privitoare la proprietarii bunurilor. Având în vedere forţa probantă a înscrierilor din cartea funciară dar şi doctrina si practica în această materie, interpretarea dată de reclamantă noţiunii de administrare nu este de natură să demonstreze existenţa dreptului de proprietate al solicitantului.

Deoarece nu s-a dovedit înfiinţarea unor fonduri de către Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia (în prezent Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia), direct sau prin persoanele sale juridice, rezultă că fondurile respective (enumerate la art. V, alin. 2 din Acord, n.red.) au fost înfiinţate de stat, astfel că preluarea acestor fonduri din administrarea Episcopiei Romano-Catolice nu poate fi considerată ca abuzivă”, se mai susţine în motivare.

În concluzie, Curtea de Apel Alba Iulia consideră că Decizia nr. 7503 din data de 15.11.2017 emisă de Comisia Specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România ”este legal emisă cu respectarea prevederilor OUG 94/2000 şi a normelor metodologice de aplicare, iar criticile reclamantei Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia sunt nefondate”.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel la ÎCCJ.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    joi, 14.02.2019 at 14:19

    Mari nesimtiti ungurii astia ! Pai din banii cui si cu munca cui au fost facute aceste cladiri ? Au adus bani din alta parte ? Sa dovedeasca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FC Unirea va primi bani de la Primăria Alba Iulia. Voicu Paul: În paralel vor demara și lucrările de la stadion

Publicat

Echipa de fotbal Unirea Alba Iulia va primi 400.000 de lei de la administrația locală din Alba Iulia. Potrivit viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, acordarea banilor va avea loc în viitoarea ședință a consiliului local. 

Voicu Paul a postat un mesaj pe contul său de Facebook, legat de acest lucru. De asemenea, acesta a adăugat că și stadionul va intra în reabilitare, în paralel cu susținerea echipei.

Postarea lui Voicu Paul: 

”Ni se poate reproșa că nu am făcut destul? Desigur! Dar orice lucru își are timpul său iar acum „planetele” s-au „aliniat” în formula de joc perfectă.

Echipa de fotbal Unirea Alba Iulia devine prioritate pentru comUNITATE! Și nu începem de mâine, ci chiar de azi.

Primii 400.000 de lei pentru susținerea cubului sunt pregătiți să fie aprobați în Consiliul Local iar pe viitor, cu sprijin de la alte instituții sau chiar de la nivel central, vom reda simbolului ce e al simbolului.

Știu, suntem abia în liga a 3-a și ne așteaptă, în curând, un nou sezon competițional. Fără să zic vorbe mari, datoria băieților e să transpire pe teren, iar a mea și a colegilor mei să jucăm și în prelungiri, pentru a le asigura toate condițiile.

În paralel, lucrările de la stadion vor demara. Proiectați-vă puțin în viitor și imaginați-vă mii de suporteri care-și susțin, pe un stadion reabilitat, echipa de suflet. E visul pe care trebuie să îl împlinim și să-l trăim, nu color, ci alb-negru, în culorile Unirii!”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Grecia închide tavernele din zonele turistice, după miezul nopții. Turiștii din mai multe țări trebuie să prezinte teste

Publicat

Grecia a decretat luni închiderea pe timpul nopţii a barurilor şi restaurantelor în unele dintre principalele sale destinaţii turistice, după înregistrarea a numeroase cazuri de infectări cu noul coronavirus.

De asemenea, vorbim și despre noi restricţii pentru zborurile din mai multe ţări UE, printre care și România. Detalii găsiți aici.

Zonele în care restaurantele şi barurile vor fi închise începând de la miezul nopţii până la 7 dimineaţa includ insulele turistice Mykonos, Santorini, Corfu, Rodos şi Creta, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului elen, Aristotelia Peloni, într-o alocuţiune televizată.

Aceste restricţii vor fi aplicate începând de marţi, 11 august, până pe 23 august.

În plus, pasagerii care debarcă din avioane venind din Belgia, Cehia, Olanda, Spania şi Suedia vor fi nevoiţi, începând din 17 august, să prezinte un test negativ pentru COVID-19 efectuat cu 72 de ore înainte de sosirea lor, la fel ca şi călătorii care ajung în Grecia prin graniţele terestre.

Sursă: Știrile Pro TV

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Transavia se opune ridicării unui cartier la Cristian, Sibiu. Primăria vrea să permită construcția în zona de protecție a fermei

Publicat

Un dezvoltator imobiliar vrea să construiască un cartier rezidențial cu locuințe și spații de servicii într-o zonă cel puțin ciudată în apropiere de Sibiu. Cei care vor alege să locuiască acolo dacă planul va fi aprobat, vor trebui să se acomodeze cu imediata vecinătate a unei mari ferme de păsări.

În plus, vor avea nu foarte departe Depozitul Ecologic Cristian, adică groapa de gunoi și aeroportul din Sibiu.

Printr-o adresă depusă recent la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, compania Transavia reclamă și contestă Decizia etapei de încadrare finale conform H.G. nr. 1076/2004, pentru Planul Urbanistic de Detaliu „Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități propus a se implementa în comuna Cristian, str. XIII, F.N., CF 103621, nr. top. 8849/3/1/7, județul Sibiu”, publicată în anunțul din data de 28.07.2020, pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Cartier de blocuri în aria de protecție sanitară

Transavia reclama faptul că amplasamentul PUD-ului, se află în aria de protecție sanitară a fermei sale și nu se corelează cu prevederile programului de dezvoltare al Planului Urbanistic General care a stat la baza emiterii avizului de mediu în 2017.

În planul de încadrare în teritoriu de la acel moment, în aria de protecție de 1000 m pe direcția NE la distanța de 435 metri nu există propunerea de micșorare a zonei de protecție, spun reprezentanții firmei din Alba, iar în cadrul documentației de mediu care a stat la baza emiterii avizului de către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, nu sunt făcute precizări referitoare la micșorarea distanței pe direcția NE până la 435 m dintre fermă și zona în care se vor construi locuințele.

Cum avizul de mediu pentru planuri și programe are aceeași perioadă de valabilitate ca și planul sau programul care a fost emis, cu excepția cazului în care intervin modificări ale respectivului plan sau program, conform legislației specifice, P.U.G.-ul comunei Cristian nu deține aviz de mediu pentru modificările survenite în relația cu Ferma Transavia iar un plan urbanistic de detaliu nu poate modifica planurile de nivel superior, drept pentru care compania consideră că nu poate fi emisă Decizia etapei de încadrare conform prevederilor H.G. 1076/2004 pentru P.U.D. ”

Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități propus a se implementa în comuna Cristian, str. XIII, F.N., CF 103621, nr. top. 8849/3/1/7, județul Sibiu” se mai arată în adresa depusă de firmă.

Transavia evocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “legea mirosurilor”) care precizează că la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activitătilor cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritătile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate;”

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații neplăcute.

De cealaltă parte, susținând că are toate avizele necesare pentru modificare PUG-ului , primăria Cristian consideră că apropierea celor 3 obiective existente deja în zonă (ferma Transavia, groapa de gunoi și aeroportul) nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației.

Mai mult decât atât, cei de la primărie susțin că în demersul de aprobare a PUD-ului prin care se dorește construirea blocurilor au solicitat dezvoltatorului prin certificatul de urbanism avize de la DSP, Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă.

Problema care se pune totuși este una de oportunitate și de moralitate și nu doar una de legalitate. În goana după terenuri construibile se fac în România multe compromisuri pe care din păcate beneficiarii lor nu le sancționează de la început, atrași probabil de prețuri mai bune sau de reclame frumoase.

În Sibiu, s-a construit până la saturație în zona Selimbar dar cum acolo s-au cam epuizat terenurile disponibile dezvoltatorii și-au îndreptat atenția spre alte zone.

Așa vor ajunge probabil, dacă vor obține toate avizele necesare (lucru miraculos de simplu în România pentru dezvoltatori dar foarte greu pentru persoane private care vor să-și facă o căsuță) să construiască și la Cristian la o aruncătură de băț de o fermă de păsări de unde vara nu va veni miros de parfum.

Iar viitorii locatari ai blocurilor respective se vor plânge abia atunci de mirosuri și muște, uitând că ferma era demult acolo, înainte să se construiască cartierul lor modern.

Și se va ajunge ca în Băneasa unde cei care și-au construit case la capătul pistei de aeroport se plâng acum de zgomotul avioanelor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIONARE METEO COD PORTOCALIU de VREME REA în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice. ZONELE VIZATE

Publicat

Mai multe localități din județul Alba se află marți după-amiază sub o atenționare meteo de tipul Cod Portocaliu de vreme rea. 

În intervalul 15.40, 16-40, sunt așteptate averse de ploaie ce vor depăși local 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Zonele vizagte: Județul Alba: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Bucium, Mogoș, Întregalde;

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate