Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul autoturismelor vechi şi foarte vechi, în creștere, în România. Care este vârsta medie a parcului auto național

Publicat


coloana trafic DN1

Vechimea medie a parcului de autoturisme din România, în 2018, s-a situat la 15,4 ani, peste media Uniunii Europene (UE), de 11 ani, se arată într-o analiză de specialitate publicată, joi, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Potrivit sursei citate, în ansamblu, recentele date referitoare la evoluţia parcului auto din România, publicate de către autorităţi, arată o deteriorare constantă a vârstei medii a acestuia, dar mai important, creşterea numărului de autoturisme vechi şi foarte vechi care continuă să-l alimenteze din plin, mai ales în ultimii doi ani, de când a fost eliminat Timbrul de mediu.

Astfel, autoturismele a căror normă de poluare este una foarte ridicată, respectiv o vechime de peste 15 ani – vârsta la care se „califică” pentru Programul „Rabla” – aveau, la sfârşitul anului 2018, o pondere de circa 47%.

„Având în vedere evoluţia în timp a nivelului maxim admis al emisiilor poluante pentru omologarea autovehiculelor, dar şi nivelul acestora în trafic, această situaţie reflectă potenţialul extrem de ridicat de deteriorare a calităţii aerului din oraşe. O vechime de peste 15 ani corespunde unor norme de poluare, în cel mai fericit caz, de Euro3”, se menţionează în analiză.

În acest context, este de remarcat creşterea ponderii autoturismelor cu motorizare diesel existente în parcul auto din România, care, pe parcursul anului 2018, aproape şi-a dublat ponderea, de la 24,8% la 44,6%.

În ceea ce priveşte repartizarea parcului de autoturisme între regiunile de dezvoltare ale României, aceasta relevă o distribuţie relativ echilibrată (10% – 13%), cu excepţia regiunii Bucureşti – Ilfov, unde se înregistrează şi un număr superior de vehicule cu vârstă mai mică de 10 ani.

„Din informaţiile publicate de către autoritatea de înmatriculare (DRPCIV) rezultă faptul că vechimea medie a autoturismelor din România a fost în 2018 de circa 15,4 ani, în timp ce, conform ACEA, pe ansamblul Uniunii Europene (date 2016), aceasta a fost de 11 ani. Un alt indicator relevant pentru dimensiunea parcului auto naţional şi potenţialul său de creştere este gradul de motorizare, iar din acest punct de vedere, România, cu cele 328 unităţi la mia de locuitori este pe ultimul loc în UE. Media pe ansamblul ţărilor din UE, consemnată în anul 2016, a fost de 587 autoturisme/1.000 locuitori”, notează APIA.

Statistica DRPCIV relevă faptul că, în 2018, parcul auto naţional din România ajunsese la aproape 8,20 de milioane de unităţi, în creştere cu 7,30% faţă de anul anterior, când erau consemnate peste 7,635 milioane de unităţi. La nivel naţional, 2,546 milioane de unităţi erau mai vechi de 11-15 ani, 2,012 milioane de unităţi aveau vechime între 16 şi 20 ani iar 1,892 milioane aveau peste 20 de ani vechime.

În ceea ce priveşte autovehiculele cu vechime de 0-2 ani, la nivel naţional erau înregistrate, la sfârşitul anului trecut, 329.069 de unităţi, din care 235.704 de autoturisme.

Potrivit DRPCIV, la finele lui 2018, pe drumurile din România circulau 3,942 de milioane de autovehicule cu motoare pe benzină, respectiv 3,791 milioane de maşini diesel.

sursa: Romania24.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Îngrijitoarea toaletei publice din Cetatea Alba Carolina, premiată de viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul

Publicat

femeie de servici

Lenuța Varga, ingrijitoarea care lucrează la toaleta publică din Cetatea Alba Carolina, a fost premiată miercuri, 11 decembrie de viceprimarul cu atribuții de primar – Voicu Paul, ca fiind una dintre cele mai valoroase angajate ale primăriei. ”Implicarea Lenuței Varga o vedem doar când ajungem la toaletele publice din Cetate, de a căror întreținere se […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

”Dar de Crăciun”, bal de caritate organizat de Academia Elisa, în sprijinul copiilor din familii defavorizate din Zlatna

Publicat

Asociația pentru Educație și Sănătate Complementară Academia Elisa din Alba Iulia organizează Balul de Caritate „Dar de Crăciun”, editia a II-a. Evenimentul este organizat cu scopul ajutorării copiilor proveniți din familii defavorizate și se va desfășura în data de 21 decembrie, ora 18.00, la White Palace din Alba Iulia, strada Al. I. Cuza, Nr. 25c, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Aplicația WhatsApp va înceta să funcționeze pe milioane de telefoane de la 1 februarie 2020

Publicat

whatsapp iphone

WhatsApp va înceta în curând să funcționeze pe milioane de telefoane, după ce aplicația de mesagerie a anunțat că nu va mai rula pe dispozitive mai vechi, relatează independent.co.uk. Compania, deținută de Facebook, spune pe pagina sa de asistență care sunt smartphone-urile care nu vor mai putea accesa aplicația, susținând că schimbarea este necesară pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Legea vânătorii a fost adoptată. Cum a fost ”rezolvată” problema urșilor

Publicat

Parlamentul a adoptat, miercuri, legea vânătorii, cu majoritate de voturi, în contextul scandalului generat de cazurile de urși care au atacat oameni și animale sau au murit în accidente pe șosele. Autoritățile vor putea să reloce urșii sau să îi ucidă, în anumite condiții. Potrivit acestei legi, în cazul accidentelor în care au fost implicați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate