Connect with us
Advertisement

Educație

VIDEO: Cum înțeleg elevii de liceu ororile comise de sistemul totalitar. Întâlnire cu un luptător anti-comunist la Alba Iulia

Publicat

Două generații diferite, două universuri total opuse s-au întâlnit în Sala Unirii din Alba Iulia. Un reprezentat al generației care a luptat pentru libertate și un grup al celor care au parte din plin de ea. 

Pe de o parte, Simion Drăgoi, fost deținut politic în perioadă comunistă. Ajuns la 92 de ani, Simion Drăgoi este fostul student care în comunism a făcut ani grei de pușcărie pentru un fapt aparent banal în 2024: libertate de exprimare. 

Pe de altă parte: elevi de liceu din Alba Iulia. O generație cu acces infinit la informație, cu o libertate nemărginită la exprimare. Și mai ales care nu a simțit ce însemnă opresiunea sistemului.

Întâlnirea a avut loc joi, 7 martie 2024, la Sala Unirii din Alba Iulia. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a organizat o discuție deschisă între Simion Drăgoi și elevi de la două licee din oraș: Colegiul HCC, și Colegiul Economic.

Între ideea de libertate și libertatea actuală

În Sala Unirii din Alba Iulia, la un microfon, de la o masă, vorbea Simion Drăgoi. Vorbea despre închisoare pentru ideea de libertate.

Cum a făcut opt ani de pușcărie, în cele mai crunte închisori din România pentru că a avut idei anti sistem.

Vorbele spuse la microfon zburau peste o parte din audiență fără să o atingă.

Din când în când câte un cap se mai ridica cu ochii din ecranul telefonului, doar pentru a se uita la alt coleg din sală care îi trimitea câte un mesaj. Alți elevi erau atenți și receptivi la povestea de viață a celor din fața lor. De la ei am vrut să aflăm opinia unor elevi de liceu despre ororile comise de un sistem totalitar.

Cum înțelege generația actuală comunismul

Și totuși cum văd elevii de liceu, generația cu acces infinit la informație, acaparați de Instagram și Tik Tok. Asta a fost întrebarea la care reporterii alba24.ro au căutat răspunsul.

Am stat de vorbă cu patru elevi ai Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan”, Natalia Teoc, Darius Stoian, Anda Pașca și Andrei Miron, elevi ai profesoarei Daniela Cetean.

Elevi care au studiat efectele regimului comunist și au auzit de la părinți, bunici ce a însemnat un regim de opresiune.


Fără pic de emoții, rând pe rând aceștia au răspuns întrebărilor.

”Durere, opresiune, teroare și vremuri grele”, astea sunt cuvintele cu care cei patru elevi au descris regimul comunist. Un regim despre care ei au aflat doar din cărți, orele de istorie și poveștile părinților sau a bunicilor.

Scurt exercițiu de imaginație: o oră de televizor pe zi si apă caldă doar sâmbăta

Reporterii alba24.ro i-au provocat pe cei patru elevi la un scurt exercițiu de imaginație. Să se gândească cum ar fi să trăiască într-un sistem în care la televizor vorbește zilnic conducătorul suprem, iar apa caldă vine doar o dată pe săptămână.

Fără acces la alte informații și ceea ce se întâmpla dincolo de granițele țării.

”Ar fi greu dar totuși au trecut alți oameni, așa că putem și noi”.

Eu cred că cel mai rău și mai trist lucru în comunism a fost faptul că dacă aveai niște principii, niște idei, sau niște speranțe pentru vremuri mai bune te călcau pe picioare și nu te lăsa sistemul să crezi în valorile tale.

”A fost un moment dureros, dar totodată cum și alții au trăit în acest regim și s-au putut dezvolta cu puțină greutate am fi putut și noi”

”Pentru cei de acum ar fi forte greu să trăim ce au trăit bunicii noștri, dar avem istorii vii în fața noastră și încă putem învăța de la ei”, au fost răspunsurile date de aceștia.

De ce este promovat comunismul și regimul totalitar pe Tik-Tok sau Instagram

Pe rețelele de socializare circulă de ceva vreme un nou trend. Un curent în care comunismul și regimul totalitar este promovat și indicat ca o alternativă la actuala formă de conducere a statelor din Uniunea Europeană.

Curentul nu este promovat doar în România, ci în majoritatea țărilor europene și chiar peste ocean. Interesant este faptul că cei care îl promovează sau care sunt de acord cu ideile principale ale narațiunii sunt persoane tinere, care nu au trăit în regimul comunist.

I-am întrebat pe cei patru elevi cum se raportează ei acest fapt și care ar fi motivele pentru care este promovat în online.

”Tocmai din lipsa de experiență legate de vremurile care au trecut, acum revine acest trend și din cauza unor nemulțumiri mici pe care ei le cred importante. Aceasta libertate în opinie le dă dreptul să își exprime aceste idei.

Dar de multe ori sunt nedocumentate pe fapte reale, sau pe trăiri reale”, au explicat aceștia.

Simion Drăgoi, ultimul membru în viață al Ligii Tineretului Anticomunist din Alba Iulia

Simion Drăgoi este ultimul reprezentat al Ligii Tineretului Anticomunist, gruparea de elevi ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” care s-a opus regimului comunist.

În 1953 a fost arestat și condamnat la 8 ani de închisoare pentru crimă de înaltă trădare. A stat închis în cele mai crunte închisori ale sistemului: Deva, Jilava, Pitești, Cavnic, Aiud, Gherla, Salcia.

Apoi a fost trimis departe de casă, într-un sat din Brăila unde a fost obligat la muncă forțată timp de un an. Însă până la căderea comunismului nu a scăpat de opresiunea sistemului.

A fost urmărit, filat și ascultat de către Securitate.

După 1989 a devenit membru fondator al  Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – filiala Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement