Administrație
VIDEO: Timpul s-a oprit în loc, în blocul Turturica din Alba Iulia. Cum arată camerele din care au fost evacuați locuitorii
Timpul pare că s-a oprit în loc pe holurile și în camerele blocului G2 ”Turturica” din Alba Iulia, de unde în 2017, peste 200 de persoane erau evacuate de către Jandarmerie, la cererea primăriei Alba Iulia.
În timp, spațiul s-a transformat într-un focar de infecție, dar urmele comunității din bloc sunt încă vizibile.
Haine agățate în cui, paturi și saltele, decorațiuni interioare și chiar mai multe fructe putrezite aduc aminte că în trecut, sute de persoane de etine romă numeau blocul G 2 din Alba Iulia, acasă.
Este un contrast puternic între dimineața zilei de 10 octombrie 2017 când locuitorii cărau pe scări de la aragaze, la genți cu haine și le urcau în căruțe pentru a pleca unde văd cu ochii și imaginile din 9 iunie 2023, când blocul a intrat în linie dreaptă pentru demolare.
Deși administrația Hava de la acea vreme din care a făcut parte și actualul primar Gabriel Pleșa promitea o parcare în locul blocului, au trecut mai bine de cinci ani de la dimineața rece de toamnă și administrația locală abia ce a lansat licitația de atribuire a demolării și construirii.
Și va mai dura încă mai bine de un an până când o mașină ar putea fi parcată în zonă.
Am fost să vedem ce a însemnat cinci ani peste o clădire care era un ghimpe în coasta vechii administrații.
Vieți schimbate într-o zi de toamnă
A fost benefică evacuarea forțată din 2017? A făcut mai mult rău decât bine? Unde s-au dus persoanele care au plecat din Turturica atunci? Și-au mai continuat copiii școala dacă au ajuns să doarmă prin barăci prin câmp? Sunt întrebări la care autoritățile locale nu și-au mai dat răspunsuri.
Din 2017 și până în 2023, doar câteva persoane care erau proprietari au mai locuit în bloc. Curând și aceștia au fost evacuați și au primit despăgubiri, mai exact au primit în jur de 6200 de euro din partea primăriei.
Timpul s-a oprit în loc
Surprinzător, în majoritatea aprtamentelor au rămas obiecte de mobilier: fie un pat, fie o masă, chiar și o vitrină, sau un corp de bucătărie. În mare parte din camere cel mai probabil oamenii străzii și-au făcut nevoile, iar în timp au devenit focare de infecție.
Însă, sunt unele camere care păstrează vie că la un moment dat cineva a numit încăperea de 11 metri pătrați acasă.
Da erau oameni care cauzau probleme în cartier, care nu erau integrați total în societate, dar care aveau un adăpost deasupra capului. Iar asta se vede în parte din încăperi.
La un moment dat unele dintre ele erau îngrijite, de la pereți văruiți, la gresie și faință în baie, parchet pe jos, și chiar spoturi de lumini în pereți.
Fiecare se gospodărea cum putea în cei 11 metri pătrați și pe holul de lângă ușă.
Probabil cea mai reprezentativă imagine cu blocul ”Turturica” se află la etajul al treilea al blocului, unde pe hol, lângă o cameră am găsit bucatăria foștilor locatari.
O tigaie prinsă de perete, un borcan cu untură și câteva mere putrezite, încă mai aminteau că la un moment dat, cineva a locuit în micile încăperi.
Ce s-a întâmplat cu cei evacuați din bloc
În 2017, după evacuare, Alba24 s-a interesat unde s-au dus persoanele scoase cu forța din bloc. Unii au ajuns pe stradă, alții în niște colibe pe câmp, alții s-au dus la rude.
O femeie cu mai mulți copii a petrecut două ierni pe un câmp, în spatele Talciocului din oraș, într-o colibă improvizată cu pământ pe jos.
Parte din ei și-au găsit adăposturi pe unde au putut.
”Era o femeie de la noi din bloc care a dormit astă iarnă în stația de autobuz de la Fortuna. Eu lucram la casinoul de lângă și de multe ori o chemam înăuntru să se încălzească. N-am mai văzut-o”, spune un tânăr care locuiește în clădire, dar refuză să se lase fotografiat sau filmat, probabil pentru a nu fi recunoscut de colegii de serviciu.
Un alt bărbat, cunoscut de cei mai tineri drept ”nea Jinga”, a locuit într-o centrală dezafectată într-un cartier din Cetate.
Acolo l-au găsit sărbătorile de iarnă ale anului 2017 și de acolo a fost luat, în seara de Crăciun, de Ciprian, fost lider al comunității, și el evacuat.
Ciprian l-a dus la casa unde s-a mutat între timp, l-a hrănit și l-a lăsat să asculte liniștit grupurile de copii colindători din cartier.
Nici cei care au ajuns, de nevoie, la adăpostul de noapte din Gară nu au fost mai norocoși. Acolo legea o fac ”boschetarii”, oameni ai străzii alcoolici și violenți, care au monopol în locul respectiv de ani buni, fără ca nimeni să le poată face ceva.
Ce are de gând să facă primăria în locul blocului
Administrația Pleșa a preluat moștenirea vechii administrații Hava și a continuat demersurile de evacuare a persoanelor din bloc (ultimele familii rămase) și a proiectului în sine.
Mai exact demolarea și construcția unei parcări supraetajate pe locul blocului.
Cei care erau proprietari au fost despăgubiți și au primit locuințe modulare amplasate în zona industrială a orașului. O familie cu mai mulți copii a primit o locuință șocială pe strada Vasile Goldiș.
Momentan Primăria a început procesul de atribuire a contractului de demolare și execuție a lucrării. Mai exact a lansat o licitație publică în acest sens.
Însă, dacă nu va exista nici o contestație, abia spre sfârșitul anului 2023, ar putea începe propriu zis demolarea clădirii.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia a precizat că după demolare, construcția ar urma să fie gata la finalul anului 2024.
Până atunci blocul va rămâne cum a fost și până acum: murdar, insalubru, și un adăpost pentru oamenii străzii.
Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News