ECONOMIE
Pensionarii vor putea obține GRATUIT adeverințele de vechime în muncă de la firmele de arhivare. Sunt necesare la mica recalculare
O parte dintre pensionari vor putea să obţină gratuit adeverinţele de vechime muncă de la firmele de arhivare, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în Parlament.
În prezent obținerea actelor care atestă anii lucrați la diverse firme îi costă acum chiar și mii de lei pe pensionari, mai ales că acestea sunt necesare pentru a doua recalculare.
Potrivit profit.ro pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă percepute de firmele de arhivare.
Totodată, pensionarii cu pensii între 3.001 și 6.000 lei vor beneficia de o decontare de 50% a respectivelor tarife, potrivit unui proiect legislativ al actualei puteri.
Tarife mari pentru adeverințe percepute de firmele de arhivare
În prezent firmele de arhivare percep tarife destul de mari pentru actele de care au nevoie pensionarii: Până la 100 de lei pentru eliberarea unui certificat care atestă sporurile pentru un singur an.
Dacă pensionarul are nevoie de adeverinţe pentru 10 ani, plăteşte 1.000 lei. Iar dacă îi trebuie şi acte care să dovedească primele sau acordul global, costul poate ajunge la 3.000 lei.
Pensionarii ar putea scăpa de cheltuieliile pentru obținerea adeverințelor
„Cumva este normal ca, dacă statul nu mai are acele evidente sa suporte cheltuielile pentru pensionari ca să-și obtină acele evidente. Statul în fond a încasat banii de contribuție aferent veniturilor salariaților la acel moment”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, citat de Observator.
De la 1 septembrie a început a doua recalculare a pensiilor, care adaugă la veniturile pensionarilor primele, sporurile, acordul global, premiile, al treisprezecelea salariu. Acestea se adaugă pensiilor pentru limită de vârstă sau la celelalte categorii.
Condiţia obligatorie este ca firmele respective să fi plătit contribuţiile sociale.
Pentru a beneficia de majorare, pensionarul trebuie să se prezinte cu actul de identitate, adeverințele și completează o cerere la Casa de Pensii.
Acesta depune documentele şi va primi pensia recalculată cu data de 1 a lunii următoare. În cazul în care procesul de recalculare durează mai mult, pensionarul va primi banii retroactiv.
Prevederile proiectului
– ”Pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 RON pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care își are domiciliul solicitantul.”
– ”Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 RON și 6.000 RON, pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care își are domiciliul solicitantul.”
Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri
Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri. Casa Județeană de Pensii Alba a transmis marți precizări cu privire la depunerea documentelor care atestă realizarea sporurilor/veniturilor nepermanente și a veniturilor lunare brute, care pot fi valorificate conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Legea nr. 360/2023 prevede că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, pensiile stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută de noua lege vor fi recalculate din oficiu, prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor/sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care nu au fost valorificate la stabilirea inițială a pensiilor asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.
Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri. Ce adeverință trebuie
Potrivit Casei Județene de Pensii Alba, sunt avute în vedere:
- adeverințe eliberate conform Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor până la data de 1 septembrie 2023, intrat în vigoare la data de 18 iunie 2021;
- adeverințe emise anterior Ordinului nr. 487/2021, cu condiția să îndeplinească condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin dar care trebuie să aibă mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.
Potrivit Legii nr. 360/2023, drepturile astfel recalculate se acordă de la data de 1 septembrie 2024.
Cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii (1 septembrie 2024), vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 din lege.
Drepturile de pensie vor recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.
Vezi AICI model adeverință – Anexa 6 din Legea nr. 360/2023 (în format .pdf)
Cum se obține Adeverința de Vechime în Muncă
Adeverința de Vechime în muncă reprezintă instrumentul de atestare a vechimii în muncă, după desființarea Carnetului de Muncă. De la data de 01.01.2011, nu se mai întocmesc carnetele de muncă pentru angajați, evidența muncii realizându-se în format electronic, cu ajutorul Registrului General de Evidență a Salariaților (Revisal).
Adeverința de vechime în munca pentru perioada ulterioară anului 2011 se eliberează în condițiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, si ale art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Cine eliberează adeverința de vechime în muncă
Potrivit art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariaților, la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care sa ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.