Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, unde se construiește un hotel Mercure. Instituțiile, tăcere deplină

Publicat

Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, reclamate de arheologi. Este vorba despre șantierul de la fost tipografie Altip, peste care se construiește un hotel. 

Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, transmite pe contul ei de Facebook, arheologa Anca Timofan, șefa echipei care a realizat săpăturile.

Potrivit acesteia, este vorba despre ”un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului”.

Vezi detalii aici – FOTO VIDEO: Vestigii antice rare, descoperite la Alba Iulia. Cui i-ar fi aparținut casa romană îngropată sub tipografia Altip

Arheologii au sesizat toate instituțiile din domeniu, care însă nu au avut deocamdată nici o reacție.

Vezi aici video cu descoperirile:


Anca Timofan precizează că au fost sesizate următoarele instituții: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, Comisia Națională de Arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI).

”Mâine se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării, iar singurul răspuns a venit de la Inspectoratul în construcții, acesta preluând punctul de vedere al DJC către CZMI” a transmis aceasta.

Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a confirmat pentru Alba24 că instituția a depus plângeri spre toate instituțiile, la care nu a primit nici un răspuns.

El a adăugat că zidurile au dispărut într-un interval de 3 zile.

Anca Timofan, arheolog: 

”După un an de la cazul distrugerilor din Cimitirului municipal al orașului Alba Iulia, ne confruntăm cu o nouă situație în care sesizăm distrugeri în situl Apulum, de data aceasta într-un punct cercetat arheologic, chiar foarte cunoscut publicului prin descoperirile spectaculoase prezentate în anii 2022 și 2023, printre care o importantă diplomă militară.

O amplă cercetare preventivă a fost efectuată pe locul unde a funcționat tipografia ”Altip”, ducând la identificarea unor noi străzi, respectiv locuințe romane din sec. II – III p.Chr.

După finalizarea cercetării, formularea propunerilor de conservare și restaurare ale vestigiilor romane și avizarea construirii hotelului Mercure/lanț hotelier ACCOR, pe str. Dimitrie Cantemir, nr.2A, beneficiar SC DENTOTAL HOPE SRL București, în anul 2024 au început lucrările de construcție în condițiile avizului primit de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de la Sibiu din 06.12.2023.

Sesizarea noastră atrage atenția asupra nerespectări propunerilor de conservare formulate în Raportul de cercetare arheologică preventivă (nr. 4509/11.09.2023) și a proiectului de conservare-restaurare și punere în valoare vestigii în cadrul obiectivului amintit, semnalând distrugeri totale sau parțiale ale unor complexe arheologice, observate în teren în data de 28.04.2024.

Sesizarea Nr. 3054/11.06.2024 a fost trimisă către: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, Comisia Națională de Arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI). Mâine se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării, iar singurul răspuns a venit de la Inspectoratul în construcții, acesta preluând punctul de vedere al DJC către CZMI.

Am constatat că unele complexe arheologice care au fost propuse pentru conservare și care figurează în documentația privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor, au fost DISTRUSE PARȚIAL SAU INTEGRAL.

Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ: un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului”. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. romanu

    luni, 22.07.2024 at 12:39

    Politia nimic? Parchetul nimic? Parca era infractiune…. odata demult

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate