Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Tânărul instrumentist Andrei Haneș, ”urmașul” lui Dumitru Fărcaș. Povestea Apusenilor, ”spusă” la taragot

Publicat

YouTube video

Ioan Andrei Haneș este un tânăr din Valea Mică, deja foarte cunoscut în zona Munților Apuseni, prin talentul său extraordinar. Andrei cântă la taragot, fiind remarcat de Dumitru Fărcaș, care, după ce l-a auzit, i-a prezis un viitor strălucit. Marele artist a fost, de alfel, cel care a insistat ca Andrei să meargă la Cluj Napoca, unde să studieze instrumentul în cadrul unui liceu cu profil muzical.

”Sunt elev în clasa a X-a la Colegiul de Muzica ”Sigismund Toduță” din Cluj Napoca. Instrumentul pe care îl studiez este taragotul” își începe Andrei dialogul cu noi. Inițial acesta învăța la Colegiul ”Nicolae Medrea” din Zlatna, dar întâlnirea cu Dumitru Fărcaș și insistența acestuia pentru a-și ”șlefui” pasiunea prin studiu, i-a schimbat destinul.

Așa că tânărul din micul sat de lângă Zlatna, și-a luat pasiunea în serios. „Când sunt acasă, studiez până la 8 ore pe zi, mai mult noaptea, deoarece atunci mă simt în elementul meu, chiar până la 3 sau 4 dimineața. La școală studiez mai puțin, deoarece nu prea am timp din cauza programului foarte încărcat, dar și acolo studiez cam două ore pe zi” adaugă acesta.

Important a fost și sprijinul familiei sale, fiind încurajat mai ales de tatăl său, Ionel Haneș. În primii doi ani ”a luat ore în particular” de la prof. Gheorghe Bădău, Ioan Selagea și Horia Tanislav, în prezent fiind sub îndrumarea prof. Ioan Berci.

Dincolo de faptul că este foarte cunoscut în zona Munților Apuseni, fiind o prezență așteptată la orice eveniment din viața comunităților de acolo, Andrei Haneș este laureat al mai multor concursuri naționale, dedicate tinerilor instrumentiști.
La Concursul National de Interpretare a Muzicii Populare „Tradiții Silvane” din Șimleu Silvaniei edițiile din 2016 și 2017, a obținul Premiul Special, la Festivalul-Concurs Național de Folclor „Inimi fierbinți în țara de piatră” de la Abrud (2017), premiul întâi, iar la Festivalul-Concurs „Tudorică Munteanu”, de la Orăștie, diploma de excelență.

De asemenea a obținut un premiu pentru cel mai talentat instrumentist în 2017, și a participat la Festivalul ” Flori de speranță” 2018, organizat de Asociația Download, pentru sprijinirea copiiilor cu sindromul down. Andrei speră ca după împlinirea vârstei de 16 ani să poată participa la mult mai multe festivaluri și concursuri, unde să întâlnească alți instrumentiști talentați.

”Dintre muzicienii pe care i-am întâlnit, Dumitru Fărcaș a avut un rol important deoarece a insistat foarte mult să merg la liceul unde sunt acum. Și este artistul pe care îl admir enorm. Dacă ar fi să vă spun despre idealuri, aș adăuga că îmi doresc să ajung și eu un om care povestește prin taragotul lui” spune Andrei.

Video: Studioul Hora din Deva

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax