Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un român din șase, cu risc de accident vascular cerebral. România are cea mai mare mortalitate cauzată de AVC din Europa

Publicat

accident

România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale (AVC) din Europa. Societatea Naţională de Radiologie Intervenţională din România (SNRIR) avertizează că incidenţa acestei afecţiuni a crescut în rândul tinerilor peste 20 de ani. Potrivit unui studiu, un român din şase va suferi un AVC, potrivit Romania24.

Reprezentanţii SNRIR susțin că în România incidenţa bolii a crescut „îngrijorător” în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani.

„În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei, iar un studiu recent care analizează evoluţia bolii la noi în ţară semnalează că unu din şase români va face un AVC”, se arată în comunicatul citat.

Specialiştii SNRIR consideră că, în ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce priveşte intervenţia în caz de AVC, având în vedere că s-au deschis centre de tromboliză în toată ţara. Totuşi, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, transmit medicii.

„Un AVC apare atunci când ţesutul cerebral este privat de oxigen şi nutrient din cauza întreruperii circulaţiei sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părţile corpului care sunt controlate de părţile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum şase ore la dispoziţie să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viaţa şi să rămână cu cât mai puţine sechele”, mai arată SNRIR.

Medicii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri în care nu se reacţionează în timp util, pacienţii care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenţi de o altă persoană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax