Actualitate
Rețete din Ardeal vechi de peste 50 de ani: Cum se face cea mai bună supă gulaș de vită la ceaun
Rețete din Ardeal vechi: supă gulaș de vită. Bucătăria ardelenească este un melanj de rețete românești cu puternice influențe ungurești, în special, și săsești sau sârbești, în unele locuri. Mâncarea din Ardeal este sățioasă, cu multă carne și grăsimi, bazată în principal pe carnea de porc.
Nu este o mâncare ușoară sau dietetică, ci dimpotrivă, însă gusturile ardelenești nu sunt întrecute de nicio regiune din țară. Poate doar cele din Bucovina (și acelea cu influențe austro-ungare) să se apropie de savoarea bucatelor gătite în Ardeal.
Alba24 vrea să vă aducă aminte de gustul copilăriei trăite la tară la bunici sau la “momo și toto”. Sunt gusturi inconfundabile și care nu se uită niciodată.
Rețetă de gulaș din caietul unei gospodine din Ardeal
Rețetele pe care o să vi le dăm aici sunt din caietele de rețete scrise de o gospodină obișnuită din Ardeal, care le-a scris la rândul ei după ce le-a învățat de la mama sa prin viu grai.
Sunt rețete simple, cu ingrediente naturale și condimente puține pentru că acum 50-60 de ani de când datează aceste rețete nu exista în România altceva.
Sunt în același timp rețete pe care le foloseau cu foarte mici variațiuni, comunități întregi în special din județele din centrul Ardealului așa că gustul lor pentru musafirul așezat la masă este aproximativ același.
La fel cum este și gustul “jinarsului” de prune fără de care nu începea nicio masă pe ulițele satului ardelenesc.
Citește și IDEI pentru MASA de REVELION 2024. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU
Rețete din Ardeal vechi: supă gulaș de vită
Gulașul este o mâncare ungurească apreciată în întreaga lume. Circulă mai multe rețete, unele de supă-ciorbă, altele de tocăniță, însă cea mai răspândită este cea pe care Alba24 v-o prezintă mai jos.
Cea mai bună supă gulaș se face la un ceaun de fontă pus deasupra unui foc de lemne alimentat ușor astfel încât gulașul nostru să se facă la foc molcom.
Dar cum nu toată lumea are o curte unde să-și instaleze ceaunul, vă garantăm că supa dvs va ieși foarte gustoasă și pe aragaz dacă urmați instrucțiunile de preparare de mai jos.
Supă gulaș – Lista de ingrediente:
- 1 kg de carne de vită tăiată cuburi (preferabil din pulpă de vițel sau mânzat ca să fiarbă mai repede)
- un rasol de vită și câteva legume (rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac) pentru baza supei
- 3-4 cepe albe mărișoare
- ulei sau untură de porc
- 2 ardei capia sau ardei gras roșu
- boia de ardei dulce
- 3-4 morcovi
- pastă de roșii
- roșii proaspete sau la conservă
- chimen
- maghiran
- 1 kg de cartofi
- 2 ouă
- făină albă
- foi de dafin
- frunze de pătrunjel
- sare și piper
- pastă de ardei iute
Supă gulaș ca-n Ardeal – mod de preparare
Baza pentru supă se prepară separat, punând într-o oală mare să fiarbă rasolul de vită cu sare, piper și legumele rădăcinoase: rădăcină de pătrunjel, țelină, morcovi, păstărnac.
Dacă nu aveți răbdare să faceți asta, în zilele noastre se găsesc acele cuburi concentrate de vită cu care puteți prepara mult mai ușor supa. Respectați instrucțiunile de dozaj de pe ambalaj.
În ceaun sau într-o altă oală puneți ceapa tăiată mărunt la călit în ulei sau untură de porc. Când se rumenește ceapa puneți carnea tăiată cuburi și amestecați frecvent până când și carnea se albește și se rumenește puțin.
Apoi puneți sare și piper după gust, adăugați ardeii capia tăiați cubulețe și morcovii de asemenea tăiați mărunt. Lăsați să se călească aceste legume amestecând des că să nu se ardă.
Puneți acum o linguriță generoasă de chimen (măcinat ar fi ideal) pentru că acest condiment dă gustul specific de gulaș. Adăugați și o linguriță de pastă de roșii.
Când legumele sunt călite și carnea puțin prăjită, puneți o lingură cu vârf de boia dulce și amestecați repede pentru că boiaua se arde. Imediat începeți să puneți din supa de vită pregătită anterior, mai întăi cu polonicul ca să nu se ardă boiaua, apoi turnați până se umple ceaunul.
Când începe să fiarbă, puneți în supa-gulaș câteva roșii tăiate bucăți, fără pieliță (sau cuburi de roșii în conservă).
Adăugați și o linguriță pastă de ardei iute sau ardei iute tocat după gustul dvs pentru picant.
Gustați zeama și mai puneți sare dacă e nevoie.
Acum lăsați să fiarbă la foc moale și pregătiți cartofii și găluștele.
Secretul unei supe gulaș delicioase
Ingredientul secret- o linguriță de chimen întreg, iar apoi presărați maghiranul uscat.
Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite iar apoi se lasă în apa rece ca să nu se oxideze în contact cu aerul.
Pentru găluște aveți nevoie de cele 2 ouă, sare și făină.
Mai întâi puneți o oală cu apă și sare la fiert, ca pentru paste.
Pe o masă curată spargeți cele 2 ouă, puțină sare și începeți să puneți făina amestecând și frământând până când iasă o cocă moale care nu vi se lipește pe mâini.
Din această cocă, “ciupiți” bucățele mici pe care le aruncați în apa cu sare care clocotește pe foc. După ce terminați coca, amestecați în oala ca să nu se prindă găluștele de fundul ei până când se ridică toate la suprafață.
Fierbeți aceste găluște cam 10-15 minute apoi le scoateți cu o strecurătoare și le adaugați în gulaș unde le mai lăsați să fiarbă ca să prindă gustul supei.
Când carnea este aproape fiartă, puneți și cuburile de cartofi.
Puneți și 2-3 frunze de dafin.
Când atât carnea cât și cartofii și găluștele sunt bine fierte, opriți focul și puneți deasupra frunzele de pătrunjel tocat pentru că gulașul dvs e gata.
Gulașul se mănâncă fierbinte, cu pâine moale de casă, bătută de coaja și eventual cu smântână.
Dacă nu e destul de picant, puteți pune direct în farfurie încă puțină pastă de ardei iute.
Pofta bună vă dorim și așteptăm să ne scrieți în comentariile de pe Facebook cum v-a ieșit ciorba și chiar să puneți fotografii cu farfurii aburinde.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News