Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Recensământ 2022: La ce întrebări trebuie să răspundă românii. Cum se completează chestionarul. DOCUMENT

Publicat

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început luni, 14 martie. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.

Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată.

Vezi GHID Recensământ 2021: cum se face autorecenzarea online. Pașii pentru înregistrare și întrebările din chestionar

O altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze. Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, recensamantromania.ro, care va putea fi accesată online.

Recensământul populației din 2021 / 2022 din România va fi efectuat de către Institutul Național de Statistică în anul 2022 și va urmări evoluția față de recensământul din 2011 în parametrii demografici, social-economici, etnici și confesionali.

Citește și Recensământ 2022: Cu cât este plătit un recenzor. Ce condiții minime trebuie să îndeplinească o persoană pentru angajare

Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.

Chestionarul de recensământ are două secţiuni: una pentru recenzarea locuinţei şi o secţiune pentru recenzarea persoanei.

Conținutul chestionarului de recensământ corespunde chestionarului-martor în formă tipărită, reglementat la Anexa 1 a HG 143 din 2022.

Documentul poate fi văzut AICI: Chestionar-recensamant martor_RPL2021_romana

Cum se completează chestionarul pentru autorecenzare

 • Pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă.
 • Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului.
 • Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.
 • Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.
 • În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice
 • Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:
 •  persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
 • persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ;
 • la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”

Recensământul 2022 se va face în două etape

În perioada 14 martie – 15 mai se va desfășura autorecenzarea, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie vor fi chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.

Chestionarul este structurat pe mai multe secţiuni şi pe lângă întrebări legate de studiile absolvite, ocupație, venituri va fi și o intrebare legată de efectele pandemiei.

Zi liberă pentru românii care se autorecenzează

Vezi AICI: Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei. Cine se autorecenzează va fi răsplătit cu o zi liberă.

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. RAUL

  miercuri, 16.03.2022 at 16:51

  Nu vă poate amenda, e neconstituțional, vă amenință, nu mai plătiți taxe și impozite la bulangii 😏

 2. Mocanu Dan

  joi, 17.03.2022 at 19:53

  Eu nu plătesc internet pt a face treabă statului,cum da o zi liberă la cei ce lucrează sa de și pensionarilor o suta de lei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax