Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Evenimente culturale, organizate în luna MAI 2017, în judeţul Alba. Festivaluri de teatru, artă, tradiţii şi umor, târg de carte şi spectacole


Publicat

parada

toamna cugireana. parada portului popularÎn luna mai, Alba Iulia, dar şi alte localităţi din Alba găzduiesc o serie de evenimente, menite să evidenţieze atât tradiţiile, cât şi valorile locale şi care dau ocazia publicului să descopere nuanţe originale şi specifice ale patrimoniului cultural al judeţului. De la festival internaţional de teatru pentru tineret, la cel de tradiţii şi obiceiuri sau târgul de carte, fiecare dintre aceste evenimente oferă oportunităţi locuitorilor din Alba, dar şi oaspeţilor, să se îmbogăţească sufleteşte.

Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, inclusiv al unor instituţii subordonate, printre care Centrul de Cultură „Augustin Bena” sau Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, unele dintre acestea în parteneriat cu administraţia locală.

Vă prezentăm câteva repere culturale, din luna mai, în judeţul Alba.

7 mai: Recital extraordinar de fanfară, în Cetatea din Alba Iulia. Eveniment cu ocazia Zilei Europei şi a Zilei Independenţei României

Muzica de fanfară va răsuna la sfârşitul acestei săptămâni în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, aducând, odată cu ritmurile cadenţate şi vioaie, nostalgia şi amintirea vremurilor de odinioară a promenadelor.

Duminică, 7 mai 2017, albaiulienii, dar şi turiştii care aleg Cealaltă Capitală pentru o excursie de week-end sunt invitaţi să se plimbe şi să simtă aerul istoriei pe ritmuri de fanfară. În Piaţa Cetăţii din Alba Iulia este programat începând cu ora 13.00 un recital extraordinar al Fanfarei „Augustin Bena” a Judeţului Alba, alături de fanfarele prietene din Petreşti şi Cugir.

Evenimentul marchează sărbătorirea Zilei Europei, dar şi Zilei Independenţei României, ambele sărbătorite în data de 9 mai.

Vezi DUMINICĂ: Recital extraordinar de fanfară, în Cetatea din Alba Iulia. Eveniment cu ocazia Zilei Europei şi a Zilei Independenţei României

Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” va susţine astfel de recitaluri în fiecare duminică, în acest sezon. Următorul eveniment de acest fel va fi pe 14 mai, în Piaţa Cetăţii, apoi în 21 mai şi 28 mai.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Fanfara „Augustin Bena” a început seria concertelor în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia

9 mai: Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”, decernat, în primă ediţie, la casa memorială a poetului, din Lancrăm şi Ziua Lucian Blaga la Biblioteca Judeţeană

blagaBiblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează în data de 9 mai, prima ediţie a Zilei Lucian Blaga, marcând în acest fel aniversarea patronului său spiritual. La sediul instituţiei de cultură, în toate filialele  şi în bibliotecile publice din judeţul Alba se vor organiza o serie de activităţi specifice: expoziţii tematice de carte, ateliere creative, momente muzicale, surprize.

Vezi şi 9 mai: Prima ediţie a Zilei Lucian Blaga, la Biblioteca Judeţeană Alba. Expoziţii de carte, ateliere creative, momente muzicale. PROGRAM

În aceeaşi dată, la inițiativa Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, va fi decernat, în primă ediţie, Premiul Naţional pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Evenimentul va fi organizat la Casa Memorială a poetului, din Lancrăm. Organizatorii sunt Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara și Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba.

Vezi şi 9 mai: Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”, decernat, în primă ediţie, la casa memorială a poetului, din Lancrăm

11-15 mai: Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”, ediţia a IV-a – Alba Iulia

festival apollo 2017În acest an, publicul va putea urmări reprezentaţiile a 14 grupuri participante din Germania, Spania, Israel, Italia, Muntenegru, Ucraina, Moldova şi fireşte, România. Evenimentul, realizat anual din 2014, este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative publicului albaiulian.

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, spectatorii va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter intercultural – grupurile invitate provenind din ţări diferite, medii sociale diferite, având orientări şi viziuni teatrale diferite.

Vezi şi 11-15 mai: A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”, la Alba Iulia. Participă 14 trupe din opt țări

Evenimentul este organizat de Asociaţia Grupul Skepsis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia “Inter-Art” Aiud , Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba.

Din 21 mai: Festivalul de tradiţii şi obiceiuri “Cultură pentru Cultură”

cultura pentru cultura farau 2015_13Festivalul-concurs are drept scop revitalizarea culturii tradiţionale din mediul rural şi dezvoltarea turismului cultural în zonele istorico-etnografice ale judeţului Alba. Ajunge în acest an, la a şaptea ediţie. Artişti locali, solişti, instrumentişti, dansatori şi ansambluri folclorice din mai multe zone ale judeţului vor face spectacol, la fiecare etapă a festivalului, pentru a convinge juriul şi publicul că merită să câştige marele premiu. Festivalul cuprinde şi secţiuni de meşteşuguri populare şi gastronomie, astfel că aveţi ce vedea şi gusta.

Etapele festivalului-concurs din acest an se desfăşoară în în 21 mai la Negrileasa (Poiana Narciselor) – zona Zlatna-Cîmpeni, în 28 mai la Loman (zona Sebeş-Cugir), urmată de etapa din 4 iunie de la Ciugud. Programul va fi transmis în scurt timp, de organizatori.

Vezi şi Tulnicăresele din Apuseni, parada portului popular și concursul „Cultură pentru Cultură” au dat startul Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Vezi FOTO: Căminul Cultural Ciugud a câștigat, pentru a V-a oară consecutiv, Festivalul „Cultură pentru Cultură”

IMG_937717-21 mai: Târgul de carte Alba Transilvania, ediţia a X-a, Alba Iulia şi Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură “Alb-Umor”, ediţia VIII

Ediţia a 10-a a Târgului de carte „Alba Transilvana”, cel mai important eveniment dedicat cărţii din inima Transilvaniei, se va desfăşura în perioada 19-21 mai 2017, în Alba Iulia, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Această ediţie aniversară propune publicului un program atractiv din care nu vor lipsi noutăţi editoriale şi cărţi valoroase, personalităţi culturale şi artistice, lansări de carte, dezbateri, momente artistice, expoziţii, activităţi interactive cu copiii.

În 19 mai, la acest târg, va fi lansată şi prima lucrare publicată de editura Centrului de Cultură „Augustin Bena” (înfiinţată la 1 mai 2017).

Târgul de carte va găzdui şi ediţia a 8-a a Festivalului Internațional „Alb-Umor”. Detaliile organizatorice sunt în definitivare.

Programul de vizitare al târgului:

Vineri, 19 mai: 10-20

Sâmbătă, 20 mai: 10-20,30

Duminică, 21 mai: 10-17

Vezi AICI, cum a fost ediţia de anul trecut a târgului de carte.

20 mai: Noaptea Muzeelor

noaptea muzeelor 2013Personajele istorice vor fi din nou în centrul atenţiei, la Noaptea Muzeelor. Vizitatorii sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul „Principia”.

Anul trecut, evenimentul sub titulatura de „Noaptea în care istoria prinde viață” a adus un număr record de vizitatori. Astfel, nu mai puțin de 11.673 persoane au asistat la evenimentele propuse de muzeul albaiulian cu această ocazie.

Vezi și FOTO-VIDEO: Istoria a prins viață la Alba Iulia. Zeci de personaje istorice și-au spus povestea la Noaptea Muzeelor 2016

Şi în acest an, Muzeul Naţional al Unirii se alătură manifestării la care participă mii de instituţii de acest fel din Europa. Evenimentul este menit să pună în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, cât şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alte evenimente

În calendarul stabilit încă de la începutul anului, autorităţile judeţene au anunţat pentru luna mai şi organizarea evenimentului Târgul Gustos d`Alba, ediţia a VIII-a, Alba Iulia. Evenimentul este organizat de CJ Alba, parteneriat cu GAL Mureş şi Târnave, GAL Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare, GAL Ţara Secaşelor Alba – Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureşului. Vom face publice detaliile, în momentul în care organizatori le transmit.

Anul trecut, zeci de producători şi-au prezentat preparatele tradiţionale, iar evenimentul a cuprins şi demonstraţii culinare, concurs şi spectacol.

Vezi şi FOTO-VIDEO Demonstrație culinară la Târgul „Gustos de Alba” 2016: „Înturnat de cărări”, preparat specific Văii Sebeșului

targ bucium poieni hora dans popularÎn a doua duminică a lunii mai, este Ziua naţională a Portului Tradiţional din România. Anul acesta, este marcată pe data de 13 mai. Comunităţile locale vor evidenţia această zi prin diferite evenimente cultural-artistice, sociale și educative. Centrul de Cultură „Augustin Bena” participă, ca organizator, partener sau invitat, la astfel de evenimente, organizate în datele de 10, 11, 12 şi 14 mai (opt evenimente), în unităţi şcolare şi în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia (parteneri UAIFMR şi Asociaţia „Avram Iancu” Alba Iulia.

De asemenea, în 31 mai, la Sâncrai, va avea loc Salonul de primăvară al artiştilor plastici din judeţul Alba.

Citeşte şi EVENIMENTELE anului 2017, finanțate de Consiliul Judeţean Alba. LISTA și câți bani se plătesc pentru festivaluri, concerte, expoziții și lansări de carte

Vezi şi EVENIMENTELE lunii MAI 2017 la Alba Iulia. Alba Carolina Food Fest, Bastion Session, Noaptea Muzeelor, Airsoft ContestDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un nou tratament împotriva COVID-19 este analizat, în procedură accelerată, de Agenția Europeană pentru Medicamente

Publicat

O investigaţie privind un nou medicament pentru tratarea pacienţilor de COVID -19 a fost lansată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează vineri dpa, citată de Agerpres.

Rezultatele studiului pentru medicamentul sotrovimab vor fi evaluate sub procedura de revizuire accelerată, a anunţat EMA vineri.

Medicamentul este produs de compania britanică GlaxoSmithKline împreună cu compania americană Vir Biotechnology.

Potrivit EMA, rezultatele iniţiale ale studiilor indică faptul că medicamentul ar putea preveni îmbolnăvirile severe de COVID-19 şi astfel spitalizări şi decese.

În procesul de revizuire care continuă, datele sunt evaluate chiar înainte ca studiile să fi fost finalizate şi o cerere pentru autorizaţie de scoatere pe piaţă a fost deja depusă.

Experţii EMA analizează deja alte trei medicamente pentru anticorpi împotriva COVID -19. Până în prezent, remdesivir este singurul medicament pe care agenţia l-a aprobat pentru tratamentul împotriva COVID -19.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rețele de alimentare cu apă și canalizare în Geoagiu de Sus, comuna Stremț. Primăria solicită APM emiterea acordului de mediu

Publicat

Rețelele de alimentare cu apă și canalizare vor fi extinse în satul Geoagiu de Sus din comuna Stremț, printr-o investiție estimată la peste 17 milioane de lei.

Administrația locală a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț”. 

Potrivit memoriului de prezentare, investiția vizează extinderea rețelei publice de alimentare cu apă și canalizare care va aduce multiple avantaje zonei:

 • Ridicarea nivelului de trai pentru populația existentă, în perspectiva dezvoltării unor activități economico-sociale în zonă
 • Asigurarea locurilor de muncă din rândul populației pe perioada construcțiilor
 • Având în vedere principala activitate a locuitorilor din sate, respectiv pomicultura și creșterea animalelor, existența rețelei de alimentare cu apă și canalizare (în special pentru sectorul zootehnic al activităților populaței) ar conduce la cresterea productivității muncii locuitorilor, prin crearea condițiilor de deversare a dejecțiilor și deci asigurarea condițiilor necesare creșterii economice, stoparea migrației forței de muncă, dinspre sate spre mediul urban.
 • Ridicarea standardului de viață prin realizarea de investiții cum sunt cele propuse prin prezentul proiect, respectiv de înființare a rețelei publice de alimentare cu apă și canalizare, investiție ce ar conduce concomitent și la ridicarea gradului de sănătate publică a locuitorilor si persoanelor ce locuiesc aici pentru o perioada de timp.

Valoarea investiției este estimată la 17.095.771,73 de lei.

Rețeaua de apă potabilă

Rețeaua de alimentare cu apă potabilă se va realiza din conducte PE100 RC-PN10,PN16-PE100, cu protecție din PP și fir trasor, având diametre de D110mm și D90mm, D32mm. Tuburile se vor poza pe un
pat de nisip de 10 cm, iar deasupra lor se va realiza un strat de protecție din nisip, având 30 cm peste creasta tubului. Rețelele de apă potabilă propuse vor avea o lungime totală de 8.035 m (5.000 m
rețeaua principală ce urmărește drumul județean DJ 750C, 2.085 m rețea principală ce urmărește tronsoanele laterale de drum și 950 m rețele secundare pentru legături cu rețele principale.

Canalizarea apelor uzate menajere

În cadrul studiului de fezabilitate se propune și realizarea rețelei de canalizare menajeră cu o lungime de 8.654 m din conducte PPM (polipropilenă multistrat țeava lisă) cu SN minim 10, De 250mm
(5.000 m rețele canalizare și 3.712 m pentru legături cu rețele de canalizare proiectate anterior).

Rețeaua de canalizare menajeră cuprinde conducte de canalizare menajeră ce urmăresc trama stradală și colectoarele care conduc apele menajere către stațiile de pompare.

Rețeaua proiectată va fi din conducte de PPM (polipropilenă multistrat țeavă lisa) cu SN minim 10, De 250.

Lungimea colectorului proiectat este de 8.654 m pe care s-au prevăzut 377 cămine de vizitare, în conformitate cu prevederile STAS 3051/91.

Se va ține cont de panta și dimensiunea colectoarelor proiectate prin proiectul inițial astfel încât să nu fie afectată funcționarea unitară a sistemului de canalizare. Capul liber al conductelor se va blinda până în
momentul racordării lucrărilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sectorul-lipsă din A1 Sibiu – Sebeș – Nădlac: DB68A Marginea-Holdea intră în reparații capitale, două luni. Rute ocolitoare

Publicat

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a anunţat că, începând de luni, va fi schimbată viteza la „reabilitarea unuia dintre cele mai proaste drumuri pe care românii îşi rup maşinile”, respectiv DN68A Margina – Holdea, ruta de ocolire a bucăţii lipsă din A1 Sibiu – Sebeș – Nădlac.

„De luni, schimbăm viteza la reabilitarea unuia dintre cele mai proaste drumuri pe care românii îşi rup maşinile – DN68A Margina – Holdea, ruta de ocolire a bucăţii lipsă din A1 Sibiu – Nădlac.

Până acum, acest drum extrem de aglomerat a fost peticit şi reparat superficial.

Planul este ca, pe cei mai afectaţi 5,3 km care arată acum ca după bombardament, carosabilul să fie refăcut complet, inclusiv fundaţia. Vorbim despre refacerea acesteia până la un metru în profunzime cu balast, piatră spartă, geocompozit anti-fisură şi 3 straturi de asfalt.

Pe alţi 5 km pe care nu sunt probleme la fundaţie se va aşterne covor asfaltic.

Important: traficul pe secţiunea respectivă va fi restricţionat timp de 2 luni pentru vehiculele mai grele de 7,5 tone. Am luat această măsură pentru a putea implementa un grafic accelerat de lucrări”, a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că, în urma consultărilor dintre Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi transportatori, aceştia au agreat folosirea următoarelor rute alternative:

A1 Nod Balinţ – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeş – DN 68 Caransebeş – DN 68 Haţeg – DN 66 Haţeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia.

„După finalizarea lucrărilor care pornesc pe 10 mai şi durează 2 luni, vom avea în sfârşit un DN68A decent.

Dar asta nu e de ajuns: în paralel, îi dăm bice şi cu finalizarea ‘găurii’ de 13 km din A1, între Margina şi Holdea – săptămâna viitoare vor fi depuse ofertele în cadrul licitaţiei pentru proiectare şi execuţie.”, a precizat Cătălin Drulă.

sursă: Agerpres

foto: Facebook (Cătălin Drulă)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Orașul Zlatna, înfrumusețat cu mii de flori. Sute de jardiniere și ghivece cu mușcate vor colora localitatea. Cât au costat

Publicat

drona

Mii de flori, din diferite specii, vor înfrumuseța străzile orașului Zlatna în acest an. Primăria a cumpărat cu peste 19.000 de euro sute de jardiniere și ghivece cu flori, piramide florale și vase florale stradale.

Primăria Zlatna a cumpărat miercuri, 5 mai, prin intermediul platformei Sistemului de Achiziții Publice (SEAP), un pachet materiale floricole pentru decorare vase ornamentale și parcuri în valoare de 94.480,00 de lei (circa 19.181,42 de euro).

Achiziția a fost făcută prin cumpărare, ofertantul fiind Oleander Garden SRL din județul Mureș.

Pachetul este compus din:

 • jardiniere 60 cm cu flori (prețul include: mușcate, turbă, manopera de plantare și transportul la beneficiar) – 405 buc.
 • ghivece Dhalia Terracote 32 cm plantate cu mușcate (prețul include: mușcate, turbă, manopera de plantare și transportul la beneficiar) – 250 buc.
 • jardiniere 100 cm cu DIPLADENIA, 6 buc/jardinieră, culori diverse intercalate – 21 buc.
 • piramide florale din mușcate (prețul include: valoarea mușcatelor, turba, materialul geotextil, tubul pvc pentru irigare – diametru mare, manopera de amenajare și transportul la beneficiar) – 7 buc. 
 • piramide florale din Begonia Big (prețul include: valoarea mușcatelor, turba, materialul geotextil, tubul pvc pentru irigare diametru mare, manopera de amenajare și transportul la beneficiar) – 8 buc.
 • flori pentru 5 vase florale stradale Jumbo VJ 100 cm (prețul include: flori, completare turbă, transport la beneficiar) – 5 buc.
 • flori curgătoare pentru 13 suporți flori pentru stâlpi (prețul include: turbă, flori, manoperă plantare, transport la beneficiar) – 13 buc.
 • flori pentru 17 vase florale pietonal – 17 buc.
 • Begonia semperflorens (frunza verde, floare roșie, albă, roz) – 3.000 buc.
 • Tagetes – 200 buc.
 • Sunpatiens – 420 buc.
 • Gazania – 1.000 buc.
 • Bulbi lalele 12/+ – 3.000 buc.
 • Bulbi zambile 19+ – 500 buc.
 • Panseluțe – 3.500 buc.
 • Crizanteme mari – 50 buc.
 • Crizanteme medii – 50 buc.
 • Bulbi de narcise – galbene – 500 buc.
 • Substrat vegetal de cultură în amestec cu Osmocote – 1.000 lit.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate