Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schemă de ajutor de stat pentru medicii de familie. Acord al Ministerului Finanțelor cu Banca Mondială

Publicat

asteptare medic de familie

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că va fi semnat un acord cu Banca Mondială privind accesarea unor fonduri pentru extinderea pachetului de servicii medicale oferite populaţiei neasigurate, dar şi pentru a-i ajuta pe medicii de familie să îşi achiziţioneze echipamente medicale, să îşi doteze cabinetele şi chiar să îşi cumpere ambulanţe, notează românia24.ro.

“Urmează să semnăm un acord cu Banca Mondială, la care lucrăm de câteva luni de zile, a fost negociat. În iulie se aprobă de către boardul Băncii Mondiale. (…) Undeva se face către un miliard de euro. Asta este dorinţa. Este adresat în special pentru diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie, extinderea pachetului de servicii medicale oferite asistenţei primare medicale, categoriilor de populaţie neasigurată, scheme de ajutor de stat pentru medicii de familie. Acesta va fi conceptul – o schemă de ajutor de stat prin care medicii de familie, cei 11.000 de medici de familie, să îşi poată finanţa nevoile sau dorinţele de a desfăşura o anumită activitate. (…) Nu numai adeverinţe şi consult sumar, să fie aceste activităţi care să poată fi prestate de către medicii de familie, decontate de Casă şi pentru ca ele să poată fi prestate atunci această schemă de ajutor de stat ajută medicul de familie pentru a lua o finanţare”, a afirmat demnitarul, la dezbaterea cu tema “Prevenţia în sănătate. De la deziderat la fapte”.

Potrivit ministrului de Finanţe, împrumutul va fi pe un termen de trei – patru ani, apoi aceştia urmând să înapoieze suma împrumutată.

“Va fi un împrumut pe un termen de trei – patru ani, după care să înceapă să dea această sumă înapoi către un fond, adică banii rămân acolo pentru ca ei să poată fi folosiţi mai departe pentru medicii de familie. (…) Dotarea spaţiului, biroului, conform ultimelor standarde, cheltuieli cu echipamentele pe care aţi dori să le achiziţionaţi pentru a presta sau desfăşura acele acte medicale pe care le aveţi pe acea listă a Ministerului Sănătăţii, cheltuieli legate de personal de care aveţi nevoie pentru a presta acele activităţi medicale sau acte medicale, parte de salarizare, cumpărarea unor ambulanţe de către medicii de familie în comun…”, a explicat ministrul.

Teodorovici a spus că programul va fi lansat spre finanţare în luna iulie.

“Noi lansăm spre finanţare acest program undeva în luna iulie pentru că el va fi aprobat pe de o parte de Banca Mondială, iar noi, la rectificarea bugetară, prevedem aceste fonduri ca medicii de familie să poată deja să acceseze aceste finanţări, pentru ca medicina primară să fie cea pe care o dorim cu toţii, degrevând spitalele judeţene. Acesta va fi un instrument foarte util pentru medicii de familie şi pentru medicina preventivă sau primară cum se numeşte ea în ansamblu”, a susţinut Teodorovici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax