Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Blocul G2 ”Turturica” din Alba Iulia ar putea fi demolat până la sfârșitul anului. Se va construi o parcare supraetajată

Publicat

Blocul G2 din Alba Iulia, cunoscut de locuitorii orașului ca și ”Turturica” va fi demolat până la sfârșitul anului 2023. Anunțul a fost făcut de primarul Gabriel Pleșa pentru alba24.ro. 

Acesta a explicat că până la demararea sărbătorilor de iarnă, blocul va fi pus la pământ. Pe locul blocului ar urma să se ridice o parcare, la mai bine de șase ani de când zeci de familii au fost evacuate forțat din imobil. 

”Avem constructorul, avem documentația, trebuie să emitem noi autorizația de demolare. Ne-a promis că până în sărbătorile de iarnă va demola construcția.

După care urmează perioada de o lună, o lună jumate de proiect tehnic pentru construcția parcării și autorizația de parcare. Eu zic că undeva în luna februarie sau mă rog când timpul va permite se poate apuca de acea parcare”, a explicat primarul Pleșa.


”Se pare că este un utilaj cu fălci care prind și rup bucățile acelea. Eu am crezut că este din prefabricat fiind blocul vechi. Nu blocul este din cărămidă așa că se va demola de la etajul superior la cel inferior.

Nu are beci, deci undeva la trei săptămâni poate fi dat jos maxim. Având în vedere că vor fi zeci de bascultate, de mașini de moloz, care vor fi scoase dintre blocuri”, a mai detaliat primarul din Alba Iulia.

Contractul de demolare și de amenajare semnat la mai bine de șase ani de la evacuare

Semnarea contractului de demolare a avut loc în luna august a anului 2023, la mai bine de șase ani de la evacuarea locuitorilor din bloc, în stradă, într-o zi friguroasă de toamnă.

Atunci adimistrația Hava, din care făcea parte și actualul primar Gabriel Pleșa, a decis să îi evacueze pe cei care stăteau în blocul respectiv.

CITEȘTE ȘI: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Timp de ani buni nu s-a întâmplat nimic, iar acțiunea a rămas pentru o parte a societății ca un eșec administrativ.

Până la sfârșitul anului 2022, în bloc mai stăteau câteva persoane care erau proprietari și au fost între timp expropriați.

Ultimii proprietari au primit containere modulare amplasate în zona fostului Talcioc din Alba Iulia, iar o familie o locuință socială.

Cele cinci familii expropriate din Turturica au primit în jur de 6200 de euro din partea primăriei.

VEZI ȘI: VIDEO REPORTAJ: Timpul s-a oprit în loc în blocul Turturica din Alba Iulia. Cum arată camerele din care au fost evacuați locuitorii

„Blocul de locuințe G2, cu regim de înălțime P + 4E și o suprafața utilă de 11,34 mp/locuință, construit în anul 1972 cu funcțiunea inițială de clădire provizorie de organizare de șantier și aflat într-o stare avansată de degradare, neconformă cu prevederile actuale din domeniul construcțiilor, va fi desființat, în locul lui Primăria Alba Iulia urmând să edifice o nouă clădire, cu funcțiunea de parcare publică.

Va fi construită o parcare supraetajată, cu un regim de înălțime P+2E și o capacitate de 144 locuri în interior + 27 locuri la exterior, care va fi dotată cu stații de încărcare pentru vehiculele electrice și un punct de închiriere a bicicletelor în sistem „bike sharing”, iar terasa clădirii va fi amenajată cu spații verzi și loc de joacă pentru copii. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, care vor avea o garanție de 60 luni.

CITEȘTE ȘI: S-a lansat licitația pentru demolarea blocului „Turturica” din Alba Iulia. În locul acestuia se va ridica o parcare supraetajată

Executanți: asocierea SC Lincoln Plus SRL – SC Secret Art SRL.

Valoare totală contract: 11.734.486 lei, fără TVA, din care:

  • Valoarea serviciilor de proiectare, verificare tehnică de calitate a PT și detalii de execuție: 201.900 lei;
  • Execuție lucrări: 11.527.586 lei;
  • Servicii de asistență tehnică: 5.000 lei.

Vom avea un edificiu public extrem de necesar, care va deservi o zonă foarte aglomerată a municipiului, respectiv proximitatea Spitalului Județean de Urgență. Nu va fi doar o parcare, va fi un spațiu perfect integrat în cartier, prietenos cu locuitorii săi și cu mediul. Municipiul aștepta de mult acest lucru”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime parter și două etaje, cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

foto: Prime Arts

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

foto: Prime Arts

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasă de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax