Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Petiție online împotriva unui festival al CJ Alba organizat în Poiana Narciselor de la Negrileasa, în aria protejată

Publicat


n

O asociație din Zlatna cere Consiliului Județean Alba să renunțe la organizarea unui concert de muzică populară în aria naturală de la Negrileasa. ATE Trascău Corp a lansat o petiție online prin care solicită instituției să mute etapa zonală a concursului ”Cultură pentru cultură” din perimetrul ariei protejate unde cresc narcisele.

În acest an, ”Cultură pentru cultură” s-a ținut la Negrileasa în 19 mai.Este vorba despre un eveniment dedicat muzicii populare, la care participă mulți artiști cunoscuți, dar și mulți turiști, ceea ce afectează zona.

De asemenea, la un alt eveniment câmpenesc organizat în 2019, denumit chiar ”sărbătoarea narciselor”, peste 7.000 de oameni s-au distrat în zonă, culegând narcise pe ritmuri de manele. Această sărbătoare are loc anual și ”este o tradiție” ca fiecare participant să plece acasă cu brațele pline de narcise. De altfel, în timp, populația de narcise a migrat de pe teritoriul rezervației, lucru destul de interesant. 

În acest an, organizatorii, presați de administrația sitului natural, au încercat să diminueaze impactul… cu un panou.

indicator narcise

„Culesul narciselor este limitat. Culegeți maxim 30 de narcise! … și luați amintiri cu brațele pe cardurile telefoanelor sau aparatelor foto. Locul narciselor e în Poiană, nu să sfârșească ofilite într-o vază”, a fost mesajul transmis celor 7.000 de participanți, pe unul dintre panourile montate în zonă. 

În fiecare an, excesele care apar în zonă sunt evidente, dar se pare că nimeni nu face nimic pentru a le opri.

Vezi și: Mitocănie și distrugere ”…la maxim” la Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa. Natura 2000 Trascău nu va mai da aviz pentru organizarea ei în rezervație

Conținutul petiției

”Prin această petiție, dorim să sensibilizăm Consiliul Județean Alba, pentru a muta etapa zonală a concursului „Cultură pentru cultură” din perimetrul ariei protejate Poiana cu Narcise de la Negrileasa.

La așa numita „sărbătoare” a narciselor din anul 2019, au participat aproape 7000 de oameni, cu efecte dezastruoase asupra populației cu narcise (care s-a și mutat, în timp, din zona tradițională a poienii, zonă pentru care nu se mai poate face nimic).

Conform studiului științific realizat de ATE Trascău Coorirea excesivă a acestuia, populația de narcise s-ar reface în timp”. Este clar că această „sărbătoare” nu e singura cauză a restrângerii populației de narcise (suprapășunatul -cu propunerea de a modifica suprafețele din pășuni în fânețe, exploatările și transportul lemnelor prin rezervație), dar mutarp în anul 2007, consultanți: dr. lect. Sabin Bădărău, Dan Pavel Turtureanu, dacă s-ar „stopa ruderalizarea solului și bătătorirea excesivă a acestuia, populația de narcise s-ar reface în timp”.

Este clar că această „sărbătoare” nu e singura cauză a restrângerii populației de narcise (suprapășunatul – cu propunerea de a modifica suprafețele din pășuni în fânețe, exploatările și transportul lemnelor prin rezervație), dar mutarea ei din perimetrul rezervației e un prim pas. 

Vă reamintim că „în urma acţiunilor de distrugere a narciselor din poiana de la Negrileasa, repetate an de an, în 1971, Consiliul Popular Alba a fost silit să interzică petrecerile câmpeneşti care se organizau aici. Achim Ioan Alexandru, ATE Trascău Corp Zlatna „.

Petiția poate fi accesată aici și a adunat până acum 179 de semnături.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mos ioan roata

    vineri, 05.07.2019 la 12:34

    Unde ati auzit voi in 2019 manele, unde ati vazut doar un panou erai peste 10, va legati de sarbatoare dar inainte si dupa sarbatoare nu face nimeni nimic, culeg tigani narcise cu tonele si le vand in toate orasele mari. Aberatii mai mari ca si astea nu se vad…prostirea poporului cu sensibilizarea sinusurilor. Fiecare da vina pe celalalt dar nimeni nu face nimic fizic, doar batem din gura si facem petitii ca asta e cel mai simplu. Alti exploateaza la maxim astfel de zone cu 5 festivaluri pe an nu 1 sau 2 si din se fac comisii si fiecare stie ce are de facut, la noi sa se inchida…doar sensibilisti si asa zisi ecologisti sa aibe dreptul la natura, ceilalti sa munceasca ca fraieri si sa vina ecologisti sa le impuna reguli, mai mult vin tot felul de trogoditi care habar n-au care-i bradul si care ii molidul da ei protejeaza natura.

    In concluzie decat sa lucram si sa dezoltam mai bine inchidem…ca sa nu ii deranjam de la chefuri in aer liber pe cei care protejeaza natura.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...
Publicitate

AIUD

VOCEA ROMÂNIEI: Ema Gherasim, fata cu voce de înger din Aiud a fost alegerea Irinei la duelul din ultima rundă de knockout-uri

Publicat

Ema Gherasim

Emanuela Alexandra Gherasim, o tânără originară din Aiud, județul Alba a fost alegerea Irinei Rimes în duelul din ultima rundă de knockout-uri de la Vocea României.  Irina a spus : ”O aleg pe cea de la care am ce învăța”, spunând apoi ”O aleg pe Ema”. În această seară, la Vocea Romaniei au avut  loc […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

HARTĂ: Cele mai periculoase ţări pentru călătorii în 2020. Zonele care prezintă un risc scăzut pentru turişti

Publicat

Foto: travelriskmap.com

Afganistan, Republica Centrafricană, Somalia, Siria și Mali se numără printre cele mai nesigure țări pentru călătorii în 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ediţie, întocmită de compania de asigurări International SOS, Pe de altă parte, Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Boala care afectează 8% dintre românii cu vârsta de peste 40 de ani: În lipsa tratamentului poate duce la invaliditate

Publicat

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) afectează 8,3% din populaţia României cu vârsta peste 40 de ani, arată un studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie în anul 2019. 89% din populaţie nu a auzit de această boală, care afectează capacitatea respiratorie, reducând-o progresiv, iar în lipsa tratamentului poate duce la invaliditate şi moarte prematură. Prevalenţa […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

VIDEO: O tânără din Blaj a cucerit Anglia cu vocea ei. Piesa sa „Hidden”, distribuită pe platformele de streaming

Publicat

O tânără din Blaj i-a cucerit pe englezi cu muzica ei. Alexia Trif a lansat în urmă cu o săptămână o piesă care are mii de vizualizări pe youtube, a fost distribuită pe toate platformele de streaming şi a fost ascultată la radiouri din ţări precum Anglia, Germania, România, dar şi USA, Canada, Chile, Argentina […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate