Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO Bijuterii de aur și un vas unicat în Dacia, descoperite la Apulum: Cel mai bogat mormânt roman găsit vreodată la Alba Iulia

Publicat

Opt bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz au fost descoperite în mormântul de incinerație al unei femei romane, din anticul Apulum, la Alba Iulia.

Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultima vreme și a fost făcută în urma unui scandal care a ajuns la nivel național. 

”Cel mai bogat mormânt descoperit la Alba Iulia” din punct de vedere al inventarului așa l-a catalogat arheologul Muzeului Național al Unirii, George Bounegru. 

Este vorba despre un inventar bogat datorită piesele de aur descoperite, dar și restul obiectelor găsite în mormânt.

Mai exact, descoperirea a fost făcută în cimitirul din Alba Iulia, în zona în care un sarcofag roman a fost distrus cu excavatorul de către muncitorii care săpau mai multe gropi, în luna martie a anului 2023.

Cazul prezentat în exclusivitate de alba24.ro a ajuns la nivel național, iar Primăria Alba Iulia a finanțat o săpătură preventivă, în valoare de 12.500 de lei, în zona unde se amenajau noi morminte.

CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

La mai bine de 60 de zile de la începerea săpăturilor de prevenție, arheologii Muzeulului Național al Unirii din Alba Iulia, au organizat o conferință de presă în care au prezentat descoperirile făcute.

Complex amplu arheologic

Au fost descoperite 56 de complexe arheologice, databile în mai multe epoci. Este vorba despre gropi din preistorie, din perioada de tranziție către epoca bronzului, apoi cele mai numeroase provin din perioada romană, fiind și complexe de locuire civilă și perioada timpurie medievală, a explicat arheologul George Bounegru.

Cel mai bogat mormânt roman descoperit la Alba Iulia

Cele mai importante piese descoperite fac parte dintr-un mormânt de incinerație, opt piese din aur, bijuterii și un vas de bronz.

Este cel mai bogat mormânt descoperit la Alba Iulia, a mai precizat George Bounegru.

Vasul de bronz este unicat la nivelul provinciei Dacia și este singurul vas de bronz descoperit la Apullum.

De asemenea a mai fost descoperită o casetă de farduri care au aparținut persoanei decedate.

Pe lângă bijuteriile de aur, caseta de farduri și vasul unicat din Dacia, au mai fost descoperite și vase de ceramică din Roma Antică, dar și o coasă romană întreagă.

Descoperirile ținute la secret

Bijuteriile de aur au fost descoperite la scurt timp după începerea săpturilor de prevenție. Acestea au fost ținute în secret de arheologi, dintr-un motiv evident: să protejeze situl arheologic de braconieri.

A fost un moment foarte emoționant când arheologul care se ocupa de săpătură a descoperit obiectele, au explicat aceștia în conferința de presă.

Săpăturile începute după un scandal la nivel național

Totul a început după un scandal care la scurt timp a devenit național.

Mai exact, în luna martie a anului 2023, un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucați în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal.

Zona în sine este sit arheologic și potrivit legii era nevoie de o săpătură arheologică preventivă. Mai exact acesta a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.

Mai mult de atât, o bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil era aruncat într-o altă parte a cimitirului, iar alte fragmente împrăștiate prin zonă și chiar în groapa în care trebuia lasat sicriul unei persoane decedate.

Descoperirea a pornit de la o sesizare trimisă de un cetățean din oraș, către arheologi pe pagina de Facebook, a secției de Arheologice ce aparține Muzeului Național Al Unirii din Alba Iulia.

Imediat după ce au citit sesizarea cetățeanului care era însoțită și de câteva poze, arheologii au mers pe teren pentru a vedea ce a fost scos la suprafață cu excavatorul.

Săpăturile preventive sunt făcute sub supravegherea arheologilor fix pentru a preveni astfel de situații.

La scurt timp, distrugerea a devenit de notorietate și a fost prezentată de toate televiziunile naționale și ziarele din țară.

La șapte luni după scandal, arheologii au descoperit cel mai bogat mormânt roman de până acum la Alba Iulia.

Descoperirea ridică un mare semn de întrebare

Însă, descoperirea bijuteriilor a vasului de bronz și al sarcofagului ridică un mare semn de întrebare: Ce se află sub restul cimitirului din Alba Iulia, în condițiile în care extinderea s-a făcut fără o descărcare arheologică.

Este o întrebare la care reprezentații primăriei nu au sau nu vor să aibă un răspuns, alte instituții cu atribuții în domeniu tac, iar arheologii pot doar specula, pe baza informațiilor găsite până acum în teren.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement