Connect with us
Advertisement

Eveniment

JOI: CONCURS pentru postul de inspector şcolar general la IŞJ ALBA. DOUĂ CANDIDATE în competiţie pentru funcţie

isj alba_ansamblu

Publicat

isj alba_ansamblu Concursul pentru ocuparea postului de inspector şcolar general la IŞJ Alba va fi susţinut joi, 19 martie, la Ministerul Educaţiei. Acesta cuprinde trei probe şi în competiţie au rămas doar două candidate – Marcela Dărămuş, inspectorul adjunct IŞJ Alba şi Elena Ignat – directorul de la Şcoala Generală „Avram Iancu” Alba Iulia. În cazul celei de-a treia candidate înscrise, Camelia Dumitrean, dosarul acesteia a fost respins de comisia de la Bucureşti.

Probele se desfăşoară la Bucureşti, la sediul ministerului şi sunt de evaluare a CV-ului (a rezultatelor obţinute în educaţie şi formare, aptitudinilor şi competenţelor personale), test grilă (timp maxim 30 de minute, utilizând calculatorul) şi interviu în faţa comisiei, în care se evaluează susţinerea ofertei manageriale şi răspunsurile la întrebări referitoare la inspecţia şcolară, aplicarea legislaţiei şcolare, management educaţional şi deontologie profesională.

Testul grilă reprezintă rezolvarea a 10 itemi de management educaţional şi administrativ, dintre care 2 itemi vor fi formulaţi în limba străină aleasă de candidat. Fiecare item este punctat cu 0,85 puncte. Acest test se rezolvă pe calculator şi se trimite pe adresă de e-mail la comisia de concurs (1,50 puncte).

Punctajul maxim pentru fiecare probă de concurs este de 50 de puncte. Punctajul minim de promovare a fiecărei probe de concurs este de 35 de puncte.

Criterii şi punctaje de evaluare Curriculum vitae:

a) Studii: – studii aprofundate, masterat, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare şi cursuri de perfecţionare postuniversitare în specialitate sau în management educaţional şi finanţare – 0,5 puncte

– doctorat în specialitate sau în management educaţional şi finanţare: 1 punct

b) Participarea la stagii de formare/de perfecţionare în specialitate şi/sau în management educaţional: în ţară (1 punct), în străinătate (1 punct)

c) Experienţa în activitatea de:

– responsabil de comisie metodică, de şef catedră, profesor metodist, profesor formator, director/director adjunct, responsabil de cerc pedagogic (1 punct)

– funcţii de conducere, îndrumare şi control în inspectoratul şcolar sau în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, membru în consiliul consultativ al specialităţii/al inspectoratului şcolar, membru în consiliul de administraţie etc. (1 punct)

d) Lucrări de management educaţional sau de specialitate publicate cu ISBN/ISSN; articole de management educaţional sau de specialitate publicate (1,5 puncte)

e) Iniţiere, coordonare, participare la proiecte-pilot, la proiecte de reformă a învăţământului, la proiecte comunitare, la proiecte de integrare europeană, la alte proiecte internaţionale (1,5 puncte)

f) Cunoaşterea unei/unor limbi străine de circulaţie internaţională dovedită prin documente emise de o autoritate în materie (pentru cei care au pe diplomă, ca specializare, o limbă străină, este suficientă prezentarea copiei legalizate de pe diplomă) 0.75 puncte

g) Cunoştinţe de operare pe calculator, evaluabile pe baza documentelor prezentate (0.75 puncte)

Criteriile de evaluare a interviului și ofertei manageriale:

– aspecte organizatorice: proiectarea, monitorizarea, evaluarea activităţii instituţiei/instituţiilor din subordine (inspectoratului şcolar, unităţilor conexe, unităţii de învăţământ, activităţii extraşcolare etc.), inspecţia şcolară, participare şi implicare organizaţională, formarea şi conducerea echipelor, managementul reuniunilor de lucru (1 punct)

– aspecte financiar-juridice: cunoaşterea legislaţiei generale şi a legislaţiei din domeniul învăţământului; metode şi mijloace de atragere a resurselor extrabugetare şi de finanţare (noţiuni privind încheierea contractului de sponsorizare, de donație, etc. (1 punct)

– trăsături de personalitate relevate pentru interviu: capacitate de percepţie globală şi sinteză creativă, capacitate de adaptare, de relaţionare şi comunicare, perspicacitate, prezenţă de spirit, capacitate de negociere, de argumentare, de convingere, empatie, energie, disponibilitate şi rezistenţă la efort şi stres, respectarea deontologiei profesionale (1 punct)

– competenţe personale în: identificarea activităţilor/acţiunilor concrete necesare atingerii obiectivelor stabilite, alocarea resurselor umane şi non-umane pentru realizarea activităţilor, alegerea, desemnarea/ delegarea persoanelor/echipelor care vor conduce activităţile stabilite, eficienţa comunicării formale şi informale, manifestarea selectivă a puterii (1 punct)

– viziunea, concepţia şi redactarea ofertei manageriale; se va avea în vedere dacă oferta managerială respectă principiile generale ale proiectării, este adaptată culturii organizaţionale, aplică metodele şi tehnicile de marketing, este realizată pe baza unei diagnoze şi a analizei de nevoi educaţionale şi de formare (6 puncte).

După promovarea concursului, inspectorul şcolar general încheie cu Ministerul Educaţiei contract de management pe o perioadă determinată de 4 ani, începând cu data emiterii ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice de numire în funcţie a managerului.

Potrivit contractului, inspectorul şcolar general are mai multe obligaţii, printre care: să selecteze, să angajeze/să numească, să promoveze, să sancţioneze şi să elibereze personalul inspectoratului şcolar, cu respectarea dispoziţiilor legale; să stabilească şi să urmărească realizarea atribuţiilor de serviciu, pe domenii, ale personalului angajat, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al inspectoratului şcolar, precum şi obligaţiile profesionale individuale de muncă ale personalului de specialitate; să răspundă de organizarea şi realizarea dezvoltării profesionale şi a evoluţiei în carieră a personalului din inspectoratul şcolar, din unităţile de învăţământ şi din celelalte unităţi din subordine; să coordoneze şi să controleze activitatea casei corpului didactic, a palatului, cluburilor elevilor şi cluburilor sportive şcolare.

Candidatele din Alba pentru conducerea IŞJ

Marcela Dărămuş (PSD) este în prezent inspector şcolar general adjunct. Profesor de economie, Dărămuş este membru CNEME, inspector şcolar din iulie 2012 şi a fost, în 2009 director la Casa Corpului Didactic. A mai ocupat funcţia de director la şcoala postliceală. Este şi consilier judeţean.

Citeşte şi SCHIMB de GARDĂ PSD la vârful IȘJ Alba. Dorin Sandea este în prag de pensie, iar adjuncta Marcela Dărămuș intră la concurs

Elena Ignat (54 de ani) este director la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din 2004, fiind profesor de biologie şi profesor metodist. În perioada 2005-2009, a fost inspector şcolar judeţean adjunct. În 2011, a participat, la Ministerul Educaţiei, la grupul de lucru pentru elaborarea metodologiei de organizare a concursurilor de ocupare a posturilor de director de şcoli şi licee. Este expert în managementul educaţional, membru CNEME. În 2013, a fost consilier personal al ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Este copreşedinte la Organizaţia de Femei din PNL Alba.

Camelia Dumitrean (48 de ani), profesor de tehnologie generală, a fost directorul Colegiului „I.D. Lăzărescu” în perioada 2009-2012. Este consilier local şi reprezentant al CL în consiliul de administraţie al colegiului. A fost preşedintă a organizaţiei de femei din PSD Alba (2007-2009), fiind urmată în această funcţie de Marcela Dărămuş. În 2011, trece la PDL şi în 2012 este candidat la alegerile locale (primăria şi consiliul local) din Cugir.

Dosarul de înscriere a acestei candidate a fost respins de comisia de concurs de la Bucureşti, pe motiv că a inclus doar adeverinţă medicală şi nu certificat medical.

Citeşte şi Trei candidați înscrişi la concursul pentru şefia Inspectoratului Şcolar Alba: Elena Ignat, Camelia Dumitrean și Marcela Dărămuş

Reamintim că funcţia de inspector şcolar general la IŞJ Alba este ocupată, deocamdată, de Dorin Sandea (PSD), care a împlinit anul acesta 65 de ani, vârsta de pensionare. Una dintre condiţiile pentru participarea la concurs este să nu fi împlinit „la data susţinerii concursului”, vârsta de pensionare.

Probele de concurs se desfăşoară în perioada 11-20 martie, la sediul Ministerului Educaţiei, pentru cele 42 de funcţii de inspector şcolar general de la nivel naţional, după o programare pe judeţe. Pentru funcţia din Alba, concursul are loc în 19 martie.

Citește și Ministrul Educaţiei: Din 9 februarie încep CONCURSURILE pentru funcţiile de inspectori şcolari generali. Detalii şi pentru directori de şcoli

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. marcela

    marți, 17.03.2015 at 13:22

    D-na Daramus o persoana cu 1000 de fete vai de educatie de ajunge ea. O intereseaza persoana ei, persoanele ageate de ea, afacerile si atat. Pune ****** in functie sa-i cunosti caracteru e varzaaaa total.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement