Eveniment
Spitalul de Urgență din Alba Iulia ar fi total depășit de situație în cazul unei explozii sau incendiu de proporții cu zeci răniți
Ce s-ar întâmpla dacă o explozie sau un incendiu similar celui de la Club Colectiv din București ar avea loc la Alba Iulia sau într-un alt oraș din județul Alba?
Răspunsul este de-a dreptul cutremurător. Autoritățile și echipele de intervenție ar fi total depășite de o astfel de situație. Nu avem suficiente ambulanțe, nu există personal specializat și, mai grav, nu există nici măcar o secție de arși la Spitalul Județean de Urgență Alba.
Pacienții ar fi fost trimiși la peste 100 de km distanță, la Cluj-Napoca sau la Târgu Mureș, asta în condițiile în care viața acestora ar depinde de cea mai rapidă intervenție.
Nici măcar într-un scenariu de CATASTROFĂ, alta decât incendiu, UPU Alba nu ar putea prelua mai mult 30-40 de pacienți în același timp.
Tragedia de la București, în urma căreia 32 de persoane și-au pierdut viața și alte peste 180 au fost rănite aduce în discuţie şi situaţia posibilă în care un astfel de eveniment s-ar fi petrecut într-un local din Alba Iulia. Într-un astfel de scenariu cel mai probabil, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, deoarece Spitalul Județean de Urgenţă Alba, cel important din județ, nu are „secție de arși”.
Toți pacienții ar fi fost trimiși la spitalele din județele Cluj sau Mureș și, dacă luăm în calcul infrastructura, care pune în dificultate transportul „în timp util” la peste 150 de kilometri, al unor persoane a căror viață este pusă sub semnul întrebării, și faptul că în județ există doar trei ambulanțe destinate urgențelor majore, rezultatele sunt de-a dreptul dezastruoase, chiar și cu varianta intervenţiilor salvatoare cu elicopterele SMURD, la care capacitatea de transport este limitată.
Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
„Dacă e vorba de pacienți arși, nu avem capacitatea de a trata pacienți arși. Aceștia ar fi fost redirecționați la Cluj, la Târgu Mureș și la Sibiu. Dar nici măcar Sibiul nu are secție de arși. Trebuie să judecăm rațional. În caz de urgență, cazurile se evaluează, ceea ce am fi putut trata și prelua noi, cu limita noastră de competență, am fi reținut, restul s-ar fi redirecționat. Hai să zicem arsurile minore de gradul 1, care nu implică o suprafață așa mare afectată, la un nivel mic am putea rezolva, mai ales că acum, de o lună, avem și chirurg plastician. Din punct de vedere al specializărilor, am avea capacitatea, dar pentru nivel redus al arsurilor” a declarat, pentru Alba24.ro, managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă.
Ea a mai spus că niciun spital județean nu va putea trata toate cazurile, dar, atâta vreme cât UPU există, SMURD există, „eu zic ca o evaluare se putea face și cazurile se redirecționează repede”.
Ar fi făcut județul față unui transport rapid la peste 150 de kilometri?
Și aici răspunsul este: „Nu”. În județ se află doar trei ambulanțe de tip C1-C2, destinate urgențelor majore, ce ar putea asigura transportul unor persoane grav rănite. Restul ambulanțelor sunt pentru cazuri minore sau doar consultații.
Mai exact, la Serviciul de Ambulanță Alba există două mașini de timp C1-C2, 15 autospeciale B1-B2 și nouă de tip A1 și A2, destinate doar transportului de pacienți fără aparatură de specialitate.
SMURD Alba operează cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă cu ambulanţă de tip C1 şi cinci echipaje de prim ajutor cu ambulanţe de tip B2.
Tot în județ mai există și un Serviciu Privat de Ambulanțe ce aparține Crucii Roșii cu patru ambulanțe, două dintre acestea sunt de tip B1 (ambulanțier, asistent, medic), B2 (asitent, ambulanțier atunci când se impune). O altă ambulanță este tip A1 pentru transport pacienți și o altă ambulanță este de tip AMD pentru consultații de pacienți la domiciliu.
Soluţii salvatoare din judeţele apropiate?
Cluj
Cinci pături pentru persoane arse. Aceasta este capacitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pentru tratarea persoanelor arse sau intoxicate cu fum.
„Avem un compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă cu 12 paturi, dintre care cinci sunt pentru arşi”, a declarat, pentru „Adevărul”, Monica Costin, purtătoarea de cuvânt a instituţiei medicale.
Singura secţie din judeţ destinată urgenţelor care implică persoane arse este deservită de doi medici plasticieni. „Dacă arsurile se întind peste 20% din suprafaţa corpului, persoanele sunt transportate la Spitalul de arşi din Bucureşti”, a susţinut Costin.
În condiţiile unui aflux mare de persoane arse, există un plan roşu de urgenţă care prevede transportul victimelor la alte spitale din Bucureşti, Oradea sau Târgu-Mureş. În judeţul Cluj mai există un singur spital care se ocupă de arşi, însă nu în situaţiile de urgenţă – Spitalul de Recuperare.
Sibiu
Reprezentanţii celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Sibiu spun că nu au o secţie pentru pacienţii cu arsuri, ci doar un compartiment, însă, în caz de nevoie, pacienţii pot fi trataţi la Chirurgie Plastică şi, dacă numărul este mai mare, şi în celelalte secţii chirurgicale ale spitalului. „Spitalul Judeţean Sibiu are în structură o Secţie Clinică de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă în care funcţionează un Compartiment pentru Arşi. Secţia are 25 paturi – din care 5 paturi alocate Compartimentului Arşi”, spun reprezentanţii spitalului.
Mureș
Potrivit site-ului Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, la secția de Chiururgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși sunt 10 paturi.
Scenariu de intervenţie în cazul unei posibile calamități în Alba Iulia, alta decât incendiu sau explozie
Potrivit mangerului Spitalului Județean Alba, în cazul unei calamităţi, la UPU Alba se pot primi un număr de 30 maxim 40 de pacienți.
„În caz de catastofă, este un cod roșu care te obligă să îți restrângi activitatea, să pui la dispoziție spații. Din punct de vedere al spațiilor, eu cred că ne putem descurca fără problemă. Putem primi un număr de 30 până la 40 de pacienți în plus față de ce avem acum”, a spus Nicoleta Coșarcă, managerul Spitalului Județean Alba.
Ea a mai spus că există și alte spitale din județ care au capacitate de a prelua pacienţi în caz de nevoie, cum ar fi la Blaj și Aiud.
„Este o chestiune de promptitudine și de reacție rapidă. Dacă ai reacție rapidă, vezi despre ce este vorba, îți faci o evaluare a cazurilor pe care le ai în spital, ce poți disponibiliza și ce poți prelua, de aici toată lumea știe ce are de făcut”, a mai spus Coşarcă.
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia are în total 745 de paturi pe toate secțiile, din care cinci sunt la Unitatea de Primiri Urgențe, 28 la ATI și 60 la chirurgie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Apa
joi, 05.11.2015 at 20:29
In spitalul din Alba Iulia sunt mai multe probleme:
1) Acest spital este ocolit de medici, intrucat nu sunt doriti profesionistii sau cei care fac performanta;
2) Acest spital este condus de persoane care proveaza non-valoarea,in detrimentul principiului cotizatiei;
3)Acest spital este condus de doua doamne care nu au principii familiale, intrucat nu sunt casatorite;
4) Acest spital este o unitate medicala de nivelul 3, pe principiul cazurilor rezolvate la nivel de resedinta de judet;
5)Acest spital face angajari continue, insa nu are personal calificat;
6)Acest spital angajeaza si promoveza persoane care nu fac performanta medicala;
7Acest spital se dezvolta mai bine pe anatomie-patologica(morga) decat pe performanta medicala;
8)Acest spital considera ca managementul profesional pe care il promoveaza, trebuie impus nu discutat(negociat);
9)In acest spital lipsesc cu desavarsie liderii de sindicat si cei care promoveaza si vegheaza la respectare drepturilor angajatilor;
10) In acest spital OAMR. este condus de persoane slab pregatite profesional, intrucat lipsecc cadrele medicale de valoare;
11) In acest spital se incearca la reducerea la tacere a celor care vreau sa faca performanta medicala de calitate;
12)In acest spital o firma de paza si protectie mentine climatul de ordine si siguranta publica , cu un contract netranspaent si fara putrere legislativa;
13)In acest spital se incearca reducerea la tacere a personalului medical profesionist si care vor face medicina de performanta;
Sper si sa ma rezum la aceste principii si sa astept un punct de vedre oficial de la Spitalului Judetean de Urgenta Alba, in cele expuse.