Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Posibil atac extremist asupra Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Ambasadorul Ungariei s-a interesat de incident

Publicat

Incidentul produs sâmbătă noaptea, pe strada Păcii din Alba Iulia, când trei tineri au spart cu pietre geamurile a 6 imobile din zonă pare să aibă implicaţii mai extinse. Voci din cadrul Ministerului Ungar de Externe atrag atenţia asupra faptului că poate fi vorba, de fapt, despre o manifestare antimaghiară. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, s-a deplasat la Alba Iulia, pentru a se interesa despre condiţiile în care s-a produs incidentul.

Clădirile atacate aparţin Institutului Teologic Romano-Catolic Alba Iulia, iar una dintre persoanele care i-a „deranjat” pe tinerii agresori este chiar rectorul Zoltan Olah. În momentul în care acesta a dorit să fotografieze infractorii, a fost atacat şi a fost nevoie să fie transportat la spital, pentru îngrijiri medicale. Cei trei tineri atacatori sunt Claudiu Robert Plăcintă (34 de ani), Victor Daniel Pop (29 de ani) şi Mircea Iulian Goju (27 de ani), toţi din Alba Iulia.

Reprezentanţii IPJ Alba au confirmat că persoana atacată este Zoltan Olah, dar nu s-au pronunţat referitor la un eventual gest extremist. Din datele deţinute de oamenii legii până în prezent, atacul pare a fi doar unul spontan, fără alte implicaţii etnice şi produsul exclusiv al consumului excesiv de alcool. Cei trei tineri au ieşit sâmbătă noaptea din incinta Clubului Sportiv „Ţălnar” şi au atacat cu pietre, potrivit poliţiştilor, fără premeditare, casele de pe strada Păcii. În prezent, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Pe de altă parte, martori ai incidentului din noaptea respectivă susţin că tinerii au scandat, în momentul aruncării cu pietre, „Afară cu ungurii din ţară!”.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, s-a deplasat marţi la Alba Iulia, unde a participat la o întâlnire cu primarul Mircea Hava şi, ulterior, cu reprezentanţii IPJ Alba.

La finalul şedinţei de la Primărie, ambasadorul Oszkar Fuzes a confirmat că a dorit să se intereseze despre incidentul de sâmbătă noaptea. Acesta a declarat că, din informaţiile obţinute, nu crede că incidentul poate fi considerat drept o manifestare cu tentă antimaghiară. „Mi-a fost teamă că este vorba despre conflicte politice şi interetnice, bineînţeles Ungaria poartă grija comunităţilor maghiare din România, iar pentru asta am venit aici atât de repede. Am auzit de acest incident ieri, iar astăzi sunt aici. A fost o întâlnire foarte amicală şi constructivă cu domnul primar. Apreciez intervenţia rapidă a autorităţilor locale pentru soluţionarea acestei probleme şi am convingerea că acest incident nu va fi în niciun fel continuat”, a explicat ambasadorul. La rândul său, primarul Mircea Hava a declarat că „acest incident nu caracterizează Alba Iulia” şi că „este un lucru regretabil”.

Ambasadorul şi-a continuat vizita la sediul IPJ Alba, unde a discutat şi cu chestorul principal Ioan Căbulea. În urma întrevederii, ambasadorul a apreciat că „Poliţia a fost foarte rapidă şi profesională, bineînţeles ambasada şi consulatul nu se amestecă cu procesul. La-m întrebat pe domnul chestor dacă acest incident are conotaţii interetnice, iar domnia sa ne-a spus clar că nu. Am întrebat ce fel de măsuri vor fi luate pentru prevenirea unor astfel de incidente şi ne-a spus că vor fi instalate camere de supraveghere şi se vor institui reguli pentru păstrarea liniştii publice”.

Chestorul Ioan Căbulea a precizat că, din probele deţinute până în prezent, nu reiese că ar fi vorba despre conflicte interetnice, ci doar de un incident regretabil cauzat de cei trei tineri pe fondul consumului de alcool. Acesta nu a putut toţuşi explica de ce anume tinerii aveau asupra lor o bâtă de baseball, pe care au folosit-o pentru a-i lovi pe cei doi proprietari care au ieşit să-i fotografieze. Ioan Căbulea susţine că ancheta este desfăşurată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Acesta ne-a mai confirmat că una dintre victimele incidentului este în fapt rectorul Institutului Teologic Romano Catolic din Alba Iulia, Zoltan Olah iar celălalt proprietar – un muncitor în construcţii.

Zoltan Olah a declarat, marţi dimineaţa, pentru reporterii Antena3, că „Vreau să aflu ce urăsc ei aici, pe strada Păcii. Subliniez că orice violenţă are şi victime colaterale, iar ei au spart şi geamurile caselor unor români. Când am făcut poze, ei şi-au dat seama că vor fi traşi la răspundere, au sărit la mine, m-au prins şi m-au lovit cu bâta peste spate. Pozele sunt la mine şi o să hotărăsc împreună cu cei de la Poliţie ce voi face cu ele.”

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a făcut public un comunicat de presă:

„În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, în data de 18 – 19.06.2011, ora 00.10, pacea de pe strada Păcii din Alba Iulia a fost grav conturbată de trei persoane, care după ce au ieşit din baza sportivă Winner’s Club Ţălnar au spart două geamuri ale bisericii Institutului Teologic, continuând să spargă alte patru geamuri la clădirile aparţinând Bisericii Romano-Catolice şi la două case particulare.

În timpul acestor distrugeri au fost strigate următoarele lozinci: Jos cu ungurii!, Afară cu ungurii din ţară! etc. Rectorul Institutului Teologic, auzind zgomotul provocat de spargerea geamurilor, a apelat serviciul 112 solicitând intervenţia Poliţiei, după care în vederea imortalizării persoanelor agresoare a ieşit pe strada Păcii cu aparatul de fotografiat încercând să fotografieze. Tot în acelaşi scop la auzul scandalului dintr-o altă locuinţă situată pe strada Păcii a ieşit încă un locatar având asupra sa un aparat de filmat.

După efectuarea câtorva fotografii rectorul şi locatarul au fost agresaţi fizic cu o bâtă de baseball aplicându-li-se câte două lovituri peste cap, provocându-le prin acestea leziuni. Agresorii au luat aparatul de fotografiat al rectorului şi au fugit de la faţa locului. Un tânăr venind de la sus-numita bază sportivă a dat dovadă de spirit civic, a ajutat la prinderea unuia dintre agresori. În scurt timp a ajuns la faţa locului Salvarea, acordând primul ajutor şi o echipă de jandarmi. Agresorul care nu a reuşit să fugă a fost reţinut de către jandarmi, iar cei agresaţi au fost transportaţi la spitalul judeţean. Poliţia foarte prompt i-a identificat şi i-a reţinut şi pe ceilalţi doi agresori, continuând cercetările în cauză.

Cu consternare şi şocaţi am constat cele petrecute într-un oraş liniştit şi, ironia sorţii, tocmai pe strada Păcii. Subscrisele instituţii au încredere că organele de cercetare penală şi justiţia vor trage la răspundere agresorii, în acelaşi timp ne exprimăm speranţa că instituţiile abilitate vor reuşi să asigure liniştea locatarilor din Alba Iulia“.

În comunicatul IPJ Alba au fost publicate date despre autorii incidentului:

„La data de 19.06.2011, ora 0.10, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată cu privire la faptul că  persoane necunoscute  aruncau cu pietre şi au spart geamurile unui număr de şase imobile situate pe o stradă din municipiul Alba Iulia. Echipa operativă s-a deplasat imediat la faţa locului şi a identificat unul dintre principalii suspecţi, în persoana lui P.C.R., în vârstă de 34 ani, din Alba Iulia.

Cercetările au fost extinse şi poliţiştii Poliţiei Municipiului Alba Iulia au identificat toţi suspecţii, respectiv: P.C.R., în vârstă de 34 ani, P.V.D., de 29 de ani şi G.M.I., de 27 de ani, toţi trei din Alba Iulia, judeţul Alba. Aceştia, în noaptea de 18 spre 19.06.2011, dupǎ ce au plecat de la un club din Alba Iulia, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, in mod spontan, au spart geamurile a 6 imobile din Alba Iulia.

De asemenea, s-a constatat faptul că doi cetăţeni, respectiv O.Z. şi B.G.I., ambii de 40 de ani, din municipiul Alba Iulia, locatari în zonă, au ieşit în faţa imobilelor cu intenţia de a fotografia persoanele în cauză, imprejurare în care au fost loviţi, suferind leziuni corporale. De asemenea, lui O.Z. i-a fost sustras aparatul foto, în valoare de 1800 lei.

Întrucât G. M. I. nu a fost gǎsit la domiciliu, doar P.C.R. şi P. V. D. au fost depistaţi şi reţinuţi, fiind prezentaţi Parchetului de pe lângǎ Judecǎtoria Alba Iulia cu propunere de retinere pentru comiterea infracţiunilor de distrugere, lovire, tâlhǎrie şi ultraj contra bunelor moravuri,  fapte prev. de art. 217 al. 1, art. 180 al. 1, art. 211 al.1, 2 lit. b, c al.2¹ lit. a, art. 321 al.1 Cod penal, propunere care nu a fost însuşită de parchet, faţă de P.C.R. şi P.V.D. fiind luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Cercetările continuă.”

La Alba Iulia a fost prezent, marţi, alături de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, şi consulul de la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas. Aceştia s-au întâlnit la discuţii şi cu Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, György Jakubinyi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. toma

    marți, 21.06.2011 at 14:28

    Nu cred ca poate fi vorba de un ,,atac extremist,, ci mai degraba de o manifestare bahica a unor oameni ,,cu chef,, ambasadorul maghiar si rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic amplifica deliberat amploarea evenimentului dindu-i caracter de-a dreptul terorist. Poate ne explica acest ambasador maghiar, printre altele, ce mai stie de Mostenirea Gojdu (terenuri, cladiri, aflate chiar in buricul Budapestei, etc) evaluata la peste un miliard de euro ?

  2. mihail

    marți, 21.06.2011 at 16:02

    …nu mai politizati totul ,astia sunt ****** si in politica ,nu au nici partid…!

  3. Evrika

    marți, 21.06.2011 at 19:13

    cele doua mesaje xenofobe nu tebuiau sa apara pe forum

    • toma

      marți, 21.06.2011 at 20:29

      Oare cind inalti demnitari de la Budapesta se pronunta, transant, cu privire la reimpartirea teritoriala a judetelor din Romania sau asupra proiectului de la Rosia Montana despre ce este vorba ?

  4. HH

    marți, 21.06.2011 at 21:47

    DACA ERAU LOVITI DOI ETNICI ROMANI CRED CA NICI NU APAREA STIREA IN ZIAR, DACA AU FOST UNGURI SE DISCUTA PESTE TOT, SE PREZINTA RAPID SI AMBASADORUL SI CONSULUL SI…. CE PROSTI SUNTEM !!

  5. atti

    miercuri, 22.06.2011 at 09:45

    DIN PACATE APAR NUMAI CAND E VORBA DE SOMITATI.EU AM AVUT O PROBLEMA DE JIGNIRE ANTIMAGHIARA, CU MAROT, SI DUPA PLANGERE LA POLITIE, MARTOTUL S-A SUCIT(NEPOTUL CELUI CARE A JIGNIT ERA POLITIST( SI AM FOST CHEMAT LA POLITIE UNDE POLITIA A CERUT SCUZE IN NUMELE AGRESORULUI VERBAL ANTIMAGHIAR.OMUL NEIMSEMNAT ESTE DE MULTE ORI JIGNIT DATORITA POZITIILOR DE LA TV, ZIARIST, FORMATORI DE OPINI FARA JUDECATA.

  6. Valy C.

    miercuri, 22.06.2011 at 10:34

    Nu este vorba despre niciun atac extremist, ci un conflict spontan care a degenerat pe fondul consumului de alcool. Ceea ce este regretabil de altfel pe langa actiunea in sine, este amploarea deosebita pe care a luat-o acest incident si implicatiile sale majore.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax