Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul de Urgență din Alba Iulia ar fi total depășit de situație în cazul unei explozii sau incendiu de proporții cu zeci răniți


Publicat

spitalul judetean alba UPU

upu urgente spital 2Ce s-ar întâmpla dacă o explozie sau un incendiu similar celui de la Club Colectiv din București ar avea loc la Alba Iulia sau într-un alt oraș din județul Alba? 

Răspunsul este de-a dreptul cutremurător. Autoritățile și echipele de intervenție ar fi total depășite de o astfel de situație. Nu avem suficiente ambulanțe, nu există personal specializat și, mai grav, nu există nici măcar o secție de arși la Spitalul Județean de Urgență Alba. 

Pacienții ar fi fost trimiși la peste 100 de km distanță, la Cluj-Napoca sau la Târgu Mureș, asta în condițiile în care viața acestora ar depinde de cea mai rapidă intervenție. 

Nici măcar într-un scenariu de CATASTROFĂ, alta decât incendiu, UPU Alba nu ar putea prelua mai mult 30-40  de pacienți în același timp.

Tragedia de la București, în urma căreia 32 de persoane și-au pierdut viața și alte peste 180 au fost rănite aduce în discuţie şi situaţia posibilă în care un astfel de eveniment s-ar fi petrecut într-un local din Alba Iulia. Într-un astfel de scenariu cel mai probabil, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, deoarece Spitalul Județean de Urgenţă Alba, cel important din județ, nu are „secție de arși”.

Toți pacienții ar fi fost trimiși la spitalele din județele Cluj sau Mureș și, dacă luăm în calcul infrastructura, care pune în dificultate transportul „în timp util” la peste 150 de kilometri, al unor persoane a căror viață este pusă sub semnul întrebării, și faptul că în județ există doar trei ambulanțe destinate urgențelor majore, rezultatele sunt de-a dreptul dezastruoase, chiar și cu varianta intervenţiilor salvatoare cu elicopterele SMURD, la care capacitatea de transport este limitată.

Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

spital, salon„Dacă e vorba de pacienți arși, nu avem capacitatea de a trata pacienți arși. Aceștia ar fi fost redirecționați la Cluj, la Târgu Mureș și la Sibiu. Dar nici măcar Sibiul nu are secție de arși. Trebuie să judecăm rațional. În caz de urgență, cazurile se evaluează, ceea ce am fi putut trata și prelua noi, cu limita noastră de competență, am fi reținut, restul s-ar fi redirecționat. Hai să zicem arsurile minore de gradul 1, care nu implică o suprafață așa mare afectată, la un nivel mic am putea rezolva, mai ales că acum, de o lună, avem și chirurg plastician. Din punct de vedere al specializărilor, am avea capacitatea, dar pentru nivel redus al arsurilor” a declarat, pentru Alba24.ro, managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă.

Ea a mai spus că niciun spital județean nu va putea trata toate cazurile, dar, atâta vreme cât UPU există, SMURD există, „eu zic ca o evaluare se putea face și cazurile se redirecționează repede”.

Ar fi făcut județul față unui transport rapid la peste 150 de kilometri?

Și aici răspunsul este: „Nu”. În județ se află doar trei ambulanțe de tip C1-C2, destinate urgențelor majore, ce ar putea asigura transportul unor persoane grav rănite. Restul ambulanțelor sunt pentru cazuri minore sau doar consultații.

Mai exact, la Serviciul de Ambulanță Alba există două mașini de timp C1-C2, 15 autospeciale B1-B2 și nouă de tip A1 și A2, destinate doar transportului de pacienți fără aparatură de specialitate.

SMURD Alba operează cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă cu ambulanţă de tip C1 şi cinci echipaje de prim ajutor cu ambulanţe de tip B2.

Tot în județ mai există și un Serviciu Privat de Ambulanțe ce aparține Crucii Roșii cu patru ambulanțe, două dintre acestea sunt de tip B1 (ambulanțier, asistent, medic), B2 (asitent, ambulanțier atunci când se impune). O altă ambulanță este tip A1 pentru transport pacienți și o altă ambulanță este de tip AMD pentru consultații de pacienți la domiciliu.

Soluţii salvatoare din judeţele apropiate?

Cluj

Cinci pături pentru persoane arse. Aceasta este capacitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pentru tratarea persoanelor arse sau intoxicate cu fum.

„Avem un compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă cu 12 paturi, dintre care cinci sunt pentru arşi”, a declarat, pentru „Adevărul”, Monica Costin, purtătoarea de cuvânt a instituţiei medicale.

Singura secţie din judeţ destinată urgenţelor care implică persoane arse este deservită de doi medici plasticieni. „Dacă arsurile se întind peste 20% din suprafaţa corpului, persoanele sunt transportate la Spitalul de arşi din Bucureşti”, a susţinut Costin.

În condiţiile unui aflux mare de persoane arse, există un plan roşu de urgenţă care prevede transportul victimelor la alte spitale din Bucureşti, Oradea sau Târgu-Mureş. În judeţul Cluj mai există un singur spital care se ocupă de arşi, însă nu în situaţiile de urgenţă – Spitalul de Recuperare.

Sibiu

Reprezentanţii celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Sibiu spun că nu au o secţie pentru pacienţii cu arsuri, ci doar un compartiment, însă, în caz de nevoie, pacienţii pot fi trataţi la Chirurgie Plastică şi, dacă numărul este mai mare, şi în celelalte secţii chirurgicale ale spitalului. „Spitalul Judeţean Sibiu are în structură o Secţie Clinică de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă în care funcţionează un Compartiment pentru Arşi. Secţia are 25  paturi – din care 5 paturi  alocate Compartimentului Arşi”, spun reprezentanţii spitalului.

Mureș

Potrivit site-ului Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, la secția de Chiururgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși sunt 10 paturi.

Scenariu de intervenţie în cazul unei posibile calamități în Alba Iulia, alta decât incendiu sau explozie

Potrivit mangerului Spitalului Județean Alba, în cazul unei calamităţi, la UPU Alba se pot primi un număr de 30 maxim 40 de pacienți.

„În caz de catastofă, este un cod roșu care te obligă să îți restrângi activitatea, să pui la dispoziție spații. Din punct de vedere al spațiilor, eu cred că ne putem descurca fără problemă. Putem primi un număr de 30 până la 40 de pacienți în plus față de ce avem acum”, a spus Nicoleta Coșarcă, managerul Spitalului Județean Alba.

Ea a mai spus că există și alte spitale din județ care au capacitate de a prelua pacienţi în caz de nevoie, cum ar fi la Blaj și Aiud.

„Este o chestiune de promptitudine și de reacție rapidă. Dacă ai reacție rapidă, vezi despre ce este vorba, îți faci o evaluare a cazurilor pe care le ai în spital, ce poți disponibiliza și ce poți prelua, de aici toată lumea știe ce are de făcut”, a mai spus Coşarcă.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia are în total 745 de paturi pe toate secțiile, din care cinci sunt la Unitatea de Primiri Urgențe, 28 la ATI și 60 la chirurgie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Apa

  joi, 05.11.2015 at 20:29

  In spitalul din Alba Iulia sunt mai multe probleme:
  1) Acest spital este ocolit de medici, intrucat nu sunt doriti profesionistii sau cei care fac performanta;
  2) Acest spital este condus de persoane care proveaza non-valoarea,in detrimentul principiului cotizatiei;
  3)Acest spital este condus de doua doamne care nu au principii familiale, intrucat nu sunt casatorite;
  4) Acest spital este o unitate medicala de nivelul 3, pe principiul cazurilor rezolvate la nivel de resedinta de judet;
  5)Acest spital face angajari continue, insa nu are personal calificat;
  6)Acest spital angajeaza si promoveza persoane care nu fac performanta medicala;
  7Acest spital se dezvolta mai bine pe anatomie-patologica(morga) decat pe performanta medicala;
  8)Acest spital considera ca managementul profesional pe care il promoveaza, trebuie impus nu discutat(negociat);
  9)In acest spital lipsesc cu desavarsie liderii de sindicat si cei care promoveaza si vegheaza la respectare drepturilor angajatilor;
  10) In acest spital OAMR. este condus de persoane slab pregatite profesional, intrucat lipsecc cadrele medicale de valoare;
  11) In acest spital se incearca la reducerea la tacere a celor care vreau sa faca performanta medicala de calitate;
  12)In acest spital o firma de paza si protectie mentine climatul de ordine si siguranta publica , cu un contract netranspaent si fara putrere legislativa;
  13)In acest spital se incearca reducerea la tacere a personalului medical profesionist si care vor face medicina de performanta;
  Sper si sa ma rezum la aceste principii si sa astept un punct de vedre oficial de la Spitalului Judetean de Urgenta Alba, in cele expuse.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

”Cugireana”, cel mai lung tren de navetiști din comunism, ar putea deveni muzeu. Transporta zilnic 7.000 de muncitori

Publicat

Cugireana, trenul de navetiști care făcea legătura între Teiuș și Cugir, județul Alba, și încheiată în 2006, când garniturile au fost trase definitiv pe dreapta, are șanse să devină, din amintire, istorie vie.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, este interesat de transformarea celui mai lung tren din Europa, și cea mai longevivă rută de navetiști din România, în muzeu.

În vremurile sale de glorie, trenul ce făcea legătura între Teiuș și Cugir avea 18 – 20 de vagoane supraetajate și aducea zilnic în oraş aproximativ 7.000 de navetişti.

Primul tren a oprit în gara din Cugir în anul 1906, după finalizarea construcției căii ferate Cugir – Șibot, rută folosită în special pentru transportul de materie primă sau produse finite înspre și dinspre uzinele cugirene.

Odată cu industria din oraș s-a dezvoltat și transportul feroviar, care a atins apogeul înainte de Revoluție.

 • ”Până în momentul de faţă nu a existat o iniţiativă de transformare a sa într-un muzeu, însă este o idee pe care o putem analiza. Proprietatea acestor trenuri este a Ministerului Transporturilor și probabil că de aici ar trebui pornit, să vedem dacă sunt de acord să cedeze din garniturile fostei Cugireana pentru a crea un tren-muzeu” a declarat Adrian Teban pentru ziarul Libertatea.

În anii `80, la Uzina Mecanică din Cugir lucrau peste 18.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 de navetiști care veneau din localitățile din zonă sau chiar de la zeci de kilometri distanță, din Alba Iulia, Teiuș, Zlatna, Blaj, Aiud, Ocna Mureș sau din comunele adiacente. Mulți dintre muncitorii de la uzina de arme, mașini unelte, mașini electrocasnice, etc. ajungeau la lucru zi de zi cu trenul, celebra garnitură „Cugireana”.

Apogeul transportului CFR de persoane la şi de la Cugir a fost atins în perioada 1986-1989, când trenul avea 18-20 de vagoane, navetiştii de pe traseu şi chiar cugirenii fiind convinşi că aceasta ar fi cea mai lungă garnitură de tren CFR de persoane din Europa.

Fiind foarte lung, la intrarea în staţia CFR Cugir, trenul se fracţiona în două, pentru că numai astfel se putea gara – conform regulamentului – între macazuri. Aproape 20 ani a circulat la Cugir simultan şi „Cugireana” şi „Sibiana” (pe ruta Cugir – Sibiu).

Pe lângă lungimea sa impresionantă, trenul de pe ruta Teiuş-Cugir şi retur era şi supraetajat.

Indiferent dacă se intra sau se ieşea de la schimbul 1, 2 sau 3, trenul era invadat pur şi simplu de muncitori, care uneori erau nevoiţi să stea şi pe holuri sau căţăraţi pe scările de acces. Peste tot se juca „filcău” şi obligatoriu se fuma „Carpaţi” sau „Snagov”.

 • „Cred că nu este om care a locuit sau a muncit la Cugir să nu aibă amintiri legate de Cugireana – spunea, în urmă cu doi ani, și o localnică din Cugir. Eu îmi amintesc că urcam uneori în ultimele vagoane şi când coboram nu vedeam partea din faţă a trenului. Pe tren puteai afla ultimele bârfe şi ştiri, dar dacă încercai să cauţi pe cineva aveai slabe şanse să reuşeşti să îl găseşti până când trenul nu oprea în staţie. Uneori era atât de aglomerat încât simţeai bătăile inimii celui care stătea lângă tine. Bărbaţii încingeau nişte jocuri de «filcău» (joc de cărţi) şi peste tot se râdea şi oamenii erau plini de viaţă. Erau alte vremuri pe care cei care nu le-au trăit cred că nu le-ar putea înţelege”, a spus primarul Teban.

Peste zi, „Cugireana” era aglomerată şi de ţărăncile, neapărat purtând fuste înfoiate şi şurţă, care urcau de pe la Tărtăria, Balomir, Şibot, Vinerea.

Acestea veneau la piaţă în Cugir cu legume din grădini, cu pui mici şi mulţi, piuind în coşărci împletite, cu câte o găină sau cele mai curajoase, cu câte un purcel de lapte.

Şi, un lucru extrem de important: până când trenul ajungea în Cugir, toată lumea afla noutăţile zilei sau ale nopţii, dar și cele mai tari bancuri cu Ceaușescu.

Iar când trenul ajungea în halta Cugir, oraşul părea sub asediu.

La 1 noiembrie 2006, la aproape un secol de existenţă, „Cugireana” a intrat în istorie. Calea ferată Şibot – Cugir a fost concesionată unei firme particulare.

A mai existat o tentativă de anulare a celor 7 perechi de trenuri Teiuş – Cugir şi retur, în anul 1998. Din cauza numărului mic de călători, la 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir, respectiv trenul Regio 2491, 2492, 2493 și 2494.

Surse: adevărul.rolibertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorul UMF Cluj: Toți studenții de la medicină vor intra în spitale, vaccinați sau nevaccinați. Reîncep cursurile față în față

Publicat

sursa foto: facebook/ UMF Cluj

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, Dr. Anca Buzoianu, a clarificat situația studenților care nu se vor vaccina anti-COVID din diferite motive.

,,Pentru studenții care nu se vor vaccina vom găsi metode alternative. Nu pot să intre în spitale dacă noi nu suntem siguri că nu sunt purtători ai virusului. Pacienții ar putea fi în pericol. Datoria noastră ca Universitate de Medicină este să protejăm pacienții”, spune rectorul UMF Cluj pentru Cluj24.ro.

Studenții care nu se vaccinează vor fi testați înainte de a merge în spitale

Dacă vor exista cazuri de studenți care să nu dorească vaccinarea, aceștia vor fi testați anti-COVID înainte de a intra în contact cu pacienții. Reamintim faptul că la UMF Cluj, aproximativ 90% dintre studenți au optat pentru vaccinare, iar procesul va continua.

„Nu există situații în care să nu găsim soluție. Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Dacă studenții nu vor putea să se vaccineze, din diferite motive, atunci îi vom testa anti-COVID. Avem centru de testare. Dacă vor refuza și testarea vor avea posibilitatea să își întrerupă anul până când se va termina pandemia. Există soluții”, a explicat Dr. Anca Buzoianu.

„Cineva trebuie să își asume răspunderea în țara aceasta și să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Studenții sunt mobili. Circulă foarte mult și pot să transmită virusul. Dacă nu ne asigurăm că ei sunt vaccinați sau testați este foarte mare riscul pentru pacienții vulnerabili. Noi ca insituție trebuie să ne asigurăm că diminuăm acest risc”, precizează rectorul UMF.

Studenții de la Medicină vor face cursuri față în față

Rectorul UMF Cluj este de părere că s-a găsit soluția pentru ca studenții să poată învăța pe viu după o perioadă în care cursurile au fost ținute online. În acest condiții, redeschiderea Facultății de Medicină din Cluj pare doar o chestiune de timp și documentație.

„Noi am găsit soluția și mă bucur foarte mult că am reușit să cuprindem toți studenții în procesul de vaccinare. Ne bucurăm că am avut această șansă și că Ministerul Sănătății a aprobat vaccinarea studenților de la Facultatea de Medicină în prima etapă. Acest lucru ne va permite să deschidem școala din semestrul al doilea. Acesta este scopul nostru. Să învățăm pe viu. Este enorm pentru ei, fiind lipsiți de partea practică.

Suntem aproape siguri că putem redeschide facultatea din semestrul doi. Trebuie să obținem și aprobarea. Deja lucrăm la un orar care să fie foarte eficient. Nu putem să mergem foarte mulți într-un loc, se va face prin rotație. Semestrul doi va începe la 1 martie. Am făcut planificarea în așa fel încât studenții care se vaccinează să poată primi și a doua doză până atunci”, a mai spus Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

sursa: Cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veste bună pentru familia cu 9 copii din Alba Iulia. Senatorul PSD, Călin Matieș, le oferă o casă în care să locuiască

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, vine în ajutorul familiei cu 9 copii din Alba Iulia, care la sfârștiul lunii martie trebuie să se mute din casa în care au stat în ultimii 8 ani.

Mai exact, impresionat după ce a văzut articolul publicat de alba24.ro, Călin Matieș a decis să le ofere celor 9 copii și a părinților lor să locuiască gratuit, pe o perioada nedeterminată, într-o casă cu grădină pe care senatorul PSD de Alba, o deține la Pârâul Iovului. 

Alba24.ro a prezentat cazul familiei Rațiu din Alba Iulia, care în două luni trebuie să elibereze cele două camere în care trăiesc părinții alături de 9 copii și un cățel.

Revoluționarul albaiulian, Oliviu Gașpar, a făcut un apel către cetățenii județului și iată că răspunsurile au început să apară.

VIDEO REPORTAJ: O familie cu 9 copii din Alba Iulia va rămâne fără casă. Cum vrea să îi ajute revoluționarul Oliviu Gașpar

Pe lângă Călin Matieș, cel care le pune la dispoziție casa, familia a fost vizitată și de două colege ale senatorului.

Este vorba despre consilierul local al municipiului Alba Iulia, Dana Nanu, care imediat după apariția articolului în alba24.ro, a anunțat pe Facebook că va merge într-o vizită la familia Rațiu și de Mihaela Mih-Dehelean.

Duminică, 17 ianuarie, aceastea au mers alături de Călin Matieș la cei nouă copii și le-au oferit acestora mai multe produse și alimente.

De asemenea, în câteva comentarii pe Facebook, la articolul alba24.ro, mai multe persoane s-au oferit să sprijine inițiativa revoluționarului albaiulian, Oliviu Gașpar.

Un cetățean chiar a scris că este dispus să doneze un teren la Șard pentru construcția casei.

Locuința pusă la dispoziție de senatorul Călin Matieș

Senatorul Călin Matieș a cumpărat casa de la Pârului Iovului în urmă cu mai bine de patru ani, însă nu pentru el, ci pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Casa pusă la dispoziție

Mai exact, în locuința cu cinci camere, televizor, sobe de teracota, cablu, internet, energie electrică și apă de la fântână, au stat mai multe familii care au avut nevoie de un acoperiș deasupra capului, în perioade critice.

În trecut, în casa respectivă au stat câteva persoane care au fost evacuate din blocul ”Turturica”, iar până săptămâna trecută acolo a locuit o altă familie.

Acum, în casa respectivă se poate muta familia Rațiu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Adrian Streinu Cercel: Masca va rămâne obligatorie până în 2023. Explicația acestuia

Publicat

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, după ce a primit rapelul (a doua doză) la vaccinul anti-COVID-19 că masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023.

„E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate