Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Olimpiada ”Gazeta Matematică”, organizată fără Ministerul Educației. Prima etapă, din acest weekend, cu teste online


Publicat

Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) organizează, în perioada februarie-aprilie, Olimpiada Națională ”Gazeta Matematică”, o variantă pentru elevii care vor să participe la un concurs de profil, în condițiile în care Ministerul Educației a anulat olimpiadele în acest an, din cauza pandemiei.

Olimpiada se desfășoară în patru etape. Primele două, cele pe școală și pe județ vor avea loc online, utilizând chiar platformele facultăților de matematică, iar etapa națională ar putea fi organizată cu prezență fizică, dacă evoluția epidemiologică a pandemiei o va permite, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul Radu Gologan, președintele SSMR.

„Etapa I este la libera alegere a profesorilor. Le-am recomandat niște modele de subiecte care vor fi toate teste grile, de rezolvat într-un timp rezonabil dar suficient de scurt ca să nu fie alte probleme. Sunt aproximativ 20 de întrebări într-un timp de două ore-două ore și jumătate.

Profesorii au libertatea de a organiza acest test cum doresc. Spre exemplu, profesorii de la clasă, profesorii dintr-o școală, profesorii dintr-un județ se pot organiza împreună”, a spus Gologan.

„Avem și scenarii de rezervă. Copiii care nu aparțin unor școli care organizează se vor putea înscrie ulterior pe alte platforme sau la alți profesori, la cerere. De aceea etapa 1 are două variante de desfășurare – 20 sau 27 februarie”, a spus acesta, pentru hotnews.ro.

„Dacă există elevi care doresc sa participe la ONMG dar, din diferite motive, in scoala de unde provin nu se organizează etapa I a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică, acestia se pot inscrie la adresa https://upper.school/ongm-2021/ pana pe 20 februarie ora 24:00. Dupa centralizarea datelor, elevii vor fi redirectionati catre școli/centre care organizează etapa I pe 27.02.2021”, a anunțat SSMR, pe Facebook.

Etapa următoare va fi pe o platformă cu Intuitext, în același format multiple choice, însă corectarea o face calculatorul pe toată țara, potrivit sursei citate.

”Copiii care s-au calificat la prima etapă, asta înseamnă ceva mai mult din jumătate din punctajul pe toate problemele, vor fi înscriși de către profesori înainte de următoarea etapă, pe această platformă. Ea se va desfășura online.

A treia etapă sperăm să o putem desfășura fizic în centre universitare din țară. Sunt mai multe facultăți de matematică din țară care au promis că vor sprijini etapa finală”, a explicat Gologan.

Olimpiada ”Gazeta Matematică” – Etapa I (pe școală/liceu)

online; datele de desfășurare vor fi la alegerea profesorilor (școlii), dintre 20 și 27 februarie 2021; teste grilă la fiecare clasă cu 20-24 de întrebări cu răspuns unic; de preferință 30% dintre întrebări vor fi inspirate din problemele din GMB sau SGM din anul 2020-21; timp de lucru 2 ore

– va fi folosită una dintre platformele de conferințe (Zoom, Google Meet, etc.) cu obligația deschiderii camerelor de către elevi și transmiterea către profesor a copiilor scanate ale răspunsurilor în maximum 15 minute după examen

– profesorii de la clasă vor înregistra calificații odată cu lansarea platformei naționale

– se recomandă calificarea elevilor care realizează cel puțin 75% din punctaj

Olimpiada ”Gazeta Matematică” – Etapa a II-a (locală, pe județ)

online, în 20 martie 2021, ora 10.00 , pe platforma Naţională a Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext)

– 24 de întrebări grilă cu diverse permutări ale problemelor și variantelor de răspuns generate aleatoriu pentru fiecare elev; timp de lucru 2 ore; rezultatele se încarcă automat

– profesorii se vor înscrie în prealabil (începând cu 10 martie) pe această platformă prin filialele SSMR, urmând apoi să înscrie datele copiilor calificați la prima etapă; aceștia vor primi înainte de concurs parolele necesare participării

– în situațiile în care elevul nu poate accesa de acasă platforma, va fi sprijinit de profesorul său să participe din alt loc dotat cu tehnica necesară; numărul celor calificați pentru etapa a III-a la fiecare clasă va fi decis de Comitetul Științific al Olimpiadei.

Modele de subiecte pentru etapele online:

Gimnaziu

Model subiect Mate clasa a V-a

Model subiect Mate clasa a VI-a

Model subiect Mate clasa a VII-a

Model subiect Mate clasa a VIII-a

Liceu

Model subiect Mate clasa a IX-a

Model subiect Mate clasa a X-a

Model subiect Mate clasa a XI-a

Model subiect Mate clasa a XII-a

Olimpiada ”Gazeta Matematică” – Etapa a III-a (națională)

– vor participa doar elevii claselor VII-XII; elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a; filialele SSMR pot organiza independent etapa finală pentru a V-a și a VI-a tot online dar la nivel local

cu participare fizică efectivă în centre universitare (București, Baia-Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța) la mijlocul lunii aprilie, în funcție de evoluția medicală în țară; elevii calificați la etapa locală vor fi înscriși în centre în funcție de județul de proveniență

proba: 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale; timp de lucru 3 ore; proba va fi urmărită video iar copiile scanate ale rezolvărilor vor fi încărcate de către organizatori pe platformă, imediat după concurs

– corectura se va face online de o Comisie Națională de Evaluare (numită de către Comitetul de Organizare), în prima săptămână după probă; platforma de concurs va genera în prealabil coduri pentru fiecare elev, astfel încât la evaluare numele și proveniența elevilor să nu fie cunoscute.

Etapa a IV-a (selecția loturilor)

– în funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale

– costurile de deplasare și ședere în București vor fi suportate de către școlile din care provin elevii sau de către părinți; dată fiind situația pandemică, în situații excepționale, SSMR va putea deconta cheltuielile unor elevi, pe baza unei cereri prealabile

– Comitetul Ştiințific va putea decide acordarea de wild-carduri, pentru maximum 10 elevi care nu au obținut calificarea dar au obținut medalii la ultimele două ediții ale Olimpiadelor Internaționale sau Balcaniadelor.

surse: ssmr.ro, edupedu.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: Moții au nevoie de redeschiderea pe timp de iarnă a DN1R, drum care leagă județele Alba de Cluj

Publicat

”DN1R, care leagă Alba de Cluj, pe ruta Albac – Horea – Mătişeşti – Poiana Horea (comuna Beliș) – Huedin este, an de an, închis pe timp de iarnă, pe o porțiune de câțiva kilometri în zona graniței dintre cele două județene. Pentru redeschiderea sa voi pregăti un memoriu pe care îl voi înainta ministrului Transporturilor, vicepremier Sorin Grindeanu.

Tronsonul este de o importanță capitală, nu doar din punct de vedere turistic, ci și economic, pentru fermierii de bovine din mai multe localități, pe care drumul le traversează, dar și din împrejurimile sale. Din județul Cluj, pe această rută, vin periodic mai multe cisterne, în județul Alba, pentru colectarea laptelui direct de la producători. Închiderea drumului face ca oamenii din mai multe localități din Apuseni să își valorifice mai greu laptele (bun, proaspăt, ecologic și de calitate superioară) produs de vacile pe care le dețin.

Această situație mi-a fost sesizată de către echipa PSD de la Horea, de către consilierii noștri locali, dar și de către un număr însemnat de cetățeni din Apuseni, nemulțumiți de această situație. Astfel, alături de subprefectul Corneliu Mureșan, am fost prezent miercuri în zona respectivă pentru a vorbi cu fermierii și cu moții care își doresc redeschiderea drumului.

Așadar, în cursul zilei de astăzi voi pregăti un memoriu pe care îl voi înainta ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. În cadrul acestui document voi aduce la cunoștința ministrului mesajele și doleanțele oamenilor.

Transursoaia este unul dintre drumurile care oferă cele mai spectaculoase și pitorești imagini din România. Acesta pornește din Albac, urcă la o altitudine de peste 1.300 de metri, iar apoi coboară până în orașul clujean Huedin.

Ruta alternativă pentru a ajunge în județul Cluj este DN 75, însă distanța pentru locuitorii comunei Horea și împrejurimi este mult mai mare. Redeschiderea DN1R înseamnă sprijinirea satului românesc, fermierilor și turismului din Apuseni. Nu lăsăm să moară viața de la țară!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba, deputat Radu Marcel Tuhuț”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

20 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri COVID și 43 decese înregistrate în România, în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 19.000 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise joi, 20 ianuarie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 20 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 19.105 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 43 decese, dintre care 4 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Comparativ, miercuri erau înregistrate 16.610 cazuri în 24 de ore.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de viscol în zona montană din Alba și în alte județe din țară, până sâmbătă dimineața

Publicat

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de viscol valabilă până sâmbătă dimineața în zona montană a județului județul Alba și alte județe din țară.

Potrivit ANM, în perioada 20 ianuarie, ora 12:00 – 22 ianuarie, ora 10:00, la munte, în special la altitudini de peste 1600 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80 … 100 km/h, va fi viscol, vizibilitatea redusă și zăpada troienită.

De asemenea, în perioada 20 ianuarie, ora 12:00 – 21 ianuarie, ora 02:00 se vor semnala temporar ninsori viscolite în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș.

În intervalul menționat, în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 55 – 65 km/h, temporar viscolind zăpada.

În zona montană înaltă vântul va continua să prezinte intensificări și la sfârșitul săptămânii, temporar vor fi ninsori viscolite și vizibilitate redusă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat care a aruncat peste 200 kg de deșeuri la marginea orașului Teiuș, identificat și amendat de polițiștii locali

Publicat

Polițiștii locali din Teiuș au identificat și amendat un bărbat care a aruncat peste 200 de kilograme de deșeuri pe un câmp de la marginea orașului. 

„Poliția locală Teiuș desfășoară o activitate susținută pentru a avea un oraș îngrijit, un mediu curat și sănătos. Cuvântul de ordine este toleranță zero, față de cei care nu respectă regulile de colectare a gunoiului în oraș și aruncă, în total dispreț față de semeni, deșeuri la întâmplare.

Acționând pe această linie, politiștii locali din Teiuș au identificat persoana care a aruncat peste 200 kg deșeuri amestecate într-o zonă mai ferită a orașului nostru.

Astfel, numitul L.P.P. din orașul Teiuș a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea HCL 17/2021, privind regimul deșeurilor, cu o amendă de 1.000 lei.

Acțiunile poliției locale Teius continuă”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, joi, pe pagina de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate