Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Racordarea la gaz și curent nu mai este gratuită. Cum se împart costurile de branșare între consumatori și furnizori

Publicat

O ordonanță de urgență a Guvernului, emisă în ultima zi a anului 2021 a modificat regimul racordărilor la rețelele de gaz și energie electrică. Actul legat de branșarea la utilități a trecut aproape neobservat. 

Potrivit acesteia, consumatorii casnici vor beneficia de racordare gratuită dacă costurile se încadrează într-o valoare medie a unui branșament, care va fi stabilită de ANRE. Dacă vor depăși această valoare, vor plăti diferența.

Branșare la gaz și curent: gratuitățile prevăzute de lege

În varianta veche a legii, racordarea la rețelele de gaz și electricitate era gratuită pentru consumatorii casnici, chiar dacă erau departe de rețea, iar firmele de distribuție preluau costul lucrărilor și obligația de a nu refuza nici o solicitare.

”Solicitanții pot asigura finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuție să returneze suma cuvenită.

În cazul clienților casnici care se racordează rețeaua de joasă operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament” se arată în noua ordonanță de urgență.

Branșare la gaz și curent: Cine nu mai beneficiază de gratuitate

În cazul clienților non-casnici, dispare gratuitatea.

De asemenea, de menționat că activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție.

Branșare la gaz și curent: Beneficiarii cu contracte semnate vor beneficia de vechea lege

Directorul SDEE Transilvania Sud SDEE Alba, Marius Ceteraș, spune că beneficiarii care au deja contracte semnate pentru branșare, cel mai probabil vor beneficia de vechile prevederi ale legii.

Pentru ceilalți, care au spre exemplu doar aprobări, se așteaptă precizări suplimentare în următoarea perioadă.

Branșare la gaz și curent: noile prevederi privind racordarea la gaz și energie electrică – 2022

”79. La articolul 51, alineatele (3^2)-(3^5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(3^2) Operatorul de distribuție are obligația să asigure, în limita planurilor anuale de investiții, finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în perimetrul concesionat, în condiții de eficiență economică.

Operatorii de distribuție întocmesc planurile anuale de investiții luând în considerare și solicitările UAT privind planurile de dezvoltare regională sau locală și de urbanism.

(3^3) Prin excepție de la prevederile alin.

(3^2) și în conformitate cu prevederile reglementărilor ANRE, solicitanții pot asigura finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuție să returneze suma cuvenită, într-o perioadă de timp stabilită, conform reglementărilor ANRE, luând în considerare prevederile alin. (3^1) și (3^2).

(3^4) Pentru cererile de racordare și branșare ale solicitanților, operatorul de distribuție are obligația ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluția tehnică de racordare.

Branșare la gaz și curent: Solicitantul poate să-și aleagă operatorul care să facă racordarea

Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de către ANRE pentru proiectarea și execuția racordării și/sau branșamentului.

Pentru asigurarea calității lucrărilor de execuție și punerea în funcțiune a racordului/branșamentului, solicitantul sau operatorul economic desemnat de solicitant pentru proiectare/execuție are obligația încheierii unui contract de racordare cu operatorul de distribuție.

Punerea în funcțiune a racordului/branșamentului și montarea aparatelor/ echipamentelor de măsură se va realiza în termenele și condițiile prevăzute de reglementările ANRE.

(3^5) În cazul clienților casnici care se racordează rețeaua de joasă operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament, stabilită conform unei metodologii aprobate de ANRE.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție de la momentul punerii în funcțiune, prin efectul prezentei legi, la valoarea rambursată clientului casnic.

Aceste active sunt recunoscute de către ANRE ca parte din baza de active reglementate în cazul în care data rambursării integrale coincide cu data punerii în funcțiune a instalației de racordare.

În valoarea medie a branșamentului nu se includ costurile cu refacerea infrastructurii edilitare”.

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 decembrie 2021.

Foto: Pixabay, Delgaz Grid

Google News icon Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. q

    luni, 10.01.2022 at 14:37

    nu a fost nicioadata gratuit, intotdeauna trebuia sa platesti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax