Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor 2017 – Istoria prinde viață la Alba Iulia. Noutăţile evenimentului din acest an. PROGRAMUL

Publicat

IMG_6225 Sâmbătă, 20 mai, personajele istorice vor fi din nou în centrul atenţiei la Alba Iulia, la Noaptea Muzeelor, eveniment aflat la ediţia a VIII-a. Vizitatorii sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, Muzeul „Principia” și spațiul expozițional Poarta a III-a, la întâlnirea cu personalități istorice precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, Regele Ferdinand și Regina Maria sau Camil Velican, dar și la ateliere antice, jocuri romane sau reprezentații ale trupelor de reenactment. Intrarea este liberă.

„Evenimentul Noaptea Muzeelor este deja unul cu tradiție și întradevăr în activitățile anuale ale muzeului putem spune că este în Top 3 ca și evenimente importante. Am obișnuit deja comunitatea locală, regiunea și România ca la Noaptea Muzeelor să aducem în fața vizitatorilor personajele istorice, să arătăm că într-adevăr aici la Alba Iulia istoria prinde viață. (…) Pe 20 mai, pe durata a șase ore aproximativ, vom avea un pachet foarte generos de activități, de la activități de reenactment istoric, la atelierele cu copii, până la activități de artă”, a transmis în cadrul unei conferințe de presă, directorul adjunct al muzeului Unirii din Alba Iulia, arheologul Constantin Inel.

„Ca surpriză, anul acesta, sâmbătă, 20 mai, cade exact pe o dată când la Alba Iulia apărea ziarul Alba Iulia. Până acum v-am obișnuit cu ziarul Vestea, anul acesta va fi ziarul Alba Iulia, apărut în 1919”, a spus istoricul Liviu Zgârciu.

Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea care a debutat în anul 2008 a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Din anul 2010, muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special – Noaptea în care istoria prinde viață – tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expozițional de care dispune, dar și impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

noaptea muzeelorAstfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.

Anul acesta, la eveniment va fi prezentă, alături de cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian (Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului și Magna Nemesis) și Garda Națională, cel mai recent proiect de succes al Muzeului Național al Unirii.

În acest an, în cadrul evenimentului o să fie un moment nou, respectiv o expoziție cu artiști, designeri și arhitecți din Alba Iulia, care se va desfășura în spațiul expozițional de la Poarta a III-a.

„În România, în ultimii 3 ani s-a născut un trend care continuă un trend deja consolidat în Europa, pe ceea ce se numește industrii creative și culturale. Creativi în sensul acestui trend are în vedere un profesionist, nu neaparat un hobby, de exemplu arhitecți, designeri sau artiști, unii dintre ei deja consacrați, care încearcă să facă pasul spre antreprenoriat, adică să își ducă ideeile înspre business. Am încercat să aducem și în Alba Iulia genul acesta de concept, care a luat forma grupului Cartierul Creativ Carolina. O să avem o expoziție cu artiști, designeri și arhitecți din Alba Iulia. O să fie o expozitie de obiecte de desing, de artă dar și de arhitectură”, a spus Cristian Mladin, reprezentant al grupului Cartierul Creativ Carolina.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Sâmbătă, 20 mai

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Ora 19.00 Deschiderea oficială. Reprezentaţie Garda Apulum

Ora 19.45 Parada personajelor istorice

Orele 20.00-1.00 Istoria prinde viaţă în muteu – peste 40 de personaje istorice. Atelier de pictat icoane

Orel 20.00-22.00 Momente muzicale. Muzică barocă şi interbelică (Liviu Cernat, Ovidiu Pârjol, Robert Gavrilaş)

Ora 24.00 Moment muzical. Jazz. Laura Orian

Sala Unirii

Orele 20.00-1.00 Atelier de cusături tradiţionale şi confecţionat jucării

Strada Muzeului

Orele 22.00-1.00 Ateliere antice – batere de monede, fierărie dacică, prelucrare lemn, prelucrare os, “plante magice” dacice, pielărie, confecţionat podoabe, tir cu arcul

Ora 22.00 Reprezentaţie Garda Naţională

Orele 23.00-24.00 Dansuri romane / Magna Nemesis. Lupte de gladiatori / Ludus Apulensis

Spaţiul expoziţional Poarta III

Orele 20.00-1.00 New kids in town: Cartier creativ Carolina

Anul trecut, evenimentul sub titulatura de „Noaptea în care istoria prinde viață” a adus un număr record de vizitatori. Astfel, nu mai puțin de 11.673 persoane au asistat la evenimentele propuse de muzeul albaiulian cu această ocazie.

Vezi și FOTO-VIDEO: Istoria a prins viață la Alba Iulia. Zeci de personaje istorice și-au spus povestea la Noaptea Muzeelor 2016

Vezi şi EVENIMENTELE lunii MAI 2017 la Alba Iulia. Noaptea Muzeelor, Flautul Fermecat, Airsoft Contest, Global Bubble Parade

20 mai, la Muzeul Principia

sit principia Pe 20 mai, Municipiul Alba Iulia, prin Muzeul Principia, organizează evenimentul “Descoperă Scrisoarea din Cetate”, pentru vizitatorii  muzeelor din Alba Iulia, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ediția 2017.

Astfel se dorește încurajarea participanţilor la Noaptea Muzeelor la o mai bună cunoaştere a Cetăţii Alba Carolina, prin descoperirea obiectivelor istorice ale acesteia într-un mod creativ și incitant.

Participanții la evenimentul Noaptea Muzeelor vor fi invitați să descopere obiectivele Cetății Alba Carolina, într-un mod provocator, prin identificarea răspunsurilor la o serie de întrebări legate de acestea. Întrebările au la bază o serie de indicii relevante pentru fiecare obiectiv inclus în traseul concursului. La concurs pot participa 250 persoane.

Chestionarul cu primul indiciu, prima întrebare, respectiv primul obiectiv istoric din traseu, va fi înmânat participanților, de către organizatori, în urma completării datelor personale ale acestora într-o listă de participare. La fiecare obiectiv nou descoperit, participanții vor afla următorul indiciu, către următorul obiectiv. La finalul traseului, fiecare participant va avea nu doar satisfacția descoperirii Cetății, ci și a Scrisorii Cetății, o scrisoare caligrafică de tip pergament, realizată de artiști caligrafi (din cadrul ONG Arta nu muşcă), ce îi va aștepta la ultimul obiectiv din traseu (Muzeul Principia).

Pe 20 mai, Muzeul Principia va fi deschis pentru vizitatori în intervalul orar 19.00-24.00.

Tot pe 20 mai, va fi Noaptea înstelată a Cetăţii Câlnic. Obiectivul va fi iluminat feeric şi vor fi proiecții pe zidurile acesteia. În capelă și în curtea cetății, va fi fond sonor cu muzică de orgă și corală. Va putea fi vizitat, până la ora 24.00, turnul donjon în care se află Muzeul de artă populară și medievală.

La Muzeul de Științele Naturii din Aiud, pe 20 mai, de la ora 17.00, va fi vernisată expoziția “Colecţii şi colecţionari”, ce va cuprinde colecții particulare provenite de la elevii din școlile aiudene. Totodată în intervalul orar 17.00-23.00 ghidajele în muzeu vor fi făcute cu participarea unor elevi, ocazie cu care aceștia vor primi titulatura de muzeografi pentru o zi.

Citeşte şi Evenimente culturale, organizate în luna MAI 2017, în judeţul Alba. Festivaluri de teatru, artă, tradiţii şi umor, târg de carte şi spectacole

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax