Eveniment
FOTO-VIDEO: Istoria a prins viață la Alba Iulia. Zeci de personaje istorice și-au spus povestea la Noaptea Muzeelor 2016
Personalități ale istoriei românilor, precum Regele Ferdinand și Regina Maria, Mihai Viteazul, Horea sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican, i-au întâmpinat sâmbătă pe albaiulienii și turiștii veniți cu mic cu mare la Noaptea Muzeelor 2016 de la Muzeul Național al Unirii, noaptea în care istoria a prins viață în Cetatea Alba Carolina.
Câteva sute de turiști au fost prezenți, începând cu ora 19.00, la deschiderea oficială a Nopții Muzeelor 2016, care a avut loc în fața Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Cu un umor deosebit, Tudor Roșu, care l-a interpretat pe Horea, alături de Liviu Zgârciu, care a fost și în acest an fostul primar al orașului, Camil Velican, au oferit celor prezenți o mică lecție de istorie.
În deschiderea evenimentului, fetele din trupa Magma Nemesis au oferit un scurt moment de dans. Mai apoi, romanii din Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum și dacii de la Lupii Apoulonului au făcut o demonstrație de luptă de care s-au bucurat în special cei mai mici dintre spectatori.
A urmat parada personajelor istorice, despre care s-au scris importante pagini de istorie pe aceste meleaguri, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, care au dat viață expoziției de bază a muzeului. Albaiulienii și turiștii prezenți i-au putut vedea pe omul preistoric, pe doi senatori romani, un cavaler medieval, Regina Isabella, Ecaterina de Brandenburg, un conte și o baroneasă din secolul al XVIII-lea, Mihai Viteazul, pe primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican sau pe Micul Gavroche, care a oferi doritorilor ziarul Vestea, de sâmbătă, 21 mai, 1924.
Regii României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria și-au făcut apariția în fața muzeului, fiind aplaudați de către cei prezenți. Aceștia au purtat coroanele regale originale, coroana de oțel a regelui și coroana de aur a reginei.
La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 20.30, vizitatorii s-au putut întâlnii pe holurile muzeului cu peste 30 de personaje istorice. Puțini dintre aceștia au rezistat tentației de a se fotografia cu Mihai Viteazul, Horea, Camil Velican sau omul preistoric.
În curtea Muzeului Național al Unirii a fost organizată tabăra dacică, în care cei prezenți au putut asista la atelierele de fierărie, batere de monede, au putut vedea cum se fac echipamentele și armele, pielăria și cum se confecționează podoabele.
Cei care au dorit, au învățat cum să bată singuri monede dacice, pe care mai apoi le-au primit cadou.
La Muzeul Principia, începând cu ora 22.00, frumoasele nimfe din trupa Magma Nemesis au oferit celor prezenți un moment de dans. Mai apoi, de la ora 22.30, gladiatorii și-au prezentat tehnicile și echipamentul de luptă. Nu au lipsit nici luptele între gladiatori, de care s-au bucurat în special cei mici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News