Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sărăcia ne transformă în „ţepari” : Judeţul Alba, locul I în topul persoanelor cu credite nerambursate la bănci

Publicat

Sărăcia românilor este o realitate din ce în ce mai vizibilă şi în statisticile Băncii Naţionale Române. Oamenii nu mai au bani, iar odată ce le-a ajuns cuţitul la os aceştia sunt dispuşi să acţioneze chiar şi la limita legii pentru a-şi putea asigura traiul zilnic sau cel puţin pentru a se eschiva de la acele plăţi care le golesc lunar portofelele.

Din păcate, din acest punct de vedere, situaţia cetăţenilor din judeţul Alba nu este mai fericită.

Din datele prezentate de BNR, restanţele clienţilor neguvernamentali la creditele în valută au crescut cu circa 3,3 miliarde de lei, în ultimul an. Ele au ajuns să reprezinte 7,7% din volumul total al creditului în euro, de la 5,41%, procentul de anul trecut.

În topul judeţelor care au tras în piept băncile, Alba se regăseşte pe locul I cu o creştere de de 9,52 puncte în ultimul an, de la 4,92% pondere a restanţelor la creditele în valută în total credite în valută în mai 2010, la 14,44% la sfârşitul lunii mai 2011.

Potrivit Money.ro, restanţele la bănci au crescut de aproape 3 ori, ajungând la 234,3 milioane de lei, în condiţiile în care, acum un an, erau de doar 80 de milioane lei.

Pe locul II, în acelaşi top se află judeţul Giurgiu, cu restanţe de 54,8 milioane de lei, urmat de Ialomiţa, Galaţi,, Neamţ, Braşov, Caraş Severin, Suceava, Vaslui şi Cluj.

La nivel naţional, la finalulul lunii mai 2011, 7,72% din volumul total al creditelor în valută acordate populaţiei şi firmelor erau credite restante la plată, adică, exprimat în lei, 10,1 miliarde din cele 130,8 miliarde, valoarea totală a creditelor în valută de la sfârşitul lunii trecut.

Cauza principală a acestor creşteri este, aşa cum precizam la început, sărăcia. În judeţul Alba, rata şomajului a atins, la sfârşitul lunii aprilie, un procent de 7,7% în timp ce salariul mediu net al unui albaiulian nu depăşeşte 1.232 de lei.
Retailerii, cei care ar putea să mai stabilizeze puţin portofelele cetăţenilor,  profită de fapul că nu au concurenţă pentru a mări preţurile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax