Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinarea cu dozele AstraZeneca: Măsura de carantinare a lotului de vaccin ABV2856, anulată. Se reia imunizarea

Publicat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat vineri după-amiaza că s-a luat decizia de anulare a măsurii de carantinare a lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca.

”În urma ședinței de astăzi, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, transmite CVCAV.

Lotul ABV2856 a fost oprit de la vaccinare în România, săptămâna trecută, și înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca, după ce Italia a suspendat vaccinarea în urma unor efecte adverse de natură trombotică.

Din lotul ABV 2856 România a utilizat, începând cu 15 februarie, 77.049 de doze, care au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Alte 4.257, carantinate, se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova, potrivit CNCAV.

UPDATE: Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat vineri că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor folosi vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile, iar ca urmare mai multe ţări au reluat utilizarea serului, informează Reuters.

Vineri, circa 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

Până în prezent, Norvegia a semnalat cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a decedat.

O a şasea persoană, care a fost de asemenea inoculată cu serul AstraZeneca, a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

Suedia investighează totodată cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese, deşi autorităţile au afirmat că orice posibilă legătură cu inoculările rămâne incertă.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a precizat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Regatul Unit şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine.

sursă: CNCAV, Mediafax, Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax