Connect with us
Publicitate

AIUD

Simpozion Național de Martirologie la Alba Iulia și Aiud. Ipostaze ale represiunii politice

Publicat

În perioada 5-7 aprilie 2024, va avea loc ediția a X-a a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”.

Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în parteneriat cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Și în acest an, Simpozionul Național de Martirologie reunește, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi, filologi și cercetători consacrați.

Evenimentul va debuta vineri, 5 aprilie, la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin oficierea slujbei de Te-Deum.

Vezi și VIDEO: Cum înțeleg elevii de liceu ororile comise de sistemul totalitar. Întâlnire cu un luptător anti-comunist la Alba Iulia

Apoi, în Aula „Sfântul Simion Ștefan”, va avea loc deschiderea oficială a manifestării. În continuare, se va derula prima parte a sesiunilor de comunicări științifice.

Ulterior, de la ora 13.00, la Sala Unirii din Alba Iulia (Aripa de Nord), va avea loc expoziția „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”.

Apoi, în intervalul orar 15.00-19.40, va fi organizată ultima parte a sesiunilor de comunicări științifice.

Sfinții închisorilor: Preot ortodox, mort în pușcăria de la Aiud, propus pentru canonizare. Cine a fost Liviu Galaction Munteanu

Vor prezenta lucrări 18 cercetători preocupați îndeaproape de studierea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist.

Manifestarea academică și duhovnicească va continua sâmbătă, 6 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Începând cu ora 13.00, așezământul monahal va găzdui o întâlnire de suflet cu Nina Moica, martor al universului carceral comunist, care va susține conferința intitulată „Vocea Memoriei”, în prezența elevilor din cadrul proiectului „Poezia – mărturie din temnița comunistă”.

Generația care a înfăptuit Marea Unire, exterminată în beciurile comuniste. Cum și-a tratat părinții fondatori, România Mare

Simpozionul Național de Martirologie se va încheia duminică, 7 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu ocazia oficierii Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax