Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ancheta poliției din Alba Iulia bate pasul pe loc în două dosare de distrugeri în situri arheologice. Ce spune șeful IPJ

Publicat

Polițiștii din Alba nu vor să comunice stadiul a două dosare penale care au strânit mult interes în comunitatea din Alba Iulia. Este vorba despre două cauze de distrugere de artefacte romane. 

Mai exact despre sarcofagul roman distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia și o serie de distrugeri de ziduri romane, pe locul fostei tipografii ALTIP unde se  construiește un hotel de lux.

Ancheta pare să bată pasul pe loc în ambele dosare, mai ales că în cazul distrugerii sarcofagului roman au trecut aproape doi ani. De asemenea și în cazul distrugerii de pe șantierul arheologic de la ALTIP au trecut câteva luni bune.


Într-o conferință de presă susținută miercuri 25 septembrie, comisarul șef al IPJ Alba, Darius Bic a precizat că nu poate oferi mai multe detalii legate de anchetă în acest moment.

Șeful IPJ Alba nu poate da detalii fără acordul procurorilor

Bic a spus că trebuie să se consulte cu procurorul de caz pentru a face publice câteva informații din cele două dosare. Asta în condițiile în care comunitatea de arheologi din Alba Iulia, dar și cea din țară a semnalat cum și în ce fel au fost distruse artefactele romane.

Întrebat de reporterul alba24.ro prezent la conferința de presă, despre stadiul celor două dosare, Darius Bic a răspuns:

”Am mai avut întrebarea asta și la conferințele de presă anterioare. Nu vreau să ne ascundem în spatele unor prevederi din codul de procedură penală, ancheta este încă în derulare, putem face însă o analiză cu procurorul de caz să vedem ce elemente putem comunica din cercetările respective și o să vi le punem la dispoziție, în momentul asta mai mult de atât, având în vedere aceste limitări cât aș dori nu vă pot spune”, a declarat Darius Bic.

Cazul sarcofagului distrus cu excavatorul. După aproape doi ani poliția nu comunică nimic

În luna martie a anului 2023 reporterii alba24.ro au prezentat în exclusivitate cazul distrugerii unui sarcofag roman, scos la suprafață cu excavatorul, în cimitirul din Alba Iulia. Mai exact într-o zonă în care se amenajau noi locuri de veci.

CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

Știrea a captat imediat atenția presei naționale, iar polițiștii au deschis apoi un dosar penal pentru distrugere. După ce comunitatea arheologică a vorbit deschis despre posibilitatea ca zona în zona respectivă să se afle un întreg sit arheologic, lucrările de amenajare s-au oprit.

 

Se pare că arheologii au avut dreptate și au scos la suprafață un adevărat tezaur. Vezi pe link-ul de mai jos ce au descoperit arheologii după ce lucrările de amenajare s-au oprit.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Bijuterii de aur și un vas unicat în Dacia, descoperite la Apulum: Cel mai bogat mormânt roman găsit vreodată la Alba Iulia

Deși au trecut aproape doi ani de la distrugerea sarcofagului, polițiștii din Alba spun că încă nu pot da detalii despre caz.

Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia

Pe locul fostei tipografii ALTIP arheologii din Alba Iulia au descoperit o casă care a aparținut unui cavaler roman din anticul Apulum. A fost probabil cel mai mare șantier arheologic deschis pe amplasamentul anticului oraș roman.

VEZI ȘI: VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia

Săpăturile au avut loc după ce terenul a fost cumpărat de unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume, Accor. În urma săpăturilor de prevenție și a planului de conservare, o serie de ziduri romane și alte vestigii trebuiau să fie conservate vizibil, în interiorul construcției.

În a doua jumătate a anului 2024 arheologii din Alba Iulia au semnalat faptul că o parte dintre ziduri au fost distruse și mai mult de atât, nici o instituție nu s-a sesizat în acest caz.

CITEȘTE ȘI: Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, unde se construiește un hotel Mercure. Instituțiile, tăcere deplină

După ce situația a fost făcută publică de reporterii alba24.ro, un dosar penal a fost deschis de către polițiștii din Alba Iulia.

Însă ca și în cazul sarcofagului distrus, reprezentații IPJ Alba nu au putut oferi mai multe detalii despre stadiul anchetei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate