Economie
Racordare gratuită la rețeaua de gaze. Regulamentul care prevede obligațiile operatorilor a fost aprobat de ANRE
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul prin care distribuitorii de gaze pot fi obligați să finanțeze lucrările de racordare a rețea la clienților, inclusiv a celor casnici.
Potrivit unui comunicat remis joi, 12 noiembrie, autoritatea precizează că aceste costuri sunt să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuție.
Operatorul, obligat sa finanțeze racordarea la sistem
Conform documentului ANRE, operatorul de distribuție nu poate refuză racordarea la sistem și este obligat să finanțeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordarii consumatorilor aflați în perimetrul unității administrativ-teritoriale pentru care a fost concesionat serviciul public de distribuție.
Termenul de extindere și/sau branșare a consumatorilor nu poate depăși termenul de 90 de zile de la dată obținerii autorizației de construire.
Operatorul de distribuție are obligația să racordeze toți solicitanții, viitori clienți finali casnici la sistemul de distribuție, în termen de 90 zile de la dată obținerii autorizației de construire. Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici se realizează prin tarifele de distribuție.
Lucrările necesare racordarii vor fi realizate de către operatorii economici autorizați de către ANRE și selectați prin proceduri concurențiale, transparente și nediscriminatorii de către operatorul de distribuție.
Proiectare, execuție și branșare pâna la 2500 metri, finațată de operator în cazul societăților comerciale
În cazul clientului final non-casnic, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de extindere și branșare până la 2500 metri. Solicitantul, viitor client final non-casnic, are obligația să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioada de 5 ani de la dată punerii în funcțiune a instalației de racordare.
În situația în care instalația de extindere și branșare este mai mare de 2.500 metri, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea lucrărilor de proiectare și execuție în vederea realizării obiectivelor/conductelor părți componente ale sistemului de distribuție necesare racordarii indiferent de lungime, urmând că instalația de racordare să fie finanțată de clientul final non-casnic.
De asemenea, noul Regulament permite accesul la gaze naturale unui număr sporit de utilizatori și, în același timp, vine în sprijinul viitorilor clienți finali casnici cu venituri reduse, spun reprezentanții ANRE.
„Punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului are un impact important asupra consumatorilor clienți finali casnici și prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/înființare a sistemelor de distribuție a gazelor naturale, astfel autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări din fonduri nerambursabile”, se arată în comunicat.
Având în vedere faptul că prevederile Legii nr. 155/2020 au intrat în vigoare la dată de 30 iulie 2020, tarifele de racordare încasate de către operatorii de distribuție ulterior acestei date, în situația în care nu există un contract de racordare semnat, se vor returna în termen de 30 de zile de la dată publicării în Monitorul Oficial al prezentului Ordin de aprobare al Regulamentului.
Cererile de racordare depuse anterior datei de 30 iulie 2020 își mențin valabilitatea fără a putea fi prelungite, urmând că procesul de racordare să decurgă conform Regulamentului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News