Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE lunii MAI 2017 la Alba Iulia. Alba Carolina Food Fest, Bastion Session, Noaptea Muzeelor, Airsoft Contest

Publicat

turisti vizitatori cetate festival Sezonul evenimentelor organizate la Alba Iulia a debutat „în forţă”, cu un weekend plin de adrenalină, la Festivalul Roman Apulum.  În continuare, în luna mai, albaiulienii şi turiştii sunt invitaţi şi alte evenimente, ce vor anima Cetatea Alba Carolina.

Vezi cum a fost ediţia din acest an a Festivalului Roman Apulum:

FOTO- VIDEO: Paradă, demonstrații militare, lupte și târg de sclavi la FESTIVALUL ROMAN APULUM de la Alba Iulia

FOTO – VIDEO : Paradă de noapte cu torțe și lupte de gladiatori. Prima zi a Festivalului Roman Apulum, ediția a V-a

FOTO-VIDEO: Dacii s-au trezit „din vis în coșmar” la Festivalul Roman Apulum. Romanii și-au arătat supremația câștigând bătălia finală

De la delicii culinare, competiţii sportive, concerte, până la redescoperirea istoriei prin vizite la obiective din Cetate sau distracţie în aer liber în cele mai inedite manifestări, se anunţă weekenduri în care nu o să vă plictisiţi.

EVENIMENTELE lunii MAI 2017 la Alba Iulia

5 mai: Crosul Europei

crosul euopei 2017 O nouă ediţie a Crosului Europei, a IV-a, va avea loc la Alba Iulia, în 5 mai. Sute de oameni sunt aşteptaţi să participe la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Europei şi care se va desfăşura pe traseul interior al fortificației Cetății Alba Carolina, cu pornire din zona Catedralei Reîntregirii. Organizatorii au pregătit şi în acest an premii pentru competitori.

Crosul se va desfășura pe o distanță de aproximativ 6 km, pe laturile Cetății Alba Carolina, punctul de start, la ora 12.00, pe latura de Veste a Cetății Vauban, zona Catedralei Reîntregirii.

Organizatorii evenimentului sunt Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Fundaţia PAEM Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia.

Citeşte şi 5 mai, CROSUL EUROPEI 2017 la Alba Iulia: A patra ediţie a competiţiei cu premii, în Cetatea Alba Carolina. Înscrieri şi traseu

Vezi şi FOTO-VIDEO: Crosul Europei la Alba Iulia. Peste 600 de participanți au alergat în Șanțurile Cetății Alba Carolina. CÂȘTIGĂTORII

11 mai: Green Fashion Show

IMG_4367 Și în acest an, elevii de la liceele din județul Alba se vor întrece în creativitate „eco”, la cea de-a opta ediție a Green Fashion Show.

Agenția Locală de Energie Alba organizează anul acesta ediția cu numărul opt a Campaniei eCOol, adresată elevilor de liceu din județul Alba. Finalul acestei campanii îl reprezintă spectacolul de modă „eco” Green Fashion Show la care se anunță o participare de 1000 de spectatori și 350 de participați, elevi de la toate liceele județului Alba.

Green Fashion Show este un spectacol-concurs, o competiție pe teme ecologice care are ca obiectiv sensibilizarea elevilor și a cadrelor didactice față de necesitatea protecției mediului înconjurător prin implicarea într-o activitate ce presupune munca în echipă și stimularea creativității acestora.

Evenimentul va avea loc în data de 11 mai de la ora 17.00 la Alba Mall.

Vezi cum a fost evenimentul de anul trecut:

FOTO-VIDEO: Creaţii vestimentare spectaculoase la „Green Fashion Show” de la Alba Iulia. PREMIILE „ECOol”, după parada de costume din materiale reciclabile

Vezi FOTO-VIDEO: Green Fashion Show 2017, la Alba Iulia. Liceenii au prezentat creaţii de modă din materiale reciclabile. CÂȘTIGĂTORII

11-14 mai: Alba Carolina Food Fest

Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

food festAflat la a doua ediţie, cel mai delicios eveniment al anului promite să aducă la Alba Iulia noi preparate interesante, atât pentru gurmanzi, cât şi pentru curioşi.

Dacă anul trecut aţi avut ocazia să gustaţi specialităţi precum tacos, burritos, quesadilla, burgeri, costițe sau clătite, nici de această dată nu veţi fi dezamăgiţi. În pus, vor fi demonstraţii culinare şi distracţii pentru copii.

Chef Cosmin Toma şi colegii bucătari au pregătit şi de această dată surprize pentru vizitatori. Se pregătesc să gătească cel mai mare salam de biscuiţi. Va avea 10 metri şi va fi realizat duminică, 14 mai, în ultima zi a festivalului. Tot în cadrul acestui eveniment, pe 11 mai, Chef Toma îşi lansează un parfum comestibil, cu miros de lavandă şi mentă.

Festivalul se desfăşoară pe Latura de Vest a Cetății Vauban din Alba Iulia, unde vor fi restaurante mobile, de tip fast-food.

Vezi FOTO-VIDEO / Salam de biscuiți de 25 metri în ultima zi la ”Alba Carolina Food Fest”. Chef Cosmin Toma a îmbunătățit cu câteva ingrediente ”vechea rețetă a bunicii”

12-14 mai: Bastion Session

Bastion Skate Park

bastion skateparc Bastion Session este primul eveniment dedicat sporturilor extreme şi culturii urbane din Alba Iulia şi în acest an este la a doua ediţie. Se desfăşoară pe parcursul a două zile şi jumătate, în perioada 12-14 mai 2017.

Competiţia sportivă va fi organizată în Bastion Skatepark (Aleea Capistrano 1, Cetatea Alba Carolina) şi va cuprinde 4 discipline: role, bmx, skateboard şi trotinetă.

Înscrierile au început duminică, 30 aprilie şi se vor încheia pe 10 mai. Premiile sunt acordate de Primăria Alba Iulia.

Vezi 12-14 mai, la Alba Iulia: „Bastion Session #2”. O nouă ediţie a competiţiei de role, bmx, skateboard şi trotinetă în Cetatea Alba Carolina. Înscrieri şi premii

Vezi FOTO-VIDEO: Cei mai buni rideri de role, BMX, skateboard și trotinetă, PREMIAȚI la „Bastion Session #2”. Acrobații la skatepark-ul din Alba Iulia

20 mai: Noaptea Muzeelor

noaptea muzeelor Personajele istorice vor fi din nou în centrul atenţiei, la Noaptea Muzeelor. Vizitatorii sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul „Principia”.

Anul trecut, evenimentul sub titulatura de „Noaptea în care istoria prinde viață” a adus un număr record de vizitatori. Astfel, nu mai puțin de 11.673 persoane au asistat la evenimentele propuse de muzeul albaiulian cu această ocazie.

Vezi și FOTO-VIDEO: Istoria a prins viață la Alba Iulia. Zeci de personaje istorice și-au spus povestea la Noaptea Muzeelor 2016

Şi în acest an, Muzeul Naţional al Unirii se alătură manifestării la care participă mii de instituţii de acest fel din Europa. Evenimentul este menit să pună în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, cât şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

sit principia Pe 20 mai, Municipiul Alba Iulia, prin Muzeul Principia, organizează evenimentul “Descoperă Scrisoarea din Cetate”, pentru vizitatorii  muzeelor din Alba Iulia, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ediția 2017.

Astfel se dorește încurajarea participanţilor la Noaptea Muzeelor la o mai bună cunoaştere a Cetăţii Alba Carolina, prin descoperirea obiectivelor istorice ale acesteia într-un mod creativ și incitant.

Participanții la evenimentul Noaptea Muzeelor vor fi invitați să descopere obiectivele Cetății Alba Carolina, într-un mod provocator, prin identificarea răspunsurilor la o serie de întrebări legate de acestea. Întrebările au la bază o serie de indicii relevante pentru fiecare obiectiv inclus în traseul concursului. La concurs pot participa 250 persoane.

Chestionarul cu primul indiciu, prima întrebare, respectiv primul obiectiv istoric din traseu, va fi înmânat participanților, de către organizatori, în urma completării datelor personale ale acestora într-o listă de participare. La fiecare obiectiv nou descoperit, participanții vor afla următorul indiciu, către următorul obiectiv. La finalul traseului, fiecare participant va avea nu doar satisfacția descoperirii Cetății, ci și a Scrisorii Cetății, o scrisoare caligrafică de tip pergament, realizată de artiști caligrafi (din cadrul ONG Arta nu muşcă), ce îi va aștepta la ultimul obiectiv din traseu (Muzeul Principia).

Pe 20 mai, Muzeul Principia va fi deschis pentru vizitatori în intervalul orar 19.00-24.00.

Tot pe 20 mai, va fi Noaptea înstelată a Cetăţii Câlnic. Obiectivul va fi iluminat feeric şi vor fi proiecții pe zidurile acesteia. În capelă și în curtea cetății, va fi fond sonor cu muzică de orgă și corală. Va putea fi vizitat, până la ora 24.00, turnul donjon în care se află Muzeul de artă populară și medievală.

La Muzeul de Științele Naturii din Aiud, pe 20 mai, de la ora 17.00, va fi vernisată expoziția “Colecţii şi colecţionari”, ce va cuprinde colecții particulare provenite de la elevii din școlile aiudene. Totodată în intervalul orar 17.00-23.00 ghidajele în muzeu vor fi făcute cu participarea unor elevi, ocazie cu care aceștia vor primi titulatura de muzeografi pentru o zi.

Vezi FOTO-VIDEO: Mii de oameni la Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia. Spectacole cu personaje istorice au dat viață istoriei

23 mai: Flautul Fermecat

Casa de Cultură a Sindicatelor

flautul fermecat Cinci flaute fermecate vor putea fi admirate de spectatori la a cincea ediție a turneului național susținut de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail.

Și pentru că de fiecare dată trebuie să ne surprindă cu ceva, la acest nou turneu, Ion Bogdan Ștefănescu ne propune sa învățăm nu mai puțin de cinci nume japoneze diferite, toate asociate cu flautele sale: deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, flautul de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, flautul alto – Sankyo și un flaut bas Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.

Pentru cei care participă prima oară la o astfel de demonstrașie de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o vor petrece alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail va rămâne un reper între momentele de emoșie artistică pe care le-au trăit vreodată.

27 mai: Adventure Airsoft Contest

Making-of-Airsoft-Teaser-043 Evenimentul Adventure Airsoft Contest face parte din noul concept de concurs denumit Patrula Airsoft Romania (PARO) iar una din aceste etape se desfăşoară în Cetatea Alba Carolina. Este organizat de Asociaţia de Airsoft “Super Daddys” în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Concursul se va desfăşura sâmbătă, 27 mai 2017, echipele (10 la număr) intrând pe traseu la interval de 30-45 de minute. Concurenţii vor avea de trecut mai multe probe cuantificate, în funcţie de dificultate, cu un anumit punctaj fiecare: eliminare cuib mitralieră, cunoştinţe acordare prim-ajutor, eliminare ambuscadă, aruncare grenadă, sniper, orientare, eliberare ostatic, 8. transport VIP, proba puşcaş, tir static, proba surpriză.
Pe tot parcusul traseului, echipele vor fi însoţite de arbitrii care cronometrează şi punctează fiecare atelier în parte. Vor fi premiaţi atât ocupanţii locurilor 1, 2 şi 3, cât şi cel mai bun comandant, medic, lunetist, grenadier, navigator.

Pentru a se familiariza cu acest sport, pe tot parcursul zilei, va fi deschis un atelier de tir gratuit deservit de jucatori de airsoft experimentaţi.

Evenimentul este la a doua ediţie. Vedeţi mai jos cum a fost competiţia din 2016.

Vezi FOTO-VIDEO: Soldați, arme și adrenalină în Cetatea Alba Carolina. Echipe de airsoft din țară „au ţintit” pentru titlul „Adventure Airsoft Contest”

28 mai: Global Bubble Parade

global bubble parade Duminică, 28 mai, de la ora 17.00, sunteţi invitaţi în fața Cinematografului Dacia, pentru “a scoate în stradă fericirea din noi, într-o paradă a baloanelor de săpun”. Este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Alba Iulia.

“Dincolo de importanța lucrurilor fizice din comunitatea noastră cei mai valoroși sunt oamenii. Din acest punct de vedere, Primăria Municipiului Alba Iulia, susține și dezvoltă evenimente care să îi unească și să le ofere un timp de calitate împreună de la cel mai mic la cel mai mare.

Anul acesta, comunitatea albaiuliană este pusă pe harta mișcării globale, prin realizarea evenimentului Global Bubble Parade. Astfel, transmitem comunității mesajul comun prin care îi reamintim că fericirea este calea, nu destinaţia”, este mesajul organizatorilor.

Alte evenimente

În fiecare duminică, de la ora 13.00, sunteţi invitaţi în Piaţa Cetăţii, unde Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” susţine concerte. În curând, în Piața Cetății, se va monta un foișor mobil care va găzdui aceste venimente.

Vezi FOTO-VIDEO: Fanfara „Augustin Bena” a început, de 1 Mai, seria concertelor în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

garda cetatii poarta III Ceremonialul Schimbului de Gardă – Garda Cetăţii. Este unul dintre evenimentele care animă Cetatea, aproape în fiecare zi a săptămânii, de la ora 12.00.

Ceremonialul schimbului de Gardă, care se desfășoară de mai bine de șapte ani în Alba Iulia, reușește să adune zilnic zeci sau chiar sute de curioși care vor să vadă puțin din istoria Cetății Alba Carolina. Vizitatorii pot vedea defilările pe ritmuri de tobă ale soldaţilor îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi galopurile cailor frizieni.

Garda Cetăţii Alba Carolina pornește de la Traseul celor 3 Fortificaţii spre Poarta a III-a și apoi la Poarta a IV-a a Cetății, unde se schimbă soldatul de gardă.

Spectacole de reconstituire istorică – Garda Romană – vinerea, de la ora 19.00, la Poarta IV.

garda romana Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică compusă din patru formații, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis. Formațiile sunt alcătuite din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului local. De precizat că trupele au luat naștere în urma unor proiecte derulate de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, fiind coordonate de istoricii albaiulieni Liviu Zgârciu și Tudor Roșu.

Spectacolele sunt susținute de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și Asociației pentru Istorie Vie Alba Iulia.

6 şi 20 mai: Garda Romană – Spectacol de reconstituire istorică: tabere militare şi civile

Orele 11-17

18254075_1141010032712188_1710162730_n Evenimentele vor avea, de asemenea, profilul de reenactment (reconstituiri istorice) și living history (prezentare în fața publicului urmând conceptul “istoriei-trăite”).

Taberele civile și militare vor avea corturi de inspirație antică și logistica necesară atelierelor meșteșugărești de fierărie, olărit, scris antic, prelucrare os, prelucrare lemn, jocuri antice, mini-expoziții de replici după artefacte antice, machete după aspecte de viață cotidiană și conflicte antice, atelier dedicat plantelor întrebuințate în Antichitate, antrenamente militare etc., care se vor alterna de la o sâmbătă la alta, asigurând însă un minim de patru astfel de zone/ateliere în cadrul taberei

Vezi CALENDARUL EVENIMENTELOR din 2017 la Alba Iulia. Alba Fest, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul de Film, Dilema și alte spectacole. LISTA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax