Actualitate
Trei rețete de COZONAC TRADIȚIONAL pe care să le pregătești pentru masa de Crăciun
Nelipsitul cozonac: piesa de rezistență, din punct de vedere al desertului, al Sărbătorii Nașterii Domnului. Care este preferatul tău? Cu mac? Cu stafide, cacao, nucă sau rahat? Tradițional sau un pic mai altfel? Nicio grijă!
Din fericire pentru noi gospodinele, există câte o variantă a lui care să satisfacă fiecare gust în parte. Noi am cules pentru voi 3 din cele mai populare și mai reușite rețete de cozonac, pe alese!
Cozonac tradiţional
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 120 min
Timp de gatire: 50 min
Gata in: 2 ore, 50 min
INGREDIENTE
600 g făină
2 ouă
100 ml lapte
2 gălbenuşuri
150 g unt
2 linguri zahăr
20 g drojdie
2 pliculete zahăr vanilat
Pentru umplutură
1/2 kg nuci
3 linguri cacao
200 g zahăr
100 ml lapte
Pentru uns
2 ouă
unt
MOD DE PREPARARE
1. Se prepară maiaua, din drojdie, o linguriţă de zahăr şi lapte călduţ. Se freacă untul cu 2 linguri de zahăr.
2. Se cerne făina, se aşază pe blat, cu o adâncitură la mijloc. Se toarnă maiaua, o cană cu lapte, ouăle întregi şi 2 gălbenuşuri frecate cu un praf de sare. Se amestecă uşor ingredientele, apoi se adaugă untul. Se frământă aluatul până ce se desprinde de mâini şi se lasă la cald, acoperit, să crească.
3. Pentru umplutură, se fierbe laptele. Se amestecă nuca cu zahărul şi cacaua, apoi se toarnă laptele clocotit. Se împarte aluatul în două, se întind foi, se umplu cu nucă şi se rulează.
4. Se ung tăvile cu unt şi se aşază cozonacii. Se ung cozonacii cu ou bătut şi se dau la copt, 50 de minute. Se lasă la răcit în tavă, apoi se scot şi se aşază unul lângă altul, dar cu o distanţă de 5 cm.
Rosenkranz este mai mult decât binevenit pe masa ta de sărbătoare dacă dorești să ai și o variantă mai rafinată, acoperită de valuri de zahăr caramelizat, al cozonacului clasic. Se face uşor, după o reţetă rapidă.
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 40 min
Timp de gatire: 40 min
Gata in: 1 ore, 20 min
INGREDIENTE
400 g faina
2 oua intregi
arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
1 praf de sare
110 ml lapte (un pahar mic)
25 g drojdie
3 linguri de zahar pentru lapte
130 g unt
6 linguri zahar pentru unt
10-12 linguri zahar pentru caramel
nuca tocata dupa preferinta
MOD DE PREPARARE
1. Se caramelizeaza cele 10 – 12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite. Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.
Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.
Citește și MESAJE DE CRĂCIUN 2019: Urări AMUZANTE și HAIOASE pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi
2. Se framanta putin, cca 10 -15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat. Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime. Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza si se taie in 6- 7 bucati care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.
3. Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora. Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit, altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult. Va recomand o cratita de 24 de cm diametru. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.
4. Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.
REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, fierbinte, pe un platou. Saca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.
Cozonacul nefrământat e rapid, gustos şi arată foarte bine. Iată o reţetă simplă de cozonac!
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 50 min
Gata in: 50 min
INGREDIENTE
1 kg făină
4 ouă
500 ml lapte
400 g zahăr
200 ml ulei
25 g drojdie
1 praf sare
coajă rasă de citrice
Pentru umplutură:
cacao
500 g nucă
Pentru copt:
2 gălbenuşuri
MOD DE PREPARARE
1. Se amestecă ouăle cu laptele, zahărul, drojdia şi sarea şi se lasă în bucătărie timp de o noapte.
2. A doua zi, se pun aromele şi făina și se amestecă. Se încinge uleiul care trebuie turnat în fir subţire şi să sfârâie aluatul. Se amestecă înglobându-l în aluat şi, între fiecare folosire, uleiul se ţine pe foc să fie încins.
3. După ce s-a folosit tot uleiul, se lasă aluatul la crescut timp de 60 de minute.
4. Se împarte apoi coca în două părţi, se umple cu cacao şi nucă măcinată și se rulează. Se aşază în forme şi se lasă 30 de minute la crescut. Apoi, se ung cozonacii cu gălbenuş şi se coc 50 de minute.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News