Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Sibiului, Klaus Johannis: „Alba Iulia are exact aceleași șanse să devină capitală de regiune ca Sibiu, Brașov sau Târgu Mureș”

Publicat

Alba Iulia are exact aceleași șanse să devină capitală de regiune ca Sibiul, Brașovul, Târgu Mureș, în această etapă. Aceasta este declarația primarului orașului Sibiu și prim-vicepreședinte al PNL, Klaus Johannis, prezent sâmbătă la Alba Iulia, la un seminar derulat de Organizația Femeilor Liberale (OFL), despre comunicare politică și leadership, la care au participat și președinta OFL, Lucia Varga, președinta OFL Alba, Elena Ignat, și parlamentari liberali din Alba și din țară. 

„Nu există niciun temei în baza căruia să spunem că Alba Iulia nu are șanse să devină capitală de regiune. Alba Iulia are exact aceleași șanse ca și Sibiul sau Brașovul sau Târgu Mureș în această etapă. Nu s-au elaborat criterii, nu există un manual de competențe. Dacă în Alba Iulia există o competență deosebită, cum este exemplul ADR Centru, ea se va păstra. Dacă în Brașov există o economie foarte bine pusă la punct într-un anumit domeniu, evident că ea se va păstra. Nu am niciun motiv pentru care să spun că Alba Iulia nu are șanse să devină capitala regiunii, dacă se vor face regiuni. Este bine ca orașele care se gândesc să devină capitală regională să își elaboreze bine profilul, să îl accentueze și toți au șanse egale în acest moment”, a declarat Johannis.

Johannis: „Regionalizarea nu trebuie să însemne desființarea unor instituții și locuri de muncă”

„Eu cred că acolo unde există centre de competență ele trebuie păstrate. Dacă acum, vorbind de Regiunea Centru, ADR Centru este în Alba Iulia, este clar că în toți anii în care s-a lucrat la ADR Centru s-au creat competențe care în niciun caz nu trebuie pierdute. Eu nu cred că ar fi o abordare rezonabilă să mutăm ADR-ul, cu atât mai puțin să îl desființăm. Acolo unde oamenii trăiesc din aceste instituții, nu trebuie să intervenim și să desființăm locuri de muncă. Știu că în Alba o mulțime de oameni lucrează pentru ADR Centru sau Curtea de Apel. Aceste lucruri trebuie înglobate într-un mod bun într-o viitoare regiune, pentru a face regiunea mai competitivă”, a precizat Klaus Johannis.

Întrebat dacă, din postura de om politic, nu consideră că Alba Iulia ar fi mai ușor de primit de către români drept capitală de regiune, în contextul în care a fost deja de mai multe ori capitală și este percepută ca un simbol național, primarul Sibiului a răspuns printr-o precizare istorică: „Pe argumentul istoric sunt perfect de acord, dar trebuie să vă reamintesc ceva. La 1918, s-au stabilit câteva chestiuni, că Ardealul vrea să facă parte din România, că minoritățile care trăiesc în Ardeal vor avea drepturi importante, mult mai multe decât au în momentul de față în România și că o conducere, un guvern provizoriu, numit Consiliu Diligent, va fi pus în funcțiune la Sibiu”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, i-a asigurat pe cetățenii din Alba că Alba Iulia va lupta cu toate forțele pentru a ajunge capitală de regiune: „Este normal ca domnul Johannis să lupte pentru Sibiu și doamna ministru pentru Oradea. Toată lumea luptă. Fiecare are argumentele istorice, economice de care s-a vorbit. Deocamdată, însă, este prematur să vorbim despre o capitală de regiune, atâta timp cât acest lucru nu este prevăzut în Constituție. Noi vom lupta pentru Alba Iulia. Va fi o competiție cinstită,  iar important este să fim foarte bine pregătiți”.

De asemenea, președintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu a ținut să precizeze că importantă este păstrarea și dezvoltarea competențelor deja existente: „Nu e important care este capitala unei regiuni. Atât timp cât se face descentralizare și se ia din atribuțiile ministerelor și se aduce la regiuni, nu dispare administrația care există în regiuni. Trebuie pus accent pe păstrarea acelor competențe pe care le-am creat cu greu. La ADR Centru sau POSDRU, care sunt la Alba Iulia sau altele care sunt la Sibiu sau Brașov, este păcat să se desființeze niște instituții cu specialiști și să ajungem într-o zonă <zero> cu oameni nepregătiți”.

Klaus Johannis: „Miza de guvernator al regiunii nu există pentru mine!”

Întrebat dacă ar prefera, ca obiectiv al Regionalizării, să devină guvernator indiferent unde va fi stabilită capitala sau ca Sibiul să fie numit capitală de regiune, Klaus Johannis a declarat că nu face un scop din a deveni conducătorul regiunii, iar, mai mult, dacă Sibiul nu va fi capitală, funcția de guvernator nu îl interesează deloc: „Eu nu îmi doresc să ajung guvernator de regiune ca scop în sine. În cazul în care se consideră că Sibiul va fi capitală regională şi dacă vor fi alegeri pentru poziția de conducător de regiune, este posibil să îmi depun atunci o candidatură. Pot să vă confirm că dacă capitala va fi în altă parte, nu mă interesează. Practic, miza de guvernator nu există pentru mine, iar faptul că îmi doresc ca Sibiul să ajungă capitală regională nu este o ambiție de a mea personală, ci o ambiție a cetățenilor din Sibiu și, prin vocea mea de primar, dau glas acestei ambiții, care cred că este foarte sănătoasă. Este foarte bine că și Alba Iulia își dorește și Brașovul și Mureșul. Până la urmă este o competiție bună, o competiție în care fiecare oraș arată ce poate mai bine și în definitiv se va hotărî care va fi capitala pentru fiecare regiune, dacă se vor face regiunile”, a precizat Johannis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Amalia

    marți, 09.04.2013 at 11:05

    Alba Iulia are aceleasi sanse ca Sibiul , Brasovul sau Tg. Mures sa devina capitala de regiune… HA , HA , HA …….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax