Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Planul alb de intervenţie în caz de dezastre. Şase spitale din judeţul Alba pot trata cel mult 72 de pacienţi simultan. Precizări de la DSP

Publicat

SMURD paramedic interventie În caz de cutremur, incendiu de proporţii sau alte dezastre, calamităţi sau accidente cu multe victime, spitalele din judeţul Alba pot prelua simultan maximum 72 de pacienţi. Unităţile medicale din judeţ și-au întocmit, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Planul alb de intervenţie.  

Legea prevede că, în cazul unui accident cu victime multiple sau catastrofe, urmare a declanșării Codului roșu, directorul medical de urgență solicită directorului DSP declanșarea Planului alb al unuia sau mai multor spitale.

În cazul declanșării Planului alb, șase spitale din Alba pot trata simultan 72 de pacienți, după cum urmează: Spitalul Municipal Blaj – 15 pacienți, Spitalul Orășenesc Câmpeni – 15 pacienți, Spitalul Orășenesc Cugir – 12 pacienți, Spitalul Municipal Aiud – 10 pacienți, Spitalul Orășenesc Abrud – 10 pacienți, Spitalul Municipal Sebeș – 10 pacienți, transmite DSP Alba.

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a primit termen de întocmire a Planului alb până în 1 decembrie 2016 întrucât această unitate sanitară trebuie să-și dimensioneze capacitatea în funcție de capacitățile celorlalte spitale, potrivit DSP.

Vezi şi Spitalul de Urgență din Alba Iulia ar fi total depășit de situație în cazul unei explozii sau incendiu de proporții cu zeci răniți

alexandru dumitru sinea dsp alba Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a spus că, în cazul unei catastrofe, o bună organizare poate să facă diferența pentru salvarea unei vieți și este pentru prima dată când, la nivelul DSP Alba, au fost centralizate și aprobate Planurile albe ale spitalelor.

”Spitalelor li s-a solicitat întocmirea realistă a capacității de primire a victimelor. Nu ne putem permite să se întâmple o tragedie, să ne trezim la realitate și să ne organizăm. Trebuie să fim pregătiți pentru orice. Toate Planurile albe au fost aprobate de către Instituția Prefectului în calitate de președinte al Comitetului Judeţean de Situații de Urgență. Câte un exemplar a fost transmis și ISU Alba, pentru o mai bună colaborare și organizare”, a spus Alexandru Sinea.

Planul alb este planul de acțiune în cadrul spitalului pentru organizarea activității în cazul unei catastrofe, în condițiile unui aflux masiv al victimelor.

Planul alb se activează în caz de catastrofă, dacă medicii care sunt de gardă sunt depășiți de afluxul de pacienții care au ajuns în unitățile sanitare.

14889818_1229607567110305_2098576054684671910_oLegea prevede că, în cazul unui accident cu victime multiple sau catastrofe, urmare a declanșării Codului roșu, directorul medical de urgență solicită directorului DSP declanșarea Planului alb al unuia sau mai multor spitale.

Planul alb prevede proceduri de lucru, date de contact ale personalului medical ce urmează a fi chemat de acasă în regim de urgență, precum și activarea unor celule de criză la nivelul spitalelor.

UPU-SMURD Alba va prelua victimele Cod roșu, iar celelalte spitale alte tipuri de victime tocmai pentru a evita supraaglomerarea.

Problema capacităţii spitalelor de a prelua victime în caz de dezastre sau calamităţi a fost adusă din nou în atenţie în urma incendiului din clubul Colectiv, dar şi a cutremurelor cu multiple victime petrecute în Italia sau în alte zone din lume. Reamintim că în 1 noiembrie, MAI a organizat un amplu exerciţiu de intervenţie în caz de cutremur în România.

Vezi şi UPDATE FOTO „Seism 2016”: Exerciţiu naţional de alarmare în caz de cutremur. Participă şi echipaje ISU şi ale Poliţiei din Alba

Vezi şi FOTO: Exercițiu de intervenție la Zlatna, în cazul unui ACCIDENT rutier. Echipajele ISU Alba și-au testat capacitatea de intervenție

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax