Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pacientul va putea oferi donaţii doar unităţii sanitare unde a fost îngrijit. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

spital, salon

Pacientul poate oferi donaţii doar unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea legii, prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 34 din Legea drepturilor pacientului 46/2003, depusă la Senat în calitate de primă cameră sesizată, relatează Agerpres.

Articolul 34 al Legii 46/2003 prevede, în forma actuală, că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii”, iar în forma propusă în proiectul de lege se stipulează că „pacientul poate oferi donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit”.

Citește și Pe bretelele de acces pe autostrada Sebeș – Turda ”abia încape un Duster”. Raport alarmant privind Lotul 3

„Donaţiile vor fi incluse în situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public, care se afişează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătăţii, prin grija ordonatorilor de credite ai unităţilor sanitare”, se arată în propunerea legislativă semnată de un grup de parlamentari preponderent USR.

Acest proiect a fost semnat de preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu Florin Buicu (PSD).

Citeşte şi PERCHEZIȚII în Alba și Sibiu la persoane bănuite de furtul a 500 de litri de motorină de la cetățeni din Blaj

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că, deşi în art 34 din Legea 46/2003 se arată că pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii, ÎCCJ a statuat însă că „fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege (…) urmând a fi angajată răspunderea penală a acestuia”.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că „dreptul la recunoştinţă nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menţinerii practicii plicului pentru medic”.

Citește și Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

„În plus, practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoştinţă ascunde, de cele mai multe ori, o condiţionare a actului medical. Deşi nu pot fi culpabilizaţi toţi doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienţilor o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima şi eficienta susţinere financiară a sistemului românesc de sănătate”, se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii subliniază faptul că nu îşi doresc „completa anulare a dreptului la recunoştinţă”, ci susţin ca „acesta să se manifeste doar prin donaţiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit şi nu către medici sau alţi angajaţi ai centrelor medicale”.

De asemenea, în opinia iniţiatorilor, noţiunea „plăţi suplimentare” din legea actuală este „neclară şi ambiguă transpunerea ei în practică”, motiv pentru care în articolul 34 se propune menţinerea posibilităţii de a face doar donaţii către unitatea medicală.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această propunere legislativă.

sursa: digi24.ro, agerpres.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax