Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scandalurile din învățământ în Alba: De la profesor condamnat penal la proteste împotriva schimbării unor directori de instituții școlare

Publicat

protest parinti gradinita 12 În ultimii ani, din sistemul de învățământ preuniversitar din județul Alba, un profesor de liceu a fost condamnat penal iar alte câteva proteste au fost organizate de părinți împotriva schimbării unor directori de instituții școlare.

Profesorul Ioan Tontea, de la liceul din Abrud, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia în 2012 la un an și șase luni de închisoare pentru fraudarea examenului de bacalaureat. Potrivit adevărul.ro, faptele pentru care profesorul a fost condamnat s-au petrecut în 2008, atunci când Ioan Tontea a fost membru în comisia de examen la Abrud, fiind profesor la Grupul Școlar ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Procurorii DIICOT au susţinut că acesta a intrat atunci în sistemul informatic şi a copiat subiectele de la limba română la examenul de bacalaureat. A fost acuzat de comiterea infracțiunilor de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

De asemenea, părinții au organizat, în septembrie 2012 în comuna Fărău și la Alba Iulia, la începutul anului 2012, proteste pentru schimbarea unor directori de instituții școlare.

În comuna Fărău, câteva zeci de părinți au protestat în stradă împotriva schimbării directorului școlii generale. Aceștia s-au adunat în faţa şcolii cerându-i noului director numit de Inspectoratul Şcolar Judeţean să demisioneze. Protestul a avut ca urmare demisia noului director, însă nici fostul director nu a mai fost repus pe post, Inspectoratu Școlar Județean numind un alt director.

La Alba Iulia, scandalul s-a referit la decizia inspectorului școlar general, Dorin Sandea, de a schimba de pe post directoarea Grădiniței nr. 12, Veronica Suciu.

Citește și FOTO-VIDEO: Părinții copiilor de la Grădinița 12 din Alba Iulia, în stradă pentru a o susține pe directoarea amenințată cu înlocuirea din funcție

Un grup de aproximativ 40 de părinți ai copiilor înscriși la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia s-au strâns anul trecut, în fața Consiliului Județean Alba, pentru a protesta împotriva propunerii inspectorului școlar general Dorin Sandea de a o înlocui din funcție pe directoarea Veronica Suciu. Motivul propunerii a fost „incompatibilitatea” directoarei, care ocupa simultan funcția de conducere la grădinița de stat și la fundația prin care se finanța programul Step-by-Step.

Potrivit unui memoriu redactat de părinți, conducerea Fundației Veronica a fost preluată de către consiliul director format din Georgeta Bordeu – președinte, Angela Petruța – membru, Ioana Decean – membru, Irina Mariana Martin – părinte, Cristian Zbutea – părinte. În timpul protestului, la fața locului și-a făcut apariția vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, care i-a asigurat pe părinți că, în urma discuțiilor cu Dorin Sandea, acesta a declarat că nu o va înlocui din funcție pe Veronica Suciu.

În final au transmis un memoriu Guvernului prin care au solicitat schimbarea inspectorului general Dorin Sandea din funcţie pe motiv de ”abuz în serviciu”.

Dorin Sandea a intrat în posesia ordinului de numire pe funcția de inspector general al Inspectoratul Școlar Județean Alba în 1 iunie 2012. Sandea a primit atunci avizul prefectului de Alba, cu toate că se afla pe o listă de candidați la alegerile locale (poziția 10 din lista de consilieri județeni ai USL). Pe lângă acest aspect, potrivit Legii Educației, acesta nu a întrunit noile condiții pentru ocuparea acestui post, nefiind membru al Corpului Național al Experților în Management Educațional. MECTS a amânat mai apoi concursul, Sandea rămânând interimar, la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Citește și MECTS a amânat concursul: Dorin Sandea rămâne, interimar, la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba

Inspectorul școlar general a promovat concursul de selecție a cadrelor didactice în vederea constituirii Corpului Național de Experți în Management Educațional (CNEME), în cea de-a treia sesiune, în august 2012. După ce acesta a fost „respins de evaluator” în cele două serii precedente ale concursului, pe motiv că nu deținea suficiente credite transferabile în cadrul unor programe acreditate de formare în domeniul managementului educațional, de această dată portofoliul său a trecut.

Citește și A treia încercare, cu noroc: Șeful IȘJ Alba, Dorin Sandea, a promovat concursul pentru Corpul Național de Experți în Management

Acesta va pleca din funcţie cel mai târziu în luna aprilie 2015, el urmând să se pensioneze.

Concursul pentru ocuparea postului de inspector şcolar general la IŞJ Alba va fi susţinut joi, 19 martie, la Ministerul Educaţiei. Acesta cuprinde trei probe şi în competiţie au rămas doar două candidate – Marcela Dărămuş, inspectorul adjunct IŞJ Alba şi Elena Ignat – directorul de la Şcoala Generală „Avram Iancu” Alba Iulia. În cazul celei de-a treia candidate înscrise, Camelia Dumitrean, dosarul acesteia a fost respins de comisia de la Bucureşti.

Probele se desfăşoară la Bucureşti, la sediul ministerului şi sunt de evaluare a CV-ului (a rezultatelor obţinute în educaţie şi formare, aptitudinilor şi competenţelor personale), test grilă (timp maxim 30 de minute, utilizând calculatorul) şi interviu în faţa comisiei, în care se evaluează susţinerea ofertei manageriale şi răspunsurile la întrebări referitoare la inspecţia şcolară, aplicarea legislaţiei şcolare, management educaţional şi deontologie profesională.

Citește și 19 martie: CONCURS pentru postul de inspector şcolar general la IŞJ ALBA. Au rămas DOUĂ CANDIDATE în competiţie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. decu

    joi, 12.03.2015 at 21:53

    Il cauta cineva pe sandea asta pe acasa si el e pe la concursuri. E in stare asta sa vorbeasca despre nimic ore intregi.

  2. Flaviu

    sâmbătă, 14.03.2015 at 15:17

    De „prof.” Sandu Cornel de la H.CC Alba nu zice nimeni nimic? E totul ok? Elevi si parinti multumiti? Este o bruta care nu are ce cauta in invatamant!
    Lasaneee, lasaneeeeee,……

  3. antiSandea

    sâmbătă, 14.03.2015 at 16:09

    Decule, vorbesti despre papagalul asta cu aere de profesor de zici ca l-ai cunoaste. Am totusi o mica observatie. E in stare sa vorbeasca ZILE intregi fara sa spuna nimic. Asa-i cand traiesti cu ma-ta pana la 60 de ani si singura femeie din viata ta este pamela cu care o si freci si cu care si mananci.

  4. vasile

    duminică, 15.03.2015 at 23:34

    nu sa-l apar pe prof. Sandea,dar ca dascal ii cu 2 clase peste multi prof,despre Sandu,un **** de om,intrebati parintii si elevii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax