Connect with us
Publicitate

BLAJ

Vizita Papei Francisc la Blaj: GHIDUL pelerinilor. Informații despre acces, obiecte permise și vestimentație. PROGRAM

campia libertatii blaj

Publicat

Au mai rămas 10 zile până când Sfântul Părinte Papa Francisc va ajunge la Blaj. Duminică, 2 iunie, pe Câmpia Libertății, locul principal de desfășurare al evenimentelor, sunt așteptați aproximativ 50.000 de pelerini. Organizatorii evenimentului au publicat mai multe informații utile pentru participanți, privind restricțiile de circulație, parcările special amenajate, accesul pe Câmpie, obiectele permise sau orarul trenurilor care vor ajunge în oraș. 

Reamintim faptul că duminică, 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc îi va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970. Cu această ocazie Papa Francisc îi va întâlni pe credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj.

Scena pe care va sta Sfântul Părinte va fi amplasată pe Câmpia Libertății, în fața Monumentului Gloria. Pe suprafața Câmpiei, zonele unde vor sta pelerinii vor fi delimitate de culoare de acces.

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc la Blaj au intrat în linie dreaptă, a declarat pentru Alba24, primarul orașului, Gheorghe Rotar. Numărul persoanelor care vor avea acces pe Câmpia Libertății, locul principal de desfășuare al evenimentelor, va fi suplimentat, astfel încât acolo vor încăprea aproximativ 50.000 de pelerini, dintre care 4.200 pe scaune. 

Vezi și VIDEO: 50.000 de locuri pentru pelerini, pe Câmpia Libertății. Blajul, între agitație și emoție înainte de vizita Papei

Liderii voluntarilor implicați în organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj, pe data de 2 iunie, s-au întâlnit vineri, 17 mai, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din municipiu. Peste 560 de voluntari s-au înscris pentru a asigura participarea credincioșilor și pelerinilor care vor veni la întâlnirea cu Suveranul Pontif, atât pe Câmpia Libertății cât și în oraș.

Citește și VIDEO: Întâlnirea liderilor voluntarilor implicați în organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj

Sute de agenți ai serviciilor de informații, polițiști, jandarmi și reprezentanți ale altor structuri ale statului, au realizat vineri, 17 mai, o repetiție generală a momentului vizitei, sub comanda SPP.

Vezi și VIDEO: Desfășurare de forțe la Blaj, pentru pregătirea vizitei Papei Francisc. Orașul, împânzit de agenți de securitate

Programul vizitei Papei Francisc la Blaj

Conform Sălii de presă a Vaticanului, duminică 2 iunie, Papa Francisc va pleca, cu avionul, de la București spre Sibiu, la ora 9:00. La ora 9:40, Suveranul Pontif va sosi la Aeroportul Sibiu, de unde va fi transferat, cu elicopterul, la Blaj.

De la ora 11:00, pe Câmpia Libertății, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, acolo unde Sfântul Părinte va susține o predică și va recita rugăciunea Regina Coeli. După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman va lua, la ora 13:25, prânzul împreună cu suita papală, iar de la ora 15:45 se va întâlni cu comunitatea rromă din oraș, unde este programat și salutul Sfântului Părinte. Papa Francisc va pleca din Blaj la ora 16:35 în direcția Sibiu, de unde, la ora 17:30, avionul papal va decola spre Roma.

  • orele 06:00 – 10:00 – Se permite accesul pelerinilor pe Câmpia Libertății
  • ora 11:00 –  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății de la Blaj
  • ora 15:45 – Întâlnirea Sfântului Părinte cu comunitatea romă din Blaj.

Vezi și VIDEO: Biserica construită în cartierul de romi de la Blaj pe care îl va vizita Papa Francisc

campia libertatii blaj

Informații utile pentru participanți:

Parcări speciale și restricții de circulație

 

Începând cu data de 1 iunie 2019 ora 19:00 și până în seara zilei de 2 iunie 2019, ora 18:00 vor exista restricții de circulație în zona centrală a Blajului și pe traseul vizitei Sanctității Sale.

În ziua vizitei, zona centrală a Blajului va fi o zonă pietonală iar circulația spre Câmpia Libertății și spre Piața 1848 se va face pe jos.

Se restricționează accesul cu mijloace auto pe străzile: Clujului, Morii, Iazului, Parcului, Iuliu Maniu, Eroilor, Avram Iancu, Popa Șapcă, Republicii, Nicolae Bălcescu, Tudor Vladimirescu – până la bariera cu calea ferată – magistrala 300, Aurel Vlaicu -parțial de la intersecția cu strada Iuliu Maniu până la bariera cu calea ferată-magistrala 300, Ioan Lemeny, Câmpul Libertății, Andrei Șaguna, Piața 1848, Astra, Timotei Cipariu, Mitropolit Vancea inclusiv accesul pe Podul Veza și Petru Pavel Aron.

De asemenea, circulația mașinilor mai mari de 3,5 tone va fi interzisă cu excepția mașinilor care aprovizionează zona de alimentație publică din Parcul „Avram Iancu” și/sau a mașinilor implicate în organizarea evenimentului. Alimentarea punctelor de alimentație publică din Parcul Avram Iancu se va face până la ora 09:00 în data de 2 iunie 2019.

Blajul va putea fi tranzitat cu mașina dintr-o parte în cealaltă pe traseele care vor fi clar stabilite de către Poliția română care va asigura dirijarea și fluidizarea circulației.

La intrările în municipiul Blaj se vor amenaja parcări speciale pentru pelerinii care vor sosi la Blaj din toată țara, pe următoarele direcții:

  • Direcția Târgu Mureș – Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Simion Bărnuțiu – drumul de acces spre rampa de transfer/punctul de colectare deșeuri. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcția Târgu Mureș au la dispoziție zonele de parcare din Blaj, zona carter Hula!
  • Direcția Sibiu – Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Gheorghe Barițiu – zona industrială I.A.M.U. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcția Sibiu au la dispoziție zonele de parcare din Blaj – cartierele Mănărade, Veza, Ciufud, și Tiur.
  • Direcția Alba Iulia – Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Clujului – zona teren viran /pășune stație carburant Lukoil. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcția Alba Iulia au la dispoziție zonele de parcare din Blaj – cartierul Petrisat, zona industriala Bosch.

Poliția română împreună cu voluntarii dedicați acestui eveniment vor asigura ghidajul pelerinilor sosiți la Blaj spre locurile de parcare, spre Câmpia Libertății și zona centrală a Blajului.

De asemenea, începând de sâmbătă 1 iunie 2019 ora 16.00 și până duminică 2 iunie 2019 ora 18.00 se instituie restricție de parcare pentru toate autovehiculele în Blaj de la strada Eroilor, nr.22 – de la fosta Grădiniță „Lumea copiilor” și până la Piața Mică – zona strada Gării, strada Fochiștilor, Ceferiștilor ,Locomotivei, Fabricii de la intersecția cu calea ferată până la intersecția cu strada Vasile Suciu, Vasile Suciu, Tudor Vladimirescu-variantă până la bariera cu calea ferată-magistrala 300, Avram Iancu.

Ca o măsură de siguranță în municipiul Blaj consumul băuturilor alcoolice va fi interzis în condițiile legii în zona centrală a municipiului Blaj și pe toate locațiile vizate de vizita Sanctității Sale papa Francisc iar pentru a asigura accesul în zona Câmpiei Libertății, în ziua de 2 iunie 2019 nu se va organiza piața tradițională de duminică.

Organizatorii evenimentului au publicat informații referitoare la accesul pe Câmpia Libertății, vestimentație, obiecte permise la eveniment, respectiv listele cu trenuri spre Blaj.

Accesul pe Câmpia Libertății

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis duminică, 2 iunie 2019, în intervalul orar 06:00 – 10:00. Pentru evitarea aglomerației se recomandă sosirea din timp a pelerinilor.

Accesul se va face pe baza biletului gratuit, nominal și a actului de identitate, în urma unui control de securitate. Accesul pe Câmpia Libertății cu animale de companie este interzis.

Obiecte permise

Pelerinii vor putea avea asupra lor: apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă, rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior

Vestimentație

Accesul pe Câmpia Libertății se va permite într-o ținută decentă în conformitate cu solemnitatea evenimentului (de exemplu: purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii).

Lista trenuri pentru 2 iunie 2019

În perioada vizitei Papei în România, 31 mai – 2 iunie, CFR Călători va suplimenta numărul trenurilor și va fi folosită capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă.

Găsiți mai jos listele trenurilor puse la dispoziție de către SNTFC CFR Călători S.A. – sosiri și plecări Blaj. Acestea pot fi descărcate în format .xlsx.

Lista trenuri – sosiri – Blaj

Lista trenuri – plecări – Blaj

Citește și Vizita Papei Francisc la Blaj: CFR introduce garnituri speciale pentru pelerini. Numărul trenurilor, suplimentat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate