Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia plătește 1,9 milioane de lei pentru întreținerea semafoarelor. Contract pe patru ani


Publicat

Primăria Alba Iulia plătește aproape 1,9 milioane de lei pentru lucrări de întreținere, reparare, reabilitare și înlocuire a instalațiilor electrice pentru semaforizare și dirijare a traficului din municipiu.

Licitația privind acordul cadru de lucrări de întreținere, reparare, reabilitare și înlocuirea instalațiilor electrice pentru semaforizare și dirijare a traficului din municipiul Alba Iulia a fost lansată în luna aprilie. Ofertantul câștigător este Flash Lighting Services S.A. iar valoarea contractului este de 1.890.013,68 de lei (valoarea estimată inițial – 2.528.840,00 lei fără TVA). Durata acordului este de 48 luni. 

În ultimele luni albaiulienii au semnalat mai multe probleme apărute la semafoarele din oraș. În martie, un stâlp de semaforizare aflat la intersecția străzilor Calea Moților și Bulevardul Revoluției a căzut din cauza vântului puternic. Potrivit reprezentanților Primăriei, semaforul avea revizia făcută de curând dar gradul de uzură din interiorul stâlpului nu a putut fi evaluat. Tot în luna martie, un semafor aflat pe strada Cloșca s-a blocat pe culoarea roșie pentru pietoni.

Vezi și FOTO UPDATE: Semafor doborât de vânt în intersecția de la Stadion, la Alba Iulia. Ce spun reprezentanții primăriei

Un alt incident a fost semnalat în luna aprilie, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, unde un semafor pietonal a fost dărâmat de un autoturism.

Vezi și FOTO ȘTIREA TA: Semafor pietonal, dărâmat de un autoturism, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia

Probleme au fost semnalate și la intersecția dintre străzile B-dul 1 Decembrie 1918 și Vasile Goldiș, unde, de luni bune, semafoarele nu funcționează. În intersecția respectivă, la sfârșitul lunii martie, două persoane au fost lovite de o mașină în timp ce traversau strada, pe trecerea de pietoni.

Vezi și FOTO-VIDEO: ACCIDENT la Alba Iulia. Două persoane au fost lovite pe trecerea de pietoni, pe strada 1 Decembrie 1918

Potrivit acordului cadru, lucrările de întreținere, reparare, reabilitare și înlocuirea instalațiilor electrice pentru semaforizare și dirijare a traficului din municipiu sunt structurate pe următoarele categorii de lucrări:

 • Categoria 1 – Lucrări de reparații, întreținere și service a instalațiilor electrice de dirijare a traficului;
 • Categoria 2 – Lucrări de reabilitare a instalațiilor electrice de dirijare a traficului
 • Categoria 3 – Lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice de dirijare a traficului

Categoria 1 – Lucrări de reparații, întreținere și service a instalațiilor electrice de dirijare a traficului, cu o valoare maximă alocată de 69.960 lei/an fără TVA.

Cantităţi estimate/1 an:

 • verificare zilnică a instalației – 366 buc.
 • programarea orei vară/iarnă – 2 buc.
 • intervenții reparații neprogramate – 54 buc.
 • revizii periodice programate – 2 buc.

Cantităţi estimate/4 ani:

 • verificare zilnică a instalației – 1.464 buc.
 • programarea orei vară/iarnă – 8 buc.
 • intervenții reparații neprogramate – 216 buc.
 • revizii periodice programate – 8 buc.

Categoria 2 – Lucrări de reabilitare a instalațiilor electrice de dirijare a traficului, cu o valoare maximă alocată de 57.800 lei/an fără TVA.

Cantităţi estimate /1 an:

 • montare echipamente transmitere date trafic și/sau primirea de comenzi – 9 buc.
 • montare echipamente acustice și tactile utile persoanelor cu dizabilități – 22 buc.

Cantităţi estimate/4 ani:

 • montare echipamente transmitere date trafic și/sau primirea de comenzi – 36 buc.
 • montare echipamente acustice și tactile utile persoanelor cu dizabilități – 88 buc.

Categoria 3 – Lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice de dirijare a traficului, cu o valoare maximă alocată de 504.450 lei/an fără TVA.

Cantităţi estimate/1 an (contract subsecvent):

 • înlocuire automat dirijare a traficului intersecție (complet) – 4 buc.
 • înlocuire automat dirijare a traficului trecere de pietoni (complet) – 6 buc.
 • verificare și refacere canalizații tehnice – 22 buc.
 • înlocuire cabluri comandă – 1150 m;
 • înlocuire stâlp pietonal – 20 buc.
 • înlocuire corp de iluminat auto – 70 buc.
 • înlocuire corp de iluminat pietonal – 38 buc.
 • buton de comandă – 12 buc.
 • înlocuire stalp semafor cu consolă – 4 buc

Cantităţi estimate/4 ani (acord cadru):

 • înlocuire automat dirijare a traficului intersecție (complet) – 16 buc.
 • înlocuire automat dirijare a traficului trecere de pietoni (complet) – 24 buc.
 • verificare și refacere canalizații tehnice – 88 buc.
 • înlocuire cabluri comandă – 4.600 m
 • înlocuire stâlp pietonal – 80 buc.
 • înlocuire corp de iluminat auto – 280 buc.
 • înlocuire corp de iluminat pietonal – 152 buc.
 • buton de comandă – 48 buc.
 • înlocuire stâlp semafor cu consolă 16 buc.

Citește și Atenție șoferi! De marți se activează semaforul la trecerea de pietoni, de pe strada Al. I. Cuza, din zona IPEC

Foto: Facebook, Cosmin SzekelyȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate