Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Romgaz a pierdut la Curtea de Apel Alba Iulia un proces cu o miză de peste 200 de milioane de lei. Nereguli constatate

Publicat

curtea de apel alba

Romgaz a pierdut un proces cu Curtea de Conturi, decizia fiind luată miercuri, 19 februarie, la Curtea de Apel Alba Iulia. Hotărârea instanței se referă la un control efectuat în 2016 de către Curte de Conturi Sibiu, în urma căruia au fost constatate abateri în activitatea societății, prejudiciul total ridicându-se la peste 200 de milioane de lei.

În cursul anului 2016 SNGN ROMGAZ SA a fost supusă unui control din partea Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu. Ca urmare a controlului, a fost emisă o Decizie de către Curtea de Conturi care instituie în sarcina Romgaz anumite măsuri legate de presupuse abateri constatate în activitatea societăţii.

În prima instanță, a fost admisă în parte cererea societăţii, şi pe cale de consecinţă s-a dispus anularea parţială a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, inclusiv presupusa abatere privind activitatea de comercializare a gazelor. Ulterior însă, în calea de atac, deși Romgaz și-a menținut poziția de respectare a tuturor obligațiilor legale, instanța a decis anularea parţială a sentinţei primei instanţe, reiterând în sarcina societăţii obligativitatea respectării deciziei Curţii de Conturi în privinţa recuperării presupusului prejudiciu izvorât din presupusa activitate defectuoasă de comercializare a gazelor naturale.

„Ca urmare a situaţiei date, Romgaz cu bună credință, va acționa în consecință, şi va respecta atât Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, cât şi obligaţiile ce îi revin din punerea în aplicare a Deciziei Curţii de Conturi, chiar dacă, în aprecierea societăţii soluţia temeinică şi legală era cea pronunţată de prima instanţă. Societatea consideră temeincă soluţia primei instanţe, înrucât aceasta a fost pronunţată cu luarea în considerare a argumentelor legale ale societăţii, precum şi în baza unei expertize judiciare tehnice administrate în cauză, expertiză care confirmă faptul că nu există prejudiciu care să rezulte din activitatea de comercializare gaze”, au transmis, într-un comunicat, reprezentanții Romgaz.

Istoric litigiu cu Curtea de Conturi, dosar nr. 2375/85/2016, soluționat definitiv la data de 19 februarie 2019 prin decizia nr. 169/19 februarie 2019 pronunțată de către Curtea de Apel Alba Iulia.

„În urma controlului efectuat la SNGN Romgaz SA de către auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu (CCS), în intervalul 14.03.2016 – 06.05.2016, a fost emis Raportul de control nr. 12443/06.05.2016 prin care s-au reținut următoarele pretinse deficiențe:

a) SNGN Romgaz nu a repartizat pe seama rezultatului contravaloarea unor ieșiri din evidență reprezentând cheltuieli cu abandonarea unor lucrări de investiții aferente unor sonde de exploatare pentru care nu s-au confirmat rezerve exploatabile și care au fost realizate din cota de dezvoltare (pct. 2.1 din Raportul de control);

b) În perioada 2013-2015, Romgaz a livrat pe piața reglementată o cantitate cu 8.087.054,924 MWH, gaz din producția internă necesară pentru acoperirea consumului CPET, mai mare decât era obligat să o facă și la un preț mai mic decât cel de piața liberă (pct. 2.2. din Raportul de control);

c) În anul 2015, SNGN Romgaz a decontat nejustificat cota parte din contravaloarea biletelor de avion incluse în costul total al unor bilete de odihnă și/sau tratament (pct. 2.3. din Raportul de control);

d) Deși din verificările efectuate s-a constatat faptul că în perioada 2013-2015 SNGN Romgaz a avut în structura sa de organizare un Serviciu juridic format în medie din nouă juriști, acesta a contractat și plătit nelegal servicii de asistență juridică cu prestatori externi, contrar prevederilor O.U.G. nr. 26/2012 ( pct. 2.4. din Raportul de control);

e) SNGN Romgaz a acceptat la plată situații de lucrări pentru investiții contractate cu S.C. Foraj Sonde S.A. Craiova, în care au fost cuprinse în mod incorect cote de cheltuieli directe aferente angajatorului reprezentând contribuții de asigurări sociale, asigurări de sănătate, șomaj, fond garantare salarii, fond risc și accidente, fond persoane cu handicap și fond concedii și indemnizații, la articolele de deviz „utilaj” și „transport” (pct. 2.5. din Raportul de control);

f) S-a acordat persoanelor cu funcții de conducere din cadrul SNGN Romgaz S.A. Mediaș un spor de lucru sistematic peste programul normal de lucru, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele legale de evidență (pct. 2.6. din Raportul de control)”, se precizează într-un comunicat al Romgaz.

SNGN Romgaz SA precizează, într-un comunicat, că a formulat obiecţiuni prin care a solicitat anularea Raportului de control, arătând caracterul neîntemeiat şi nelegal al reţinerilor şi constatărilor CCS, dar obiecţiunile au fost înlăturate, organul de control confirmând abaterile reţinute.

Romgaz a formulat pe 17 iunie 2016 o contestaţie, care însă a fost respinsă prin încheierea din 17 august 2016 emisă de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi. Societatea a formulat ulterior, la Tribunalul Sibiu, o acţiune în anulare, prin care a fost solicitată anularea Încheierii nr. 94/2016, a Deciziei nr. 26/2016 şi a Raportului de Control emis de CCS.

Prin sentinţa civilă nr. 527/06.07.2018 Tribunalul Sibiu a admis în parte acţiunea formulată de Romgaz în contradictoriu cu pârâtele Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi Sibiu, anulând parţial încheierea emisă de Curtea de Conturi a României, decizia emisă de Camera de Conturi Sibiu, precum şi raportul de control întocmit la data de 06 mai 2016, referitor la suma de 1.818.636 de lei, reprezentând suma inclusă în salariul aferent sporului pentru lucru sistematic peste program în perioada 1.08.2014 – 31.12.2014.

Atât SNGN Romgaz, cât şi Curtea de Conturi, au atacat cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia hotărârea pronunţată de Tribunalul Sibiu, soluţia definitivă fiind pronunţată la data de 19 februarie 2019.

„Admite recursul declarat de pârâta Curtea de Conturi a României în nume propriu şi pentru Camera de Conturi Sibiu împotriva sentinţei administrative nr. 527/2018, pronunţate de Tribunalul Sibiu – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosar nr. 2375/85/2016. Casează în parte sentinţa atacată şi rejudecând în limitele casării: respinge acţiunea reclamantei Societatea Naţională de Gaze Naturală Romgaz SA şi în ceea ce priveşte anularea măsurii stabilite la pct. II a în actele administrative contestate. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Respinge ca nefondat recursul declarat de reclamanta Societatea”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia.

sursa: agerpres.ro, romgaz.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax