Connect with us
Publicitate

Actualitate

Trei rețete de COZONAC TRADIȚIONAL pe care să le pregătești pentru masa de Crăciun

cozonac-cu-cacao-si-nuca

Publicat

Nelipsitul cozonac: piesa de rezistență, din punct de vedere al desertului, al Sărbătorii Nașterii Domnului. Care este preferatul tău? Cu mac? Cu stafide, cacao, nucă sau rahat? Tradițional sau un pic mai altfel? Nicio grijă!

Din fericire pentru noi gospodinele, există câte o variantă a lui care să satisfacă fiecare gust în parte. Noi am cules pentru voi 3 din cele mai populare și mai reușite rețete de cozonac, pe alese!

VEZI: MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Cozonac tradiţional

TIMPI DE PREPARARE
 Timp de preparare: 120 min
 Timp de gatire: 50 min
 Gata in: 2 ore, 50 min
INGREDIENTE
 600 g făină
 2 ouă
 100 ml lapte
 2 gălbenuşuri
 150 g unt
 2 linguri zahăr
 20 g drojdie
 2 pliculete zahăr vanilat
Pentru umplutură
 1/2 kg nuci
 3 linguri cacao
 200 g zahăr
 100 ml lapte
Pentru uns
 2 ouă
 unt

MOD DE PREPARARE
1. Se prepară maiaua, din drojdie, o linguriţă de zahăr şi lapte călduţ. Se freacă untul cu 2 linguri de zahăr.

2. Se cerne făina, se aşază pe blat, cu o adâncitură la mijloc. Se toarnă maiaua, o cană cu lapte, ouăle întregi şi 2 gălbenuşuri frecate cu un praf de sare. Se amestecă uşor ingredientele, apoi se adaugă untul. Se frământă aluatul până ce se desprinde de mâini şi se lasă la cald, acoperit, să crească.

3. Pentru umplutură, se fierbe laptele. Se amestecă nuca cu zahărul şi cacaua, apoi se toarnă laptele clocotit. Se împarte aluatul în două, se întind foi, se umplu cu nucă şi se rulează.

4. Se ung tăvile cu unt şi se aşază cozonacii. Se ung cozonacii cu ou bătut şi se dau la copt, 50 de minute. Se lasă la răcit în tavă, apoi se scot şi se aşază unul lângă altul, dar cu o distanţă de 5 cm.

cozonac unguresc

Rosenkranz este mai mult decât binevenit pe masa ta de sărbătoare dacă dorești să ai și o variantă mai rafinată, acoperită de valuri de zahăr caramelizat, al cozonacului clasic. Se face uşor, după o reţetă rapidă.

TIMPI DE PREPARARE
 Timp de preparare: 40 min
 Timp de gatire: 40 min
 Gata in: 1 ore, 20 min
INGREDIENTE
 400 g faina
 2 oua intregi
 arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
 1 praf de sare
 110 ml lapte (un pahar mic)
 25 g drojdie
 3 linguri de zahar pentru lapte
 130 g unt
 6 linguri zahar pentru unt
 10-12 linguri zahar pentru caramel
 nuca tocata dupa preferinta

MOD DE PREPARARE

1. Se caramelizeaza cele 10 – 12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite. Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.
Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.

Citește și MESAJE DE CRĂCIUN 2019: Urări AMUZANTE și HAIOASE pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

2. Se framanta putin, cca 10 -15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat. Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime. Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza si se taie in 6- 7 bucati care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.

3. Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora. Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit, altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult. Va recomand o cratita de 24 de cm diametru. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.

4. Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.
REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, fierbinte, pe un platou. Saca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.

Cozonac-nefrământat

Cozonacul nefrământat e rapid, gustos şi arată foarte bine. Iată o reţetă simplă de cozonac!

TIMPI DE PREPARARE
 Timp de preparare: 50 min
 Gata in: 50 min
INGREDIENTE
 1 kg făină
 4 ouă
 500 ml lapte
 400 g zahăr
 200 ml ulei
 25 g drojdie
 1 praf sare
 coajă rasă de citrice
Pentru umplutură:
 cacao
 500 g nucă
Pentru copt:
 2 gălbenuşuri

MOD DE PREPARARE

1.   Se amestecă ouăle cu laptele, zahărul, drojdia şi sarea şi se lasă în bucătărie timp de o noapte.

2.   A doua zi, se pun aromele şi făina și se amestecă. Se încinge uleiul care trebuie turnat în fir subţire şi să sfârâie aluatul. Se amestecă înglobându-l în aluat şi, între fiecare folosire, uleiul se ţine pe foc să fie încins.

Citește și Mesaje Speciale de Crăciun 2020. O selecție a celor mai frumoase texte petru felicitări şi urări de Crăciun

3.   După ce s-a folosit tot uleiul, se lasă aluatul la crescut timp de 60 de minute.

4. Se împarte apoi coca în două părţi, se umple cu cacao şi nucă măcinată și se rulează. Se aşază în forme şi se lasă 30 de minute la crescut. Apoi, se ung cozonacii cu gălbenuş şi se coc 50 de minute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate